Valet 2010

Sergels torg fyllt av demonstranter mot SD

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

En röst blev till tusentals. 17-åriga Felicia Margineanus upprop på Facebook förvandlades på några timmar till en mäktig demonstration mot rasism och främlingsfientlighet.

En röst blev till tusentals. 17-åriga Felicia Margineanus upprop på Facebook förvandlades på några timmar till en mäktig demonstration mot rasism och främlingsfientlighet.

Sergels torg i Stockholm var svart av människor som skanderade antirasistiska slagord under en timme på måndagskvällen. Längst upp i en trappan stod 17-åriga Felicia Margineanu från Sollentuna. Besviken och upprörd efter söndagens val där Sverigedemokraterna röstades in i riksdagen skrev hon en uppmaning på Facebook: Kom och demonstrera!

Och folk kom i tusentals. Polisen uppskattar att mer än 5.000 hade slutit upp. Trappor och trottoarer runt omkring var fyllda och de flesta hade svårt att höra Felicia när hon i en dålig megafon sa: ”Jag är bara 17 år. Kolla vad jag har gjort. Tänk vad vi kan göra tillsammans!”

Annons:

Och alla DN.se talar med höll med. Det var dags att göra något.

– Jag kom hit för att ett parti med främlingsfientliga åsikter har fått 5,7 procent av rösterna. Det är vår skyldighet att samlas och göra vår röst hörd, att visa att vi inte tolererar dem, säger Arvid Jonasson, 22 år.

En bit längre bort står Annika Blomberg, 49 år. Också för henne var det helt naturligt att komma till Sergels torg för att visa var hon står:

– I går var jag helt förtvivlad när jag kom hem efter det att valet var klart. Sedan har jag tänkt på hur trakasserier i skolor och på arbetsplatser nu kommer att kunna växa. När jag fick ett sms om att det skulle bli en demonstration så tvekade jag inte. Det här är mitt sätt att visa att vi inte tolererar det.

Folkmassan runt om oss är stundtals nästan tyst bara för att sekunderna senare låta sin gemensamma röst växa i talkörer som fortplantar sig över torget. Minst 5.000 är alltså här. Men det kan vara något tusental till.

– Jag undrar snarare varför inte alla är här, säger Nicolas Ferreira, 32. När jag fick se uppropet på Facebook i förmiddags hade 400 sagt att de skulle komma. När jag gick hemifrån var det 6.000 som stödde uppropet.

Också Francisco Navarro, 32, fick se Felicia Margineanus upprop på Facebook.

– Jag kände att det var bättre sent än aldrig att reagera. Ingen får vara passiv, vi måste reagera på Sverigedemokraterna och försöka påverka andra. Partierna måste också inse att SD har stulit deras värden och gjort om dem. Det är dags att de tar tillbaka dem nu.

Catharina Ek, 25, står mitt i vimlet. Klockan har närmat sig 19 och demonstrationen håller på att upplösas lugnt och städat. På en skylt en bit bort står det ”Inga rasister i riksdagen”.

– Det var självklart att gå hit och visa mitt stöd, säger hon. Och får medhåll av kamraten Emilia Cederberg, 24:

– Det är svårt att veta hur mycket man kan påverka men det här är i alla fall ett sätt att försöka, säger hon.

På slaget 19 rör sig flera hundra demonstranter upp mot Drottninggatan och vidare mot riksdagen. Jag följer med en bit. En flicka med megafon ropar: "Inga rasister på våra gator" och får omedelbart svar av folkmassan som omsluter henne.

Målmedvetna och sammanbitna tågar unga och äldre vidare. Drottningatan ekar av slagord som inte känns hotfulla trots allvaret i dem.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

vinga2
Foto:RaBoe/Wikipedia

 Svensk radiokommunikation har snappats upp. ”Mycket olämpligt.”

 Vädjade om att inte bli lämnad. Kvinnan glömdes bort av personalen. 66  17 tweets  49 rekommendationer  0 rekommendationer

Teknik500
Collage:TT

 Om 20 år är de försvunna. Den digitala revolutionen förändrar samhället. 311  40 tweets  271 rekommendationer  0 rekommendationer

 Internet, utbildning, handel och industri. Så påverkas ditt liv av digitaliseringen. 62  26 tweets  33 rekommendationer  3 rekommendationer

TreD144
Foto:Alamy
Annons:
bilen
Foto:Roger Nilsson

 Bil började brinna – man fastklämd. ”Det var bara att dra för allt vi hade.” 9  5 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

EricSaade244
Foto: Anders Wiklund/TT

 Efter DN:s artikel. Artisten: Känner att ett helt nytt liv har börjat. 15  2 tweets  13 rekommendationer  0 rekommendationer

 SVT:s stjärnor betalar inte tv-avgift. Deltar i Melodifestivalen. 249  57 tweets  192 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: