Oro och frågor i spåren efter kravallerna

 
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

"Tensta" Röklukt, igenspikade fönster och dörrar. Bussenhusskolan i Tensta bär tydliga spår efter de senaste dagarnas oroligheter. Tioåriga Aisha Muhammed har kommit för att se om hennes sal har brunnit. ”Det är tråkigt att de har förstört på skolan”, säger hon till DN.

Röklukt, igenspikade fönster och dörrar. Bussenhusskolan i Tensta bär tydliga spår efter de senaste dagarnas oroligheter. Tioåriga Aisha Muhammed har kommit för att se om hennes sal har brunnit. ”Det är tråkigt att de har förstört på skolan”, säger hon till DN.

Förödelsen står i bjärt kontrast mot den skira majgrönskan med blommande träd och buskar som vajar lojt i solskenet. Det är lugnt och tyst, men de senaste två kvällarna har grupper av ungdomar samlats här för att kasta sten, krossa fönster och sätta eld på skolan och bilar i området.

Bussenhusskolan är stängd för lov, men rektor och annan personal finns på plats för att få en överblick av situationen. Och planera för skolstarten på måndag.

Annons:

– Vi kommer att ha öppet som vanligt men måste flytta vissa elever till andra lokaler. Det är väldigt synd att sådant här händer. Eleverna vi har är de lugnaste vi har haft på länge, säger administrativa chefen Karl-Pekka Santala.

Branden har fått telefonledningarna att braka samman vilket har försvårat för personalen att nå ut med information till föräldrarna. I stället har de skickat ut brev och mejl till alla.

Karl-Pekka Santala låser upp dörren till den del av byggnaden som har brunnit. Röklukten sticker i näsan och innanför är det svart av sot på väggar, golv och tak. Santala uppskattar att värden för omkring en miljon kronor har förstörts.

– Det ser läskigt ut, säger Aisha Muhammed som tittar sig nyfiket omkring. Och det var skönt att det inte hade brunnit i mitt klassrum.

Skolan och den intilliggande ­fotbollsplanen är en populär samlingsplats för ungdomar på kvällar och helger. Kadhim Al-Jabori som bor strax intill är här med sin son. Han tycker inte om bråken.

– Jag tänker på framtiden och på barnen. Man känner sig inte trygg att gå ut, säger han.

I Tensta centrum är det mer liv och rörelse. Många gör sina inköp eller är på väg till tunnelbanan. I parkeringshuset står en utbränd bil som en påminnelse om nattens händelse.

– Alla pratar om bråken. Det är tråkigt och ger Tensta dåligt rykte. Man blir arg och skulle vilja flytta härifrån, säger Nevzeta Biberic.

Ungdomskravaller är dock inget nytt fenomen i Tensta. Under 2009 och 2010 förekom det mycket oroligheter. Men ingen av dem DN pratar med vet varför det blossar upp på nytt.

– Det kanske är för att ungdomarna inte har något jobb. Mina barn har sökt flera sommarjobb utan att få något. Det gör att barnen känner sig utanför och att de tror att ingen bryr sig om dem, säger Muskema Turunovic.

– Politikerna kanske satsar mindre pengar på Tenstas ungdomar jämfört med unga i andra områden, säger Nevzeta Biberic.

För att stävja bråken har bland annat föräldrar nattvandrat, på torsdagskvällen ska flera hundra vuxna ha varit ute i protest mot upploppen. Men Muskema Turunovic tror inte att det har så mycket effekt på bråkstakarna.

– Gängen som gör de här har ingen respekt för vuxna. Och deras föräldrar vet ofta inte vad barnen gör, säger hon.

Stadsdelsnämndens ordförande i Spånga-Tensta Ann-Katrin Åslund (FP), är medveten om att sociala faktorer ligger bakom ungdomarnas agerande. Därför startade stadsdelen tillsammans med polis, socialtjänst, föreningar, skola och fritidsgårdar ett samarbete med olika satsningar efter 2010, vilket haft effekt. Fram till nu.

– Det är en backlash, säger hon. Men vi arbetar hela tiden för att de här ungdomarna ska få de bästa framtidsutsikterna och att de vill vara med på våra fritidsverksamheter. Men det är en grupp som faller utanför systemen och de försöker vi komma åt. Invånarna i Tensta vill ha ett tryggt område att bo i, säger hon.

Läs mer:

Sju unga gripna i oroligheter i Tensta

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

ukraina_500
Foto:AOP, AP

 Diplomatkällor: Det råder krig i Ukraina. Röda Korset avgör. 42  3 tweets  16 rekommendationer  23 rekommendationer

 Framme i Charkiv. Ska transporteras vidare till Holland för identifiering. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

taget_144102
Foto:AP

 Kroppar ska ha plundrats. Det uppges separatisterna ha tagit. 6  0 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

 Lådorna lämnade till Malaysia. Minskar press på separatister. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Tillfångatagen svensk: Jag behandlas okej. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Bildextra. Satellitbilder visar förödelsen vid vraket.

premium  Michael Winiarski: Vore att ge upp projektet om Ryssland som global stormakt och imperium. 2  2 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

johnsrud-2-500
Foto:AOP och AP Martin Johnsrud Sundbys omkörning på slutet blev omdiskuterad.

 Norrmannen om OS-bronset. Funderar på att lämna tillbaka medaljen. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Systembolaget säljstoppar vin
Foto: Alamy

Systembolaget säljstoppar vin

 Italienskt bubbel. Exploderande flaskor gör att man stoppar försäljningen av ett mousserande vin.

Annons:

 Tre har dömts i Bangladesh. Kan ligga bakom tusentals barns död.

 Dunga tar över Brasilien. DN:s Henrik Brandão Jönsson om valet av ny förbundskapten efter VM-fiaskot.

dunga-244
Foto:AFP
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: