Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

STHLM

Samtliga Söderkrogar granskas

Trenden har vänt – i dag ger var tredje krog märkbart berusade gäster ännu mer att dricka. Nu gör Stockholms stad det största tillslaget någonsin och kontrollerar samtliga krogar på Södermalm.

– Restaurangerna har blivit sämre på att hålla ordning och fler barer serverar berusade. Vi vill ta ett totalgrepp på en stadsdel och få serveringspersonalen att bli lite mer alert, säger Anders Häregård, chef för stadens tillståndsenhet.

Stockholm har sedan 1996, med hjälp av skådespelare, undersökt om kraftigt berusade personer blir serverade på krogen. 2005 var det bara 15 procent av krogarna som lät dem dricka ännu mer, i fjol hade andelen ökat till 35 procent.

Fredag den 25 maj, en lönehelg när uteserveringarna har öppnat, ska staden kontrollerade samtliga 450 krogar med serveringstillstånd på Söder och i Gamla stan, med undantag av Hammarby sjöstad.

Varför just Södermalm?

– Det är inte särskilt illa där, däremot har vi fått en del frågor från krögare på Södermalm, säger Anders Häregård.

20 par ska besöka knappt 25 ställen var under kvällen och fokusera på ordning och nykterhet. Inte bara stadens tjänstemän utan även polisen och politiker medverkar.

Varför inspekterar ni inte i hemlighet?

– Vi kommer att vara på några ställen på lördagen också, det går inte att klara sig undan någon längre tid, säger Anders Häregård.

Totalt finns 1.700 krogar med serveringstillstånd i Stockholm. En stillsam restaurang får besök en gång om året, de ställen som har öppet till 05 inspekteras varje månad.