Mordet i Stureby

Mordet planerat under flera veckor

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Tonårsparet planerade att mörda Therese Johansson Rojo under flera veckor, enligt åtalet som kom på fredagen. Den mordmisstänkte 16-åringen lurpassade flera gånger utanför Thereses hus. Ständigt uppbackad av den medåtalade flickvännen.

Tonårsparet planerade att mörda Therese Johansson Rojo under flera veckor, enligt åtalet som kom på fredagen. Den mordmisstänkte 16-åringen lurpassade flera gånger utanför Thereses hus. Ständigt uppbackad av den medåtalade flickvännen.

Det är valborgsmässoafton i Stockholm, det är torrt, soligt och temperaturen har under dagen närmat sig 20 grader. Studentskivorna har redan kommit i gång. På en fest i södra Stockholm träffas två ungdomar som går sista terminen i nionde klass: Therese Johansson Rojo och en 16-årig fotbollsintresserad pojke. De går på samma skola och är ytligt bekanta, de har flera gemensamma kompisar. De pratar lite kort, innan de plötsligt kysser varandra i ett par sekunder. 

Den 16-årige pojken hade under slutet av högstadietiden skärpt sig i skolan. Han hade tagit tag i sina betyg, var trevlig och tjafsade aldrig emot, berättar hans klassföreståndare i polisförhör, som offentliggjordes i samband med fredagens åtal. Andra anhöriga och vuxna berättar att han var väldigt styrd av sin jämngamla flickvän som gick på samma skola i södra Stockholm. En annan lärare berättar att paret var ”inneslutna i förhållandet och har valt bort den övriga världen”.  

Annons:

Flickvännen beskrivs som väldigt ambitiös, ordningsam och svartsjuk. Hon har högsta betyg i nästan alla ämnen. Hon var kyrkligt aktiv och drack inte. 

Tonårsparet umgicks hela tiden. Vilket fick innebörden att de förlorade många av sina vänner. Till sin mamma förklarade 16-åringen att han älskar sin flickvän och ”vill göra allt för att bevisa det för henne". Denna utveckling oroade parets föräldrar.  

Enligt förhören ska föräldrarna ha förklarat för killen att han kanske borde slå sig fri från sin flickvän. Men det gjorde han inte. Sedan paret blev tillsammans hösten 2007 har det stormat några gånger, men på Valborgsmässoafton i år var de ihop. 

Direkt efter kyssen med Therese Johansson Rojo började ryktet sprida sig på skolan och i bekantskapskretsen. Det dröjde ett par veckor innan flickvännen fick reda på vad som hänt. Hon hade precis fyllt 16 år och stormade fram till sin pojkvän i skolan. Hon slog och bankade på hans bröst, så skallade hon honom över munnen och näsan så att han slog ut en framtand. Sedan sprang hon därifrån och gjorde slut genom ett sms.

Kort därefter åkte hon på en skolresa, relationen var över och pojkvännen förkrossad. När hon kommer hem från resan bad han om en andra chans. Vilket han fick. Av förundersökningen framgår att paret i mitten av maj efter ett biobesök, för första gången, pratade om att Therese måste dö. Enligt pojkvännen var det flickvännen som förde det på tal. 

Dagarna efteråt begav sig den 16-årige killen till området där Therese bor. Han var där flera gånger, vid ett tillfälle satt han och väntade på Therese i tre timmar. Han hade hela tiden kontakt med sin flickvän via mobiltelefon. 

Vid ett tillfälle var planen att slå ihjäl Therese med en vodkaflaska. När hon dök upp vid sitt hem säger pojken att han inte klarade av att döda henne. Istället tog han och Therese gemensamt bussen till skolan. 

Efter den händelsen hävdar 16-åringen att han fick en tidsgräns av sin flickvän, som reste i väg några dagar till en europeisk huvudstad. När hon kommer hem i början av juni ska Therese vara död, men det är hon inte. 

– Hon (flickvännen) gav mig en ny chans men ville inte att det skulle ta lång tid, säger pojkvännen i förhör. 

På nationaldagen 6 juni var han på en studentmottagning hos en släkting. Sedan begav han sig till Hoppbacken vid Stureby, där ungdomar samlats för att festa. Den 16-årige fotbollskillen var nykter, som vanligt. Therese var där och så småningom dök även flickvännen upp.

Vid midnatt hade flickvännen lämnat festen. Pojkvännen bad då Therese följa med in i skogen för att prata om det som hände på valborg. Therese sa att hon berättat för flera personer om kyssen. Då, ute i skogen, några hundra meter från kompisarnas fest, ströp han 15-åringen, bland annat med hjälp av en pinne. Han sparkade och slog på hennes kropp. I förhör beskriver han hur det svartnade. 

– När jag blir arg så kan inte jag kontrollera mig själv, så har det varit ända sen jag var liten, säger han. 

När han flydde platsen var Therese på väg att dö. 

– Jag springer hem och min mamma ringer mig, och jag försöker att låta lugn, och säger att jag är på väg hem. 

Under natten pratade han med flickvännen, som lugnade honom. Nästa morgon väcktes han av polisen. Samtidigt greps flickvännen hos en kompis där hon sovit.

I första förhöret nekade pojkvännen till dådet. Nästa dag, 8 juni, satt han ensam ute på häktets rastgård och grät. Till en häktesvakt säger han att ”mitt liv är förstört på grund av det jag har gjort, jag kommer inte komma ut förrän jag är 20 år”. I ett nytt förhör samma dag erkände han mordet, utan sin advokat men tillsammans med en präst han lärt känna under sin konfirmation. 

Flickvännen, som är åtalad för anstiftan till mord, förnekade först i förhör att hon haft något med det hela att göra. Sedan erkände den 16-åriga flickan att hon kände till planerna, men hävdar fortfarande att hon aldrig trodde att pojkvännen skulle genomföra mordet. 

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

lofven_500
Foto:TT, Jonas Eriksson

 Nya statsministern ska prövas. SD kommer som enda parti att rösta nej. 4  0 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 Vill få slut på käbblet. Löfven blir ny statsminister. 47  14 tweets  33 rekommendationer  0 rekommendationer

 Bildextra: Vägen till makten. DN:s Roger Turesson har följt Löfven.

 Socialdemokraterna bekräftar. Miljöpartiet har fått S att backa i frågan. 213  4 tweets  208 rekommendationer  1 rekommendationer

lofven_144102
Foto:TT
Erik Ullenhag (FP): Det känns vemodigt

 Sliten regering samlades. För sista regeringssammanträdet. 13  1 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Jag kommer sitta kvar.” Avvisar alla spekulationer om han skulle vara på väg bort som partiledare. 6  3 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 Utrikesminister Carl Bildt till DN. Det här hade jag kunnat göra annorlunda under perioden.

bildt_144102
Foto:Lotta Härdelin

 ”Mycket bra fest.” Carl Bildt trött efter nattens avslutningsfest. 90  35 tweets  55 rekommendationer  0 rekommendationer

 Nu blir Stefan Löfven statsminister. Vill få slut på käbblet. 47  14 tweets  33 rekommendationer  0 rekommendationer

EbolaSierra-Leone144
Foto: Umaru Fofana/Reuters

 Enligt Rädda barnen. Ebolan sprider sig snabbt i Sierra Leone: ”Omfattningen är förödande”.

 Så ser Sveriges beredskap ut. Uppdaterade rekommendationer.

 Skickades hem från sjukhuset. Ebolasjuk kan ha smittat fler i USA.

Annons:
Chips2
Foto:Magnus Hallgren

 Len-Marie Fält har testat snacks i 40 år. Detta krävs för drömjobbet. 630  29 tweets  601 rekommendationer  0 rekommendationer

 Så får du kul på jobbet Experten tipsar om du har tråkigt. 61  4 tweets  57 rekommendationer  0 rekommendationer

 Företaget som ger obegränsad semester. Ta ledigt. 345  19 tweets  326 rekommendationer  0 rekommendationer

hakan samuelsson
Foto:TT

 Bilmässan i Paris. Det är en nöjd, men försiktigt garderande vd som summerar läget.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: