Trafiken i Stockholm

Norrortsleden billigare än väntat och klar i tid

Urban Oreskär, tekniskt ansvarig, och Ulrica Nilsson, projektchef för Norrortsleden, har anledning att vara nöjda med bygget av den nya förbindelsen mellan E4 och E18.

Mark Earthy Urban Oreskär, tekniskt ansvarig, och Ulrica Nilsson, projektchef för Norrortsleden, har anledning att vara nöjda med bygget av den nya förbindelsen mellan E4 och E18.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Tvärförbindelsen mellan E4 och E18

Grafik: Tvärförbindelsen mellan E4 och E18

Visst kan vägprojekt underskrida budget. Norrortsleden, en 16 kilometer lång tvärförbindelse mellan E 4 vid Häggvik och E 18 vid Rosenkälla, går inte bara med "vinst". Tidtabellen har hållits och redan i sommar öppnar Törnskogstunneln, 2,1 kilometer, för trafik.

Visst kan vägprojekt underskrida budget. Norrortsleden, en 16 kilometer lång tvärförbindelse mellan E 4 vid Häggvik och E 18 vid Rosenkälla, går inte bara med "vinst". Tidtabellen har hållits och redan i sommar öppnar Törnskogstunneln, 2,1 kilometer, för trafik.

Den officiella invigningen för hela leden äger rum den 4 oktober. Den första delen, Häggviksleden, är redan byggd och invigdes 1998.

- Samverkan och förståelse mellan beställare och entreprenör är A och O för ett lyckat resultat, säger Ulrica Nilsson, Vägverkets projektchef för Norrortsleden.

Annons:

Den totala kostnaden har beräknats till 2,8 miljarder kronor och redan nu står klart att Ulrica Nilsson har åtskilliga miljoner över.

- Det innebär att vi inom ramen för projektet kan förbättra Norrortsledens anslutning till Arningevägen. Vi ser ett framtida kapacitetsproblem vid nuvarande cirkulationsplats. Vi ser också över andra förbättringsåtgärder, men ett 50-tal miljoner kronor kommer att återgå till Vägverkets kassa, berättar Ulrica Nilsson.

Törnskogstunneln, som står närmast i tur att öppnas, är nedsprängd mellan trafikplats Tunberget i väster och Törnskogen i öster. Under ledning av Urban Oreskär, tekniskt ansvarig, finslipas och kontrolleras för närvarande tunnelns installationer för bland annat kommunikation och räddningstjänst.

- Givetvis är tunneln byggd för mötesfri trafik, öst- och västgående körfält har var sin tunnel med nödutgångar mellan. Trafik Stockholm svarar för övervakning dygnet runt. Detektorer, som i Södra länken, känner av brandrök, luft och trafikflöde, berättar Urban Oreskär.

Törnskogstunneln ska främst avlasta Sollentunas lokala vägnät från genomfartstrafik. För de boende längs den hårt olycksbelastade Frestavägen är Törnskogstunneln och hela Norrortsleden mycket efterlängtad. Antalet fordonsrörelser per dygn beräknas försiktigt till 35.000-40.000, men all erfarenhet visar att nya leder snabbt överträffar alla prognoser, Södra länken är ett tydligt exempel.

Norrortsledens sista del, Täby kyrkby-Rosenkälla, är en så kallad funktionsentreprenad, värd 715 miljoner kronor. För entreprenören NCC innebär detta ett helhetsåtagande för sträckan, totalt 7 kilometer, varav 1,1 kilometer i tunnel, Löttingetunneln. Utifrån Vägverkets krav på funktion, projekterar och bygger NCC vägen. NCC svarar sedan för drift och underhåll i femton år, till och med 2023.

- Upplägget har fungerat mycket väl och har för Vägverket inneburit en besparing på cirka fem procent mot en traditionell upphandling. Den här modellen effektiviserar och tvingar såväl beställare som entreprenör att tänka i nya, kreativa banor till fördel för totalkostnaden, poängterar Ulrica Nilsson.

Med Norrortsleden beräknas körtiden mellan E 4 (Häggvik) och Rosenkälla (E 18) kortas från nuvarande cirka 45 minuter i rusningstid till cirka 15 minuter. Den nya förbindelsen innebär också nya förutsättningar för utveckling i de kommuner som direkt berörs, Sollentuna. Upplands Väsby, Täby, Vallentuna och Österåker. Nya bostadsområden är redan under planering och kollektivtrafken får bättre förutsättningar.

- Redan 1958, för 50 år sedan, skissades på en Norrortsled, då i ytläge, i dåvarande regionplan. Men bättre sent än aldrig, säger Ulrica Nilsson.

Spelet om Norrortsleden har under åren haft flera oberäkneliga aktörer, som dåvarande näringsministern Björn Rosengren (s).

Han tog det symboliska spadtaget för trafikplats Tunberget med Törnskogstunneln den 4 september 2002, genom att meddela att regeringen hade för avsikt att ompröva dragningen av sträckan mellan Täby kyrkby och Rosenkälla.

- Vi stod som fiollådor och tittade på varandra. Vad menade karln? Skulle vi bygga världens längsta återvändsgata? säger Ulrica Nilsson och skrattar.

Efter nya långbänkar kunde slutligen den nämnda sträckan byggas enligt Vägverkets och norrortskommunernas framtagna arbetsplaner.

Norrortsledens motsvarighet på södra sidan är Södertörnsleden, som ska knyta ihop länsväg 73 med E 4 vid Botkyrka.

Leden finns för närvarande endast på ritbordet. För Södertorns framtida expansion och med en ny storhamn i Norvik i Nynäshamn, är en sydlig tvärförbindelse nödvändig. De politiska blocken är överens, haken är som alltid när det gäller kostnadskrävande vägbyggen - finansieringen.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

GazaBegravning500
Foto: Paul Hansen Vänner får dra bort Yassir Hajaj från hans döda bror vid begravningen.

 DN på plats i Gaza. Förtvivlade familjen Hajaj begravde fyra av de sina. 3  1 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Flygplats244
Foto: AP

 170 resenärer skulle ha rest till Arlanda på onsdagen. Bolaget står för uppehället i 24 timmar.

 Efter raket vid flygplats. SAS och flera bolag stoppar flyg till Israel. 79  11 tweets  68 rekommendationer  0 rekommendationer

 Netanyahu ber Kerry: Häv flygstoppet. 7  2 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Avskyvärda handlingar.” FN kräver omedelbart eldupphör. 387  17 tweets  370 rekommendationer  0 rekommendationer

 Kerrys tabbe. Vet inte att micken är påslagen. 129  5 tweets  122 rekommendationer  2 rekommendationer

 Journalist: Orimligt. Varför ska palestinierna foga sig? 1004  24 tweets  974 rekommendationer  6 rekommendationer

 Historiker: Därför är konflikten i Palestina enkel att lösa. 2322  89 tweets  2212 rekommendationer  21 rekommendationer

UkrainaFlygkrasch500
Foto: AP

 Prorysk separatist till italiensk media: Trodde att det var ett militärplan. 29  12 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

 Se webb-tv-klippet. Här bryter bråket ut i Ukrainas parlament.

 200 kroppar fördes till Charkiv. De första offren efter flygkraschen väntas landa i Nederländerna i dag.

FlygplanUkraina144
Foto: AFP/ANP

 Ska förvaras i lokal fabrik. Polis: 200 kroppar framme i Charkiv. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 EU hotar med åtgärder. Diplomatkällor: Krig i Ukraina. 53  3 tweets  24 rekommendationer  26 rekommendationer

 Tillfångatagen svensk: Jag behandlas okej. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Bildextra. Satellitbilder visar förödelsen vid vraket.

premium  Michael Winiarski: Vore att ge upp projektet om Ryssland som global stormakt och imperium. 2  2 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Kviga i Häljarum gick till attack. Polisen varnar nu allmänheten. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
SommarVarme244
Foto: Fredrik Persson

Klass 1-varning för mycket höga temperaturer i landet.  Små barn och äldre extra utsatta. 105  2 tweets  102 rekommendationer  1 rekommendationer

 Nytt värmerekord för i år. Över 30 grader vid flera av SMHI:s mätstationer. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Anmälningar strömmar in till Konsumentverket. Ringer upp äldre och sjuka för att sälja in. 61  12 tweets  48 rekommendationer  1 rekommendationer

Telefonforsaljare144
Foto: TT
kvinna-144
Foto:Sandra Charina Lundin

 Flera anmälningar mot företaget. 91-åriga Karin Olsson fick räkning från nystartat företag.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: