STHLM

Misstänkta för attackplan mot asylboende släppta

Männen misstänks ha planerat att slå till mot asylboendet vid en camping i Nynäshamn.
Männen misstänks ha planerat att slå till mot asylboendet vid en camping i Nynäshamn. Foto: Marcus Ericsson/TT

Samtliga 13 män som häktades för att ha planerat ett angrepp på ett asylboende i Nynäshamn har släppts. Kammaråklagare Nils Lundberg har ännu inte bestämt om han kommer att väcka åtal.

– Brottsmisstankarna har inte stärkts. Det är alltid besvärligt att bevisa förberedelse till ett brott, säger Nils Lundberg till DN.

Härom dagen släpptes den sista av de 13 häktade. Samtliga är förhörda.

Nästa vecka räknar han med att bestämma om det blir något åtal.

Totalt är 14 unga män, de flesta från Polen, misstänkta för förberedelse till grov misshandel. De ska ha planerat att angripa ett asylboende i Nynäshamn. En av dem häktades aldrig på grund av sin låga ålder. Därefter har de släppts efterhand.

Nils Lundberg berättar att de nekar till brott men att några medger att de hade planerat att åka till asylboendet och på något sätt uppträda hotfullt.

Flera av männen beskriver sig som ”patrioter”. Ett motiv som spridits i sociala medier är att en kvinna tidigare skulle ha angripits på pendeltåget av asylsökande.

– Det motivet uppfattar jag som ett svepskäl. Det var en kvinna som knappt blev ofredad. Hon bytte plats på pendeltåget efter händelsen. Sedan blåste en anhörig upp det hela på nätet, säger Nils Lundberg.