Valet 2014

SDU-aktivitet vid skola stördes av demonstranter

Demonstranters försök på tisdagen att sätta käppar i hjulen för en SDU-aktivitet vid Globala gymnasiet ledde till en insats av polisen.

Foto: Magnus Hallgren Demonstranters försök på tisdagen att sätta käppar i hjulen för en SDU-aktivitet vid Globala gymnasiet ledde till en insats av polisen.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

På tisdagseftermiddagen genomförde 30–40 demonstranter en aktion mot tre representanter för Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU), som sökt sig till Globala gymnasiet på Södermalm i Stockholm för att propagera för sin politiska linje.

På tisdagseftermiddagen genomförde 30–40 demonstranter en aktion mot tre representanter för Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU), som sökt sig till Globala gymnasiet på Södermalm i Stockholm för att propagera för sin politiska linje.

Demonstranternas avsikt var att störa SDU:arnas aktivitet, ett mönster som känns igen från flera tidigare aktioner där SD eller SDU ägnat sig åt opinionsbildning.

Polis tillkallades för att säkerställa ordningen.

Annons:

– Vi anlände till platsen, i anslutning till Globala gymnasiet, klockan 15.45. SDU:arna var tre till antalet medan demonstranterna utgjordes av en grupp på mellan 30 och 40 personer. Det hela ledde aldrig till några handgripligheter, utan demonstranterna sökte störa aktiviteten genom att skandera, säger Mats Brännlund, vakthavande befäl vid polisens länskommunikationscentral, till DN.

– Vi gav demonstranterna en ordningshållande befallning, att inte hindra SDU:arnas i grundlagen garanterade rätt att fritt uttrycka sig. Vilket de på det hela taget inte åtlydde. Några av demonstranterna kommer att rapporteras för ohörsamhet mot ordningsmakt, säger Mats Brännlund.

Polisen räknade med att aktionen skulle vara avslutad vid 17-tiden.

Andra har läst

Mer från förstasidan

Ryssland-Arme-Pansarvagnar-500
Foto:AFP

 Justeringar på gång. Ökad spänning mellan Ryssland och Nato. 17  6 tweets  11 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ryssland inte längre en EU-partner. Skilsmässan blir allt mer officiell .

 Besked till Barroso: Svar på hotet om skärpta sanktioner från EU. 352  26 tweets  323 rekommendationer  3 rekommendationer

Vladimir-Putin-144
Foto:AP

 Nato skapar ny insatsstyrka. Som svar på krisen i Ukraina. 7  1 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

premium  DN på Krim. Proryska separatister vägrar kompromissa.

Barcelona144
Foto: Alamy

 ”Era barn bör följa med.” Högstadieskolan i Täby hävdar att det var en frivillig kultur- och språkresa. 50  15 tweets  35 rekommendationer  0 rekommendationer

 Resten fick stanna hemma. Bara de bästa fick följa med på skolresa. 230  24 tweets  206 rekommendationer  0 rekommendationer

Ska skolor få ta ut en avgift för skolresor?

Annons:

 ...som vi tror. Tidigare forskning har visat att män tenderar att överskatta sin egen förmåga. 3  0 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

tumme
Foto:All Over Press
Annons:

 Dyrt för Radiotjänst. Efter beslutet att en dator inte ska räkans som en tv.

tv_144
Foto: Jessica Gow/TT
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: