Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Mat åt operaälskarna

Regina firar tioårsjubileum som spagettiopera..

Konceptet har varit detsamma under ett decennium. Mat och opera. På Regina Stockholms operamathus kan man gotta sig åt musikdramatik och äta en rejäl middag under en föreställning. Så kunde det vara förr i tiden och greppet används fortfarande vid dagens krogshower.

Regina är typexemplet på ett familje- och småföretag. Kompaniets primadonna Charlotta Huldt-Ramberg sjunger, regisserar, stenograferar och översätter texten. Hon kan också titulera sig operachef, en av landets få kvinnliga.

Allt började på Södra teatern med "Spagettiopera". Idén till denna hade fötts på Norrlandsoperan i Umeå av regissören Torbjörn Lillieqvist. Sångarna var både kypare och gav full hals. Det fungerade i Stockholm också. Nu ville det kompaniet ha ett eget operahus.

På Drottninggatan mitt i stan stod Reginateatern i milt förfall efter Kulturamas konkurs. Charlotta Huldt-Ramberg och hennes make Hans Ramberg kastade lystna blickar på lokalen. De tog dryga banklån, chansade och lyckades.

Den 8 mars 1997 var det premiär och redan på hösten kom en rejäl konstnärlig succé när Johanna Garpe satte upp Mozarts "Così fan tutte" som en svensexa som spårar ur i närmast Norénska dimensioner. Middagen var utsökt integrerad i uppsättningen.

En ekonomisk smäll kom våren 2005 när Mozarts klassiker "Figaros bröllop" med alla sina roller blev för dyr. Men en ekonomisk rekonstruktion räddade teatern, som alltid klarat sig utan några som helst offentliga kontinuerliga bidrag.

I vår firar världens enda privata och permanenta operamatverksamhet att man överlevt 19 egna produktioner och en kvarts miljon besökare. Kvällens jubileumsgala är sedan länge utsåld, men de ordinarie föreställningarna med olika spagettioperor och Donizettis "Kärleksdrycken" fortsätter den 28 april.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.