Många vill ta över sjukvård

Publicerad 2007-08-29 23:32

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Hittills har 88 enskilda, anställda och företag anmält intresse att antingen ta över vårdverksamhet i egen regi eller utmana andras i Stockholms län. En av utmanarna är Aleris AB.

Hittills har 88 enskilda, anställda och företag anmält intresse att antingen ta över vårdverksamhet i egen regi eller utmana andras i Stockholms län. En av utmanarna är Aleris AB.

- Vi erbjuder oss att göra de hjärtoperationer som thoraxkliniken på Karolinska i Solna inte hinner med, säger Richard Åhlberg, chef för sjukvårdsdivisionen på Aleris.

Fredag är sista dagen att kontakta landstingets utvecklingskansli om man vill starta vårdverksamhet i egen regi den 1 januari 2008. Bland ansökningarna syns många vårdcentraler, psykiatriska mottagningar men också en och annan sjukhusverksamhet.

Richard Åhlberg på Aleris är en av "utmanarna". Han är övertygad om att det finns mycket som kan förbättras, framför allt när det gäller hjärtkirurgi. Företaget har föreslagit landstinget att bygga en ny hjärtklinik på Sabbatsbergs sjukhus med kapacitet för 300 till 500 hjärtoperationer varje år.

- Vi är inte ute efter att konkurrera, utan vill samarbeta med thoraxkliniken i Solna.

All planerad sjukvård behöver inte göras på universitetssjukhusen, menar Åhlberg.

- Vi tror naturligtvis att vi kan ge lika god vård som Karolinska, men med högre tillgänglighet och kortare väntetider.

Richard Åhlberg understryker att deras förslag inte handlar om att ta över verksamheten på thoraxkliniken i Solna. Han tror att själva ordet "utmaning" har gett upphov till en del missförstånd.

- Det låter aggressivt, men det handlar egentligen om att landstinget får förslag på områden som de kan upphandla - en idébank.

Aleris har 4.700 anställda, en årlig omsättning på 2,7 miljarder och har verksamhet i Sverige, Norge och Danmark.

För Jan Hultman, överläkare och för tillfället verksamhetschef på thoraxkliniken i Solna, kom Aleris bud som en överraskning.

- Vi blev tagna på sängen. Men detta är ytterst en fråga för Stockholms läns landsting. Vi har ett upptagningsområde på två miljoner invånare och vi lider fortfarande av den turbulens som sammanslagningen med Huddinge innebar, säger Jan Hultman.

Behovet i Stockholms län uppskattas till 1.400 operationer. Thoraxkliniken har hittills klarat maximal 1.100. Omkring 300 patienter skickas till andra landsting, resten står kvar i kön.

- Förra året hann 18 patienter dö medan de väntade på operation. Det är helt oacceptabelt och det blev väl en väckarklocka för landstingspolitikerna, säger Jan Hultman.

Han har ingen aning om vad Aleris förslag innehåller.

- Risken med att en utomstående sköter en del av operationerna är att universitetssjukhuset går miste om ett forskningsunderlag. Det kan bli svårt att upprätthålla den universitetskliniska kompetensen, vilken vi naturligtvis är rädda om. Men viktigast är att ingen ska behöva dö i kön, anser Jan Hultman.

På Tensta vårdcentral lämnade man tidigt in sin intresseanmälan om avknoppning, men det var innan man visste vilka ersättningsmodeller som kommer att gälla.

- Nu försvinner ett antal miljoner kronor för oss och det förändrar helt våra möjligheter att klara verksamheten på egen hand, säger vårdcentralens verksamhetschef Lena Laitinen.

Hennes yngre kollegor tänker gå starta-eget-utbildningen som landstinget erbjuder. Själv har hon passerat de 60 och orkar inte driva den processen.

- Jag har dock lovat att stötta mina yngre kolleger och dela med mig av mina kunskaper.

Lena Laitinen tvivlar starkt på att invånarna i Tensta kommer att lista sig på någon vårdcentral på Östermalm, även om de har rätt att göra det.

- Här är de så fattiga att de inte ens har råd att köpa SL-kort.

Tipsa via e-post
(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

malaria_500
Foto:Erik Esbjörnsson

Dödstalen har halverats sedan millennieskiftet. Nu väntar vaccin. 6  3 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

premium DN:s vetenskapsredaktör: Någonting har hänt i kampen mot malaria det senaste decenniet.

krucifix_144102
Foto:TT

Vid firandet av påven Johannes Paulus II. Mannen krossades till döds av jättelikt träkrucifix. 6  2 tweets  3 rekommendationer  1 rekommendationer

Webb-TV
Hör Martin och Felicia sjunga sina bidrag till European Song Festival!

Snart avgörs European Song Festival. DN har träffat Sveriges hopp. 3  0 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons: