STHLM

”Rumäniens regering är en skammens regering”

Lotta Edholm, Folkpartiets gruppledare i Stockholm, går till hård attack mot Rumänien under en debatt i Stadshuset. ”Rumäniens regering är en skammens regering”, säger hon.

På sikt måste Sverige ta upp frågan om de romska tiggarna från Rumänien i EU, anser hon.

– Det är fasansfullt att tänka sig att livet här på våra iskalla gator är bättre än det liv de lever i sin hembygd. Det säger oerhört mycket, säger Lotta Edholm.

Under vintern 2012/2013 var - enligt socialtjänstens uppskattning - drygt 300 romska tiggare i månaden i Stockholm.

– Jag anser att den rumänska regeringen inte tar något som helst ansvar för sina egna medborgare. När stadens socialsekreterare försöker närma sig staten Rumänien godkänner den inte ens de här människorna som rumänska medborgare, säger Lotta Edholm.

Borde Sverige agera mot Rumänien?

– Det är väldigt svårt för mig att säga. Men det är viktigt att det sker en påtryckning.

Tiggarna finns även i andra, mindre städer i Stockholms län och Sverige och Eurocities - en samarbetsorganisation för större europeiska städer som socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) ska representera för EU-kommissionen - kan spela en viktig roll, menar Edholm.

– Men den svenska staten måste så småningom ta upp frågan i EU. Hur kan rumänska staten påstå att de romska tiggarna, som kommer hit på rumänska pass, inte är rumäner?

Du är inte rädd att du orsakar en diplomatisk kris?

– Nej, inte alls, säger Lotta Edholm.