Stockholms okända karta

Katriina: Finnarna börjar bli gamla

Namn: KAtriina Numminen-Sakko. Ålder: 63 år. Yrke: Socionom och kontaktperson. Bor: Lägenhet i Sundbyberg. Familj: Man och fyra barn samt barnbarn.

Foto: Hanna Persson Namn: KAtriina Numminen-Sakko. Ålder: 63 år. Yrke: Socionom och kontaktperson. Bor: Lägenhet i Sundbyberg. Familj: Man och fyra barn samt barnbarn.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Finländarna är snart en minoritet bland andra i Sundbyberg. I Marabouparken begravdes resterna av både en invandrarera och en industriepok. ”De finska arbetarna dör tidigt och nu är det mest akademiker som kommer”, säger Katriina Numminen–Sakko.

Finländarna är snart en minoritet bland andra i Sundbyberg. I Marabouparken begravdes resterna av både en invandrarera och en industriepok. ”De finska arbetarna dör tidigt och nu är det mest akademiker som kommer”, säger Katriina Numminen–Sakko.

Vi letar efter det finska i Sundbyberg med Katriina Numminen- Sakko och hamnar i Marabouparken. Nitton år gammal liftade hon och en kompis till Åbo för att ta båten från finsk fattigdom till jobben i Sverige.

Det var i början av sjuttiotalet och Marabou hämtade nästan all arbetskraft från Finland.

Annons:

– De gillade finländare med yrkesutbildning som kunde börja jobba direkt. Säkert 80 procent på Marabou var finländare. Männen jobbade skift och kvinnorna i omsorgen. Det var jättelätt att få jobb, man bara gick och frågade och började samma dag. Man klarade sig på finska, alla förmän var finnar, säger hon.

Planen var att jobba ett tag och sedan återvända. Men så träffade Katriina en finländsk man, fick barn och rotade sig. Hon läste in gymnasiet och tog socionomexamen innan hon träffade finländske make nummer två. Idag finns barn och barnbarn samlade i Mälardalen.

Var tionde Sundbybergare är finländare, men det är svårt att hitta finska spår här. Bananhuset i centrum var en gång finska personalbostäder. Nu hänger gula byggkranar över huset redo att lyxrustas, få hyresgäster har råd att flytta tillbaka.

– Finnarna börjar bli gamla och är inte så aktiva. De dör tidigt, männen ofta redan vid 45 år. Alkoholen blev helvetet för många, kanske längtan hem och språkbristen är en delförklaring.

Andelen finska kvinnor är 63 procent då männen dör tidigt och inflyttningen av finsk arbetarklass har avstannat. Iranierna har i dag passerat finländarna som största invandrargrupp i Sundbyberg.

– Nu kommer nästan bara akademiker. De platsar mycket lättare i samhället och kan språket. Då var det många som inte lärde sig svenska.

Själv fick hon kämpa för att dottern som hade läst på finsksvensk grundskola skulle få hemspråksundervisning på gymnasiet. Det är tunt om finska förskolor trots att Sundbyberg är finskt förvaltningsområde och först nu planerar man för en finsk avdelning på ett äldreboende.

– Man tappar ju det språket man lärt sig sist. Det är viktigt att känna sig trygg som gammal. Vi tar hand om min mans bror för vi har inget förtroende för hemtjänsten.

Hon är med i den finska föreningen Jukolia som överlevt dryga femtio år och håller tangoaftnar varje månad.

– Jag älskar tango och går dit varje gång med min man. Det är synd att det är ont om lokaler, annars hade vi kunnat ordna jättemycket kul, som karaoke.

Vad är det finska i dig?

– Det är nog att jag är rak och ärlig. Inte pratar bakom ryggen utan säger ganska fula saker rakt ut. Man kan få på näsan ibland av att köra raka rör.

Hon har svårt att placera sig på en svenskfinsk skala. Hon tänker och drömmer på båda språken.

– Jag är nog mittemellan. Någonstans där i havet. När jag dör, så kasta mig i Östersjön. Min yngsta dotter vill flytta tillbaka men jag har ingen längtan till Finland längre. Jag har ju bott längre här, om jag kommer dit kanske jag är jättesvensk.

Men om du haft en flaggstång?

– Då skulle jag hissa den finska flaggan och i hockey hejar jag på Finland förstås, säger hon och ler.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

Valresultat500
Grafik:Johan Andersson

 Siffror från hela Sverige. Från riksdag till valkrets. 115  37 tweets  72 rekommendationer  6 rekommendationer

HorbyPUFF500
Foto:Anders Hansson

 Största tappet. Inte ens kommunalrådet (M) röstade på egna partiet. 27  17 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

 Isabella Pettersson är Fis förstanamn i Stockholm. Partiet har ingen budget. 114  20 tweets  94 rekommendationer  0 rekommendationer

Isabella Pettersson
Foto:FI

 DN:s Viktor Barth-Kron. Men SD:s etablering i regionen blir det bestående intrycket.

 Alliansen styr Stockholms landsting. SD blir vågmästare. 145  39 tweets  106 rekommendationer  0 rekommendationer

 S får svårt styra Stockholm. Stora knäckfrågor. 14  5 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
mediepuff
Foto:Meli Petersson Ellafi​, Alamy, TT

 Så skriver utländska medier. Svenska valet får mycket utrymme. 178  17 tweets  161 rekommendationer  0 rekommendationer

reinfeldt3-144
Foto:Lotta Härdelin

 Som M-ledare. ”Mycket beror ju på åt vilket håll Moderaterna utvecklas nu.” 128  10 tweets  117 rekommendationer  1 rekommendationer

 Fortsätter förhandla med MP. Stefan Löfven ska föra samtal med V. 17  4 tweets  13 rekommendationer  0 rekommendationer

 För S-samarbete. Centern-toppar öppnar. 50  6 tweets  44 rekommendationer  0 rekommendationer

Lofven144
Foto:TT

 Karriärcoachen tipsar. Ministrarna behöver nya jobb. 248  22 tweets  224 rekommendationer  2 rekommendationer

 Så stor blir fallskärmen. För Reinfeldt och sällskap. 243  22 tweets  221 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
akesson500
Foto:Magnus Hallgren

 Därför gick partiet framåt. ”Vi har inte nått ut till de här människorna.” 316  28 tweets  287 rekommendationer  1 rekommendationer

  Statsvetaren Ulf Bjereld: Att Reinfeldt avgick under valnatten underlättar inte för Löfven. 190  29 tweets  161 rekommendationer  0 rekommendationer

bjereld144
Foto:TT

 Väljarna som bytte sida. Partierna som tappade väljare till SD. 810  14 tweets  791 rekommendationer  5 rekommendationer

 Här fick de 30 procent. På sju ställen får SD ingen representation. 155  35 tweets  116 rekommendationer  4 rekommendationer

sd144
Foto:Magnus Hallgren

 Kristina Lindquist: Läget kan närmast jämföras med Front nationals framgångar i Frankrike. 3782  162 tweets  3615 rekommendationer  5 rekommendationer

Iphone144
Foto:Ap

 4 miljoner lurar på ett dygn. Ingen hejd på intresset när Apple öppnade för beställningar. 15  4 tweets  11 rekommendationer  0 rekommendationer

 Vad vet du om Apple? Dags för quiz! 25  5 tweets  20 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: