Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

STHLM

Misstänkt bomb mot turkisk lokal i Fittja

Foto: Maja Suslin/TT

En kraftig explosion inträffade vid 21.35 i Botkyrka turkiska kulturförenings lokaler i Fittja. Polisens bombgrupp och kriminaltekniker undersökte lokalen, som har omfattande skador. 

– Det måste vara en bomb, hela kontoret och lokalen är förstörd. Vi hade stängt tidigt i dag så medlemmarna hade gått vid 19-tiden, säger Mehmet Kayhan, ordförande i Botkyrka turkiska kulturförening till DN.

Brukar ni vara kvar längre annars?

– Ja, det brukar ofta vara medlemmar som stannar kvar men många går hem tidigare numera, men vet aldrig i dessa tider.

Explosionen inträffade omkring 21.35 då flera personer ringde till polisen och SOS Alarm.

Foto: – När vi kom fram rök det från lokalen och rutorna var krossade, berättar Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisen kommunikationscentral.

Strax före midnatt var bombteknikerna färdiga med sin undersökning och kunde konstatera att det inte fanns något ytterligare farligt föremål i lokalen. 

Vid 04.00 på morgonen var även kriminalteknikerna färdiga på platsen, och avspärrningarna hävdes, enligt polisens hemsida.

Lokalen har fått omfattande skador

På lördagen skottskadades en 52-årig man i Fittja livshotande i ett dåd som enligt polisen kan vara politiskt motiverat. Mannen deltog i en prokurdisk demonstration. Bråk utbröt då utanför en turkisk föreningslokal. Om det finns något samband mellan de båda händelserna är oklart.

I september 2015 inträffade en explosion i en kurdisk lokal i Fittja. Såväl den turkiska som kurdiska lokalen ligger på Krögarvägen.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse. Bombgruppen kommer att undersöka plasten under kvällen.

Foto i text: Maja Suslin/TT