Unga i Stockholm

Polisen: Håll barnen borta från McDonald’s

Jonna Linde, 25, och Sandra Hedlund, 22, undviker McDonald's vid Slussen på kvällstid och helger.

Foto: Erich Stering Jonna Linde, 25, och Sandra Hedlund, 22, undviker McDonald's vid Slussen på kvällstid och helger.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Ungdomshorderna som härjar på McDonald’s Slussen är ett allt större polisiärt problem. Nu vill polisen att föräldrarna hindrar barnen från att gå dit – och att politikerna tar sitt ansvar. ”Det här är ingen bra ungdomsgård”, säger Viktor Adolphson, yttre befäl vid Södermalmspolisen.

Ungdomshorderna som härjar på McDonald’s Slussen är ett allt större polisiärt problem. Nu vill polisen att föräldrarna hindrar barnen från att gå dit – och att politikerna tar sitt ansvar. ”Det här är ingen bra ungdomsgård”, säger Viktor Adolphson, yttre befäl vid Södermalmspolisen.

Tidigare i veckan skickade polisen ut en varning till föräldrar på sitt Twitterkonto ”YB_Sodermalm”:

”McDonald’s Slussen har tyvärr blivit en nattlig ungdomsgård med stök som följd. Föräldrar. Se till att inte ditt barn hänger där!”

Annons:

Enligt yttre befälet Viktor Adolphson härjar ”horder” av tonåringar – för unga för krogen men tillräckligt gamla för att vara ute på kvällarna – på McDonald’s Slussen. Polisen har kallats dit i allt större omfattning för att avhysa ungdomar mellan 15 och 18 år, enligt Adolphson. Problemet kulminerade i helgen.

– De köper billiga hamburgare och sitter sedan och kastar dem på varandra och härjar, skränar och beter sig allmänt störande. McDonald’s har försökt köra schyst stil med dem, resonera med dem, men detta har negligerats.

Restaurangen har egna trygghetsvärdar, men dessa börjar oftast senare, i samband med att fulla kroggäster börjar göra entré, enligt Adolphson. Då har ungdomarna oftast hunnit gå hem.

– McDonald’s har ännu inte behövt använda sig av ordningsvakter över huvud taget, och då är det ganska långt gånget att sätta in det mot ungdomar. Vi kan avvisa dem från restaurangen och försöka få dem att åka hem, men vi kan inte kroppsligen tvinga dem ombord på bussar och tåg. Är de underåriga kan vi också ringa föräldrarna, men samtidigt får man ha med sig att även om de stört ordningen har de inte begått något brott, säger Viktor Adolphson.

– Detta är inte ett polisiärt problem i grund och botten, det blir ju det när de inte beter sig på restaurangen.

Under helger och lov har antalet incidenter ökat.

– Det är illa ställt när man på påsk- och sportlov känner att man ska åka in och häcka på McDonald’s Slussen. Ungdomarna måste få något vettigt att göra på sin fritid, säger Adolphson.

Han tycker att de ansvariga i staden ska se över fritidsaktiviteterna för unga i Stockholm:

– Jag vet inte vad de erbjuder, men uppenbarligen har man inte attraherat kidsen eftersom de hänger på McDonald’s Slussen. Jag vet inte om det är politikernas fel, men man får kanske se över: Vad erbjuder vi? Lockar det här? Tydligen inte.

Samtidigt vädjar han till föräldrarna att försöka hålla sina barn därifrån.

– Man måste tänka: är det en bra miljö för ungdomarna att nyttja som ungdomsgård? På knytpunkter över huvud taget under kvällstid och på helger kan man komma i kontakt med många tokerier, där finns både alkohol och narkotika i omlopp. Allt finns där.

Sandra Hedlund, 22, och Jonna Linde, 25, besöker snabbmatsrestaurangen för en bit mat efter jobbet på förskolan.

– Jag undviker att gå hit sent på kvällar och helger eftersom det brukar vara så mycket folk. Det är inte alltid stökigt, men tyvärr ganska ofta eftersom fulla ungdomar har en hög ljudnivå, säger Jonna.

McDonald’s borde bli tuffare mot gästerna, enligt Sandra:

– Jag tycker att man ska införa en policy som säger: är man inte här för att äta så ska man inte vara här.

Läs mer:

”Vi har dialog med polisen”

Kommentarer (11)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

cykel1000
Foto:TT, Beatrice Lundborg

 Fler rullar – fler dör. Förra året fördubblades antalet dödade cyklister. 10  7 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 Satsar på underhåll. Stockholm ska öka cyklandet och minska olyckorna.

facebook288
Foto:AP

 Bryter mot lagen. Räcker med gå in på sajten för att ditt beteendemönster ska börja kartläggas. 13  7 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
zlatan-1000
Foto:Bildbyrån

 Fest på Friends arena. ”Även om det var för Irans räkning kändes det kul.” 149  16 tweets  133 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Kanske inte är arenan det är fel på.” Andreas Granqvist om publiktrycket.

esk-144

 DN:s Johan Esk. Mars 2015 blev månaden då Hamréns lag tinade upp. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Tinnerholm: Det här var stort. Framgångarna fortsätter för 24–åringen.

 Zlatan på spelhumör. Ett mål och en assist. 14  4 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

iran-288
Foto:Bildbyrån

 Protester mot kvinnoförtryck. Inför Sveriges landskamp mot Iran. 469  9 tweets  460 rekommendationer  0 rekommendationer

 Kan du de svåra orden från lördagens högskoleprov? Testa dina kunskaper här! 11344  65 tweets  11274 rekommendationer  5 rekommendationer

hogskoleprovspuff
Foto:TT
Annons:
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: