Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Mordet i Stureby

Mordet planerat under flera veckor

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Tonårsparet planerade att mörda Therese Johansson Rojo under flera veckor, enligt åtalet som kom på fredagen. Den mordmisstänkte 16-åringen lurpassade flera gånger utanför Thereses hus. Ständigt uppbackad av den medåtalade flickvännen.

Tonårsparet planerade att mörda Therese Johansson Rojo under flera veckor, enligt åtalet som kom på fredagen. Den mordmisstänkte 16-åringen lurpassade flera gånger utanför Thereses hus. Ständigt uppbackad av den medåtalade flickvännen.

Det är valborgsmässoafton i Stockholm, det är torrt, soligt och temperaturen har under dagen närmat sig 20 grader. Studentskivorna har redan kommit i gång. På en fest i södra Stockholm träffas två ungdomar som går sista terminen i nionde klass: Therese Johansson Rojo och en 16-årig fotbollsintresserad pojke. De går på samma skola och är ytligt bekanta, de har flera gemensamma kompisar. De pratar lite kort, innan de plötsligt kysser varandra i ett par sekunder. 

Den 16-årige pojken hade under slutet av högstadietiden skärpt sig i skolan. Han hade tagit tag i sina betyg, var trevlig och tjafsade aldrig emot, berättar hans klassföreståndare i polisförhör, som offentliggjordes i samband med fredagens åtal. Andra anhöriga och vuxna berättar att han var väldigt styrd av sin jämngamla flickvän som gick på samma skola i södra Stockholm. En annan lärare berättar att paret var ”inneslutna i förhållandet och har valt bort den övriga världen”.  

Annons:

Flickvännen beskrivs som väldigt ambitiös, ordningsam och svartsjuk. Hon har högsta betyg i nästan alla ämnen. Hon var kyrkligt aktiv och drack inte. 

Tonårsparet umgicks hela tiden. Vilket fick innebörden att de förlorade många av sina vänner. Till sin mamma förklarade 16-åringen att han älskar sin flickvän och ”vill göra allt för att bevisa det för henne". Denna utveckling oroade parets föräldrar.  

Enligt förhören ska föräldrarna ha förklarat för killen att han kanske borde slå sig fri från sin flickvän. Men det gjorde han inte. Sedan paret blev tillsammans hösten 2007 har det stormat några gånger, men på Valborgsmässoafton i år var de ihop. 

Direkt efter kyssen med Therese Johansson Rojo började ryktet sprida sig på skolan och i bekantskapskretsen. Det dröjde ett par veckor innan flickvännen fick reda på vad som hänt. Hon hade precis fyllt 16 år och stormade fram till sin pojkvän i skolan. Hon slog och bankade på hans bröst, så skallade hon honom över munnen och näsan så att han slog ut en framtand. Sedan sprang hon därifrån och gjorde slut genom ett sms.

Kort därefter åkte hon på en skolresa, relationen var över och pojkvännen förkrossad. När hon kommer hem från resan bad han om en andra chans. Vilket han fick. Av förundersökningen framgår att paret i mitten av maj efter ett biobesök, för första gången, pratade om att Therese måste dö. Enligt pojkvännen var det flickvännen som förde det på tal. 

Dagarna efteråt begav sig den 16-årige killen till området där Therese bor. Han var där flera gånger, vid ett tillfälle satt han och väntade på Therese i tre timmar. Han hade hela tiden kontakt med sin flickvän via mobiltelefon. 

Annons:

Vid ett tillfälle var planen att slå ihjäl Therese med en vodkaflaska. När hon dök upp vid sitt hem säger pojken att han inte klarade av att döda henne. Istället tog han och Therese gemensamt bussen till skolan. 

Efter den händelsen hävdar 16-åringen att han fick en tidsgräns av sin flickvän, som reste i väg några dagar till en europeisk huvudstad. När hon kommer hem i början av juni ska Therese vara död, men det är hon inte. 

– Hon (flickvännen) gav mig en ny chans men ville inte att det skulle ta lång tid, säger pojkvännen i förhör. 

På nationaldagen 6 juni var han på en studentmottagning hos en släkting. Sedan begav han sig till Hoppbacken vid Stureby, där ungdomar samlats för att festa. Den 16-årige fotbollskillen var nykter, som vanligt. Therese var där och så småningom dök även flickvännen upp.

Vid midnatt hade flickvännen lämnat festen. Pojkvännen bad då Therese följa med in i skogen för att prata om det som hände på valborg. Therese sa att hon berättat för flera personer om kyssen. Då, ute i skogen, några hundra meter från kompisarnas fest, ströp han 15-åringen, bland annat med hjälp av en pinne. Han sparkade och slog på hennes kropp. I förhör beskriver han hur det svartnade. 

– När jag blir arg så kan inte jag kontrollera mig själv, så har det varit ända sen jag var liten, säger han. 

När han flydde platsen var Therese på väg att dö. 

– Jag springer hem och min mamma ringer mig, och jag försöker att låta lugn, och säger att jag är på väg hem. 

Under natten pratade han med flickvännen, som lugnade honom. Nästa morgon väcktes han av polisen. Samtidigt greps flickvännen hos en kompis där hon sovit.

I första förhöret nekade pojkvännen till dådet. Nästa dag, 8 juni, satt han ensam ute på häktets rastgård och grät. Till en häktesvakt säger han att ”mitt liv är förstört på grund av det jag har gjort, jag kommer inte komma ut förrän jag är 20 år”. I ett nytt förhör samma dag erkände han mordet, utan sin advokat men tillsammans med en präst han lärt känna under sin konfirmation. 

Flickvännen, som är åtalad för anstiftan till mord, förnekade först i förhör att hon haft något med det hela att göra. Sedan erkände den 16-åriga flickan att hon kände till planerna, men hävdar fortfarande att hon aldrig trodde att pojkvännen skulle genomföra mordet. 

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

mattias_karlsson_1000
Foto:Jessica Gow/TT

 ”Var viktigt.” Expressen avslöjar Mattias Karlssons förflutna på Avpixlat.

moskva
Foto:Sergei Chuzavkov/AP

 Avancerat luftförsvar. ”Alla eventuella hot kommer att förstöras.” 53  0 tweets  51 rekommendationer  2 rekommendationer

 DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski: För Nato finns inget alternativ till att backa upp Turkiet. 4  0 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

winiarski-288
Annons:

 Usla förhållanden i Thailand. Samtliga företag som granskats exporterar produkter till Sverige. 11  0 tweets  10 rekommendationer  1 rekommendationer

kyckling_288
Foto:TT
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: