Oro och frågor i spåren efter kravallerna

 
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

"Tensta" Röklukt, igenspikade fönster och dörrar. Bussenhusskolan i Tensta bär tydliga spår efter de senaste dagarnas oroligheter. Tioåriga Aisha Muhammed har kommit för att se om hennes sal har brunnit. ”Det är tråkigt att de har förstört på skolan”, säger hon till DN.

Röklukt, igenspikade fönster och dörrar. Bussenhusskolan i Tensta bär tydliga spår efter de senaste dagarnas oroligheter. Tioåriga Aisha Muhammed har kommit för att se om hennes sal har brunnit. ”Det är tråkigt att de har förstört på skolan”, säger hon till DN.

Förödelsen står i bjärt kontrast mot den skira majgrönskan med blommande träd och buskar som vajar lojt i solskenet. Det är lugnt och tyst, men de senaste två kvällarna har grupper av ungdomar samlats här för att kasta sten, krossa fönster och sätta eld på skolan och bilar i området.

Bussenhusskolan är stängd för lov, men rektor och annan personal finns på plats för att få en överblick av situationen. Och planera för skolstarten på måndag.

Annons:

– Vi kommer att ha öppet som vanligt men måste flytta vissa elever till andra lokaler. Det är väldigt synd att sådant här händer. Eleverna vi har är de lugnaste vi har haft på länge, säger administrativa chefen Karl-Pekka Santala.

Branden har fått telefonledningarna att braka samman vilket har försvårat för personalen att nå ut med information till föräldrarna. I stället har de skickat ut brev och mejl till alla.

Karl-Pekka Santala låser upp dörren till den del av byggnaden som har brunnit. Röklukten sticker i näsan och innanför är det svart av sot på väggar, golv och tak. Santala uppskattar att värden för omkring en miljon kronor har förstörts.

– Det ser läskigt ut, säger Aisha Muhammed som tittar sig nyfiket omkring. Och det var skönt att det inte hade brunnit i mitt klassrum.

Skolan och den intilliggande ­fotbollsplanen är en populär samlingsplats för ungdomar på kvällar och helger. Kadhim Al-Jabori som bor strax intill är här med sin son. Han tycker inte om bråken.

– Jag tänker på framtiden och på barnen. Man känner sig inte trygg att gå ut, säger han.

I Tensta centrum är det mer liv och rörelse. Många gör sina inköp eller är på väg till tunnelbanan. I parkeringshuset står en utbränd bil som en påminnelse om nattens händelse.

– Alla pratar om bråken. Det är tråkigt och ger Tensta dåligt rykte. Man blir arg och skulle vilja flytta härifrån, säger Nevzeta Biberic.

Ungdomskravaller är dock inget nytt fenomen i Tensta. Under 2009 och 2010 förekom det mycket oroligheter. Men ingen av dem DN pratar med vet varför det blossar upp på nytt.

– Det kanske är för att ungdomarna inte har något jobb. Mina barn har sökt flera sommarjobb utan att få något. Det gör att barnen känner sig utanför och att de tror att ingen bryr sig om dem, säger Muskema Turunovic.

– Politikerna kanske satsar mindre pengar på Tenstas ungdomar jämfört med unga i andra områden, säger Nevzeta Biberic.

För att stävja bråken har bland annat föräldrar nattvandrat, på torsdagskvällen ska flera hundra vuxna ha varit ute i protest mot upploppen. Men Muskema Turunovic tror inte att det har så mycket effekt på bråkstakarna.

– Gängen som gör de här har ingen respekt för vuxna. Och deras föräldrar vet ofta inte vad barnen gör, säger hon.

Stadsdelsnämndens ordförande i Spånga-Tensta Ann-Katrin Åslund (FP), är medveten om att sociala faktorer ligger bakom ungdomarnas agerande. Därför startade stadsdelen tillsammans med polis, socialtjänst, föreningar, skola och fritidsgårdar ett samarbete med olika satsningar efter 2010, vilket haft effekt. Fram till nu.

– Det är en backlash, säger hon. Men vi arbetar hela tiden för att de här ungdomarna ska få de bästa framtidsutsikterna och att de vill vara med på våra fritidsverksamheter. Men det är en grupp som faller utanför systemen och de försöker vi komma åt. Invånarna i Tensta vill ha ett tryggt område att bo i, säger hon.

Läs mer:

Sju unga gripna i oroligheter i Tensta

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

Tv-1000
Foto:TT

 Telia släcker bland annat Kanal 5 och Kanal 9. 700.000 hushåll påverkas.

 Nakenbad och röd moderat. Många märkligheter i Sveriges lokala medier.

1-april
hn.se, arbetarbladet.se
zlatan-1000
Foto:Bildbyrån

 Fest på Friends arena. ”Även om det var för Irans räkning kändes det kul.” 181  17 tweets  164 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Kanske inte är arenan det är fel på.” Andreas Granqvist om publiktrycket.

esk-144

 DN:s Johan Esk. Mars 2015 blev månaden då Hamréns lag tinade upp. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Tinnerholm: Det här var stort. Framgångarna fortsätter för 24–åringen.

 Zlatan på spelhumör. Ett mål och en assist. 14  4 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

iran-288
Foto:Bildbyrån

 Protester mot kvinnoförtryck. Inför Sveriges landskamp mot Iran. 470  9 tweets  461 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Kan du de svåra orden från lördagens högskoleprov? Testa dina kunskaper här! 11362  65 tweets  11292 rekommendationer  5 rekommendationer

hogskoleprovspuff
Foto:TT
Annons:
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: