Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Trovärdigheten för Apotekets ordförande är naggat i kanten

KOMMENTAR. Apotekets ordförande Christian W Janssons ekonomiska intressen ligger hos Min doktor. Därför är det märkligt att affärerna bolagen emellan inte har diskuterats i styrelsen.

Avtalet mellan Apoteket AB och digitala vårdtjänsten Min doktor har flera bottnar. Mest väsentligt är att Christian W Jansson är storägare i MD International, bolagsnamnet bakom Min doktor.

Som ordförande för Apoteket AB tjänade Christian W Jansson förra året 330.000 kronor. Hans ägande i Min doktor ger betydligt mer. När Apoteket och Min doktor började samarbete med varandra ökade värdet på Christian W Janssons aktier med 6 miljoner kronor.

Det är därför ingen tvekan om vilket av bolagen som står honom närmast ekonomiskt: Min doktor.

Affärsuppgörelser mellan Apoteket och företag där styrelseledamöterna har ekonomiska intressen är självfallet känsliga. I näringslivet generellt ska liknande avtal granskas särskilt noggrant.

Christian W Jansson hävdar att affären är liten och därför ska affärsuppgörelsen slutas på operativ nivå i Apoteket, alltså av någon chef.

Sant är att affären förmodligen är liten från Apotekets synvinkel. I övrigt är argumentet snicksnack, för att använda ett milt uttryck. För lilla Min doktor och Christian W Jansson är affären jättestor. MD International hade, när affären slöts i början av 2016, en årlig omsättning på nästan sju miljoner. Apoteket AB omsatte 20 miljarder.

Springande punkten är att Christian W Janssons intressen korsar varandra. När ordförande sitter på dubbla stolar duger det inte att vältra över ansvaret på enskilda tjänstemän. Det borde Jansson själv i högsta grad vara medveten om efter sin karriär i näringslivet.

Till det kommer det märkliga att affären innebär att Apoteket åtar sig att utföra tjänster, som att mäta blodtryck på kunder/patienter, utan att få ersättning för det från Min doktor.

Näringsminister Mikael Damberg verkar inte ha något problem med Christian W Janssons dubbla roller. "Regeringskansliet har hela tiden varit informerad om Christian Janssons engagemang i Min doktor".

Möjligt, men omvärlden i form av väljare och skattebetalare har inte varit lika välinformerad. I Apotekets årsredovisningar anges i vilka övriga företag som ordförande Christian W Jansson har "väsentliga uppdrag", som uttrycket är i bolagsjuridiken.

För 2014 och 2015 anges flera företag, men inte Min doktor/MD International trots att Jansson i omgångar var ledamot även i den styrelsen. Först i Apotekets årsredovisning för 2016, som publicerades i slutet av mars i år, finns MD International med i uppdragslistan.

Trovärdigheten för Apotekets ordförande är naggat i kanten.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.