Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Nya mattrenden: Lagra egen ost i kylskåpet

Surdegsbröd och korvstoppning i all ära. Kanske blir hemmalagrad ost den nya mattrenden.

Det rådde ostfeber på Nordiska museet i Stockholm på lördagen när det var premiär för Ostfestivalen. Utbudet varierade mellan hårda, lagrade och krämiga, men gemensamt för alla var – den svenska smaken. Det gäller även den enkla hushållsosten.

Besökare fick sitt lystmäte av såväl småskaliga gårdsmejerier och mer kända varumärken som bjöd på smakprov ur sortimenten. Dessutom gav de tips på hur man kan göra osten ännu godare – lagra själv. Köp en hel hushållsost, förvara den i +10 grader (kylskåp fungerar också) i 6–12 månader. Vänd den varannan vecka. Då utvecklas aromerna.

– Det är inte säkert att det blir toppkvalitet, men det kan vara kul att prova, säger Anders Karlsson från NK Saluhall.
Ostfestivalens arrangörer slog ett slag för den svenska osten som de menar håller världsklass i smak.

– Det har glömts bort de senaste 30 åren, säger Ia Orre, en av initiativtagarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.