Oro och frågor i spåren efter kravallerna

 
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

"Tensta" Röklukt, igenspikade fönster och dörrar. Bussenhusskolan i Tensta bär tydliga spår efter de senaste dagarnas oroligheter. Tioåriga Aisha Muhammed har kommit för att se om hennes sal har brunnit. ”Det är tråkigt att de har förstört på skolan”, säger hon till DN.

Röklukt, igenspikade fönster och dörrar. Bussenhusskolan i Tensta bär tydliga spår efter de senaste dagarnas oroligheter. Tioåriga Aisha Muhammed har kommit för att se om hennes sal har brunnit. ”Det är tråkigt att de har förstört på skolan”, säger hon till DN.

Förödelsen står i bjärt kontrast mot den skira majgrönskan med blommande träd och buskar som vajar lojt i solskenet. Det är lugnt och tyst, men de senaste två kvällarna har grupper av ungdomar samlats här för att kasta sten, krossa fönster och sätta eld på skolan och bilar i området.

Bussenhusskolan är stängd för lov, men rektor och annan personal finns på plats för att få en överblick av situationen. Och planera för skolstarten på måndag.

Annons:

– Vi kommer att ha öppet som vanligt men måste flytta vissa elever till andra lokaler. Det är väldigt synd att sådant här händer. Eleverna vi har är de lugnaste vi har haft på länge, säger administrativa chefen Karl-Pekka Santala.

Branden har fått telefonledningarna att braka samman vilket har försvårat för personalen att nå ut med information till föräldrarna. I stället har de skickat ut brev och mejl till alla.

Karl-Pekka Santala låser upp dörren till den del av byggnaden som har brunnit. Röklukten sticker i näsan och innanför är det svart av sot på väggar, golv och tak. Santala uppskattar att värden för omkring en miljon kronor har förstörts.

– Det ser läskigt ut, säger Aisha Muhammed som tittar sig nyfiket omkring. Och det var skönt att det inte hade brunnit i mitt klassrum.

Skolan och den intilliggande ­fotbollsplanen är en populär samlingsplats för ungdomar på kvällar och helger. Kadhim Al-Jabori som bor strax intill är här med sin son. Han tycker inte om bråken.

– Jag tänker på framtiden och på barnen. Man känner sig inte trygg att gå ut, säger han.

I Tensta centrum är det mer liv och rörelse. Många gör sina inköp eller är på väg till tunnelbanan. I parkeringshuset står en utbränd bil som en påminnelse om nattens händelse.

– Alla pratar om bråken. Det är tråkigt och ger Tensta dåligt rykte. Man blir arg och skulle vilja flytta härifrån, säger Nevzeta Biberic.

Ungdomskravaller är dock inget nytt fenomen i Tensta. Under 2009 och 2010 förekom det mycket oroligheter. Men ingen av dem DN pratar med vet varför det blossar upp på nytt.

– Det kanske är för att ungdomarna inte har något jobb. Mina barn har sökt flera sommarjobb utan att få något. Det gör att barnen känner sig utanför och att de tror att ingen bryr sig om dem, säger Muskema Turunovic.

– Politikerna kanske satsar mindre pengar på Tenstas ungdomar jämfört med unga i andra områden, säger Nevzeta Biberic.

För att stävja bråken har bland annat föräldrar nattvandrat, på torsdagskvällen ska flera hundra vuxna ha varit ute i protest mot upploppen. Men Muskema Turunovic tror inte att det har så mycket effekt på bråkstakarna.

– Gängen som gör de här har ingen respekt för vuxna. Och deras föräldrar vet ofta inte vad barnen gör, säger hon.

Stadsdelsnämndens ordförande i Spånga-Tensta Ann-Katrin Åslund (FP), är medveten om att sociala faktorer ligger bakom ungdomarnas agerande. Därför startade stadsdelen tillsammans med polis, socialtjänst, föreningar, skola och fritidsgårdar ett samarbete med olika satsningar efter 2010, vilket haft effekt. Fram till nu.

– Det är en backlash, säger hon. Men vi arbetar hela tiden för att de här ungdomarna ska få de bästa framtidsutsikterna och att de vill vara med på våra fritidsverksamheter. Men det är en grupp som faller utanför systemen och de försöker vi komma åt. Invånarna i Tensta vill ha ett tryggt område att bo i, säger hon.

Läs mer:

Sju unga gripna i oroligheter i Tensta

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

eboladallas2-500
Foto:AP, All Over Press

 Ebolasjuk sprider oro i USA. Mannen reste via flygplats i Bryssel.

 Så sprids smittan mellan människor. Viruset kan överleva flera dagar utanför kroppen. 47  11 tweets  36 rekommendationer  0 rekommendationer

handslag244
Foto:AFP

 Kan ha smittat andra. Första ebolafallet i USA har bekräftats. 41  10 tweets  31 rekommendationer  0 rekommendationer

malmo-start-500
Foto:DN, BIldbyrån

 Avspark 20.45. DN rapporterar direkt om Malmö–Olympiakos i CL. 5  4 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Av andra supportrar. Gick till angrepp mot polis och väktare. 15  6 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

malmo-airport-144
Foto:TT
karnkraft500
Foto:Lars Lindqvist

 Om miljöpolitiken. Industrin reagerar med oro på MP och S besked. 53  24 tweets  29 rekommendationer  0 rekommendationer

 Med stöd av Sverigedemokraterna. ”Lyssnar de inte finns majoritet.” 364  57 tweets  307 rekommendationer  0 rekommendationer

bjorklund144
Foto:TT
mp_144102
Foto:Thomas Karlsson

 Olika besked om kärnkraft. Regeringen kommer inte stänga reaktorer. 200  11 tweets  178 rekommendationer  11 rekommendationer

 DN Ledare. Åsa Romson misslyckas i politikens marshmellowtest. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Säger att han inget minns. Våldtog kvinna i flera timmar i bostaden. 17  3 tweets  13 rekommendationer  1 rekommendationer

skolor500
Foto:Thomas Karlsson

 Stora skillnader. Se din skola och jämför med resten av kommunen. 46  11 tweets  35 rekommendationer  0 rekommendationer

 Klyftor i svenska skolan. Här finns skolorna med högst betyg. 541  19 tweets  522 rekommendationer  0 rekommendationer

 Se hela listan här. Skolorna med högst genomsnittligt meritvärde. 481  3 tweets  478 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: