Unga i Stockholm

Polisen: Håll barnen borta från McDonald’s

Jonna Linde, 25, och Sandra Hedlund, 22, undviker McDonald
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Ungdomshorderna som härjar på McDonald’s Slussen är ett allt större polisiärt problem. Nu vill polisen att föräldrarna hindrar barnen från att gå dit – och att politikerna tar sitt ansvar. ”Det här är ingen bra ungdomsgård”, säger Viktor Adolphson, yttre befäl vid Södermalmspolisen.

Ungdomshorderna som härjar på McDonald’s Slussen är ett allt större polisiärt problem. Nu vill polisen att föräldrarna hindrar barnen från att gå dit – och att politikerna tar sitt ansvar. ”Det här är ingen bra ungdomsgård”, säger Viktor Adolphson, yttre befäl vid Södermalmspolisen.

Tidigare i veckan skickade polisen ut en varning till föräldrar på sitt Twitterkonto ”YB_Sodermalm”:

”McDonald’s Slussen har tyvärr blivit en nattlig ungdomsgård med stök som följd. Föräldrar. Se till att inte ditt barn hänger där!”

Annons:

Enligt yttre befälet Viktor Adolphson härjar ”horder” av tonåringar – för unga för krogen men tillräckligt gamla för att vara ute på kvällarna – på McDonald’s Slussen. Polisen har kallats dit i allt större omfattning för att avhysa ungdomar mellan 15 och 18 år, enligt Adolphson. Problemet kulminerade i helgen.

– De köper billiga hamburgare och sitter sedan och kastar dem på varandra och härjar, skränar och beter sig allmänt störande. McDonald’s har försökt köra schyst stil med dem, resonera med dem, men detta har negligerats.

Restaurangen har egna trygghetsvärdar, men dessa börjar oftast senare, i samband med att fulla kroggäster börjar göra entré, enligt Adolphson. Då har ungdomarna oftast hunnit gå hem.

– McDonald’s har ännu inte behövt använda sig av ordningsvakter över huvud taget, och då är det ganska långt gånget att sätta in det mot ungdomar. Vi kan avvisa dem från restaurangen och försöka få dem att åka hem, men vi kan inte kroppsligen tvinga dem ombord på bussar och tåg. Är de underåriga kan vi också ringa föräldrarna, men samtidigt får man ha med sig att även om de stört ordningen har de inte begått något brott, säger Viktor Adolphson.

– Detta är inte ett polisiärt problem i grund och botten, det blir ju det när de inte beter sig på restaurangen.

Under helger och lov har antalet incidenter ökat.

– Det är illa ställt när man på påsk- och sportlov känner att man ska åka in och häcka på McDonald’s Slussen. Ungdomarna måste få något vettigt att göra på sin fritid, säger Adolphson.

Han tycker att de ansvariga i staden ska se över fritidsaktiviteterna för unga i Stockholm:

– Jag vet inte vad de erbjuder, men uppenbarligen har man inte attraherat kidsen eftersom de hänger på McDonald’s Slussen. Jag vet inte om det är politikernas fel, men man får kanske se över: Vad erbjuder vi? Lockar det här? Tydligen inte.

Samtidigt vädjar han till föräldrarna att försöka hålla sina barn därifrån.

– Man måste tänka: är det en bra miljö för ungdomarna att nyttja som ungdomsgård? På knytpunkter över huvud taget under kvällstid och på helger kan man komma i kontakt med många tokerier, där finns både alkohol och narkotika i omlopp. Allt finns där.

Sandra Hedlund, 22, och Jonna Linde, 25, besöker snabbmatsrestaurangen för en bit mat efter jobbet på förskolan.

– Jag undviker att gå hit sent på kvällar och helger eftersom det brukar vara så mycket folk. Det är inte alltid stökigt, men tyvärr ganska ofta eftersom fulla ungdomar har en hög ljudnivå, säger Jonna.

McDonald’s borde bli tuffare mot gästerna, enligt Sandra:

– Jag tycker att man ska införa en policy som säger: är man inte här för att äta så ska man inte vara här.

Läs mer:

”Vi har dialog med polisen”

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

julhandel500
Foto:Nicklas Thegerström

 Handelns viktigaste period. Många planerar en svensk ”Black Friday.”

pension_500
Foto:TT Socialförsäkringsminister Annika Strandhall (S) talar med pressen efter mötet.

 På grund av MP. ”Strider mot principer som styrt gruppen i 20 år.” 345  32 tweets  309 rekommendationer  4 rekommendationer

romson144
Foto:Thomas Karlsson

 ”Inte särskilt lyckat.” Vicestatsministern från MP är inte road av allianspartiernas agerande. 41  15 tweets  25 rekommendationer  1 rekommendationer

 Inlagd på sjukhus. Fotbollslegendaren togs in för urinvägsinfektion, nu har läget förvärrats.

pele-144
Foto:Hassan Ammar/AP
Annons:

 DN:s vd Gunilla Herlitz ersättning kritiseras. Facket: En orimligt hög lön i nedskärningstider. 20  13 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

herlitz_144102
Foto:Roger Turesson
lofven
Foto:TT

 Kan släppa igenom regeringens budget. Ställer krav på statsministern. 243  33 tweets  208 rekommendationer  2 rekommendationer

 ”Våra väljare vill att vi fäller regeringen.” SD inför budgetomröstningen. 261  18 tweets  243 rekommendationer  0 rekommendationer

romsonpuff
Foto:TT

 Partiet vill att Miljöpartiet petas ur regeringen. ”Ingen nyhet att SD inte gillar vår politik.” 88  20 tweets  68 rekommendationer  0 rekommendationer

 Kinberg Batras svar till Löfven: ”Vi skulle svika alliansens väljare.” 22  7 tweets  15 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: