Stortandade trädfällare härjar i Nacka

Bild 1 av 4
Martin Rundkvist och dottern Signe från Fisksätra spanar efter bäver. Foto: Nicklas Thegerström
Fyra-fem bäverfamiljer har setts runt Järlasjön i Nacka. Troligen finns ett par hundra bävrar i Nacka. Foto: Nicklas Thegerström
Efter Gamla Saltsjöbadsvägen, mellan Drevinge och Östervik, ligger de nedbävrade träden som ett plockepinn. Foto: Nicklas Thegerström
Vid Stubbsund, nära Saltsjö-Duvnäs station, har bävrarna byggt en jättehydda. Foto: Nicklas Thegerström
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Den svenska bävern

1300- och 1400-talet

Bävern är ett vanligt djur i vår natur. Den kom tidigt att jagas för dess värdefulla päls och bävergällens ”undergörande” egenskaper.

1700-talet

Från 1700-talet finns recept på över 200 användningsområden för sekretet bävergäll. Några exempel är mot feber, tandvärk, magproblem och epilepsi. I dag används bävergäll som brännvinskrydda.

1871

Sista svenska bävern skjuts i en å vid Sjougdnäs.

1922

Två norska djur inplanteras i Jämtland.

1923–1939

Ytterligare 78 djur inplanteras på olika ställen i Sverige.

1973

En viss jakt tillåts i områden där stora skador på skog uppstår. 

2000

En population på cirka 100 000 djur spridd över i stort sett hela landet.

De går upp på villatomter och fäller träd. Vid Östervik i Nacka ser kanten av kärret ut som ett gigantiskt plockepinn. ”Jag har varnat för dem. Om vi släpper det för långt kommer de att växa oss över huvudet”, säger viltvårdaren Göran Nilsson.

De går upp på villatomter och fäller träd. Vid Östervik i Nacka ser kanten av kärret ut som ett gigantiskt plockepinn. ”Jag har varnat för dem. Om vi släpper det för långt kommer de att växa oss över huvudet”, säger viltvårdaren Göran Nilsson.

Men en ljummen majkväll vid Kranglan får vi vänta länge på bävrarna.

Regnet drar i skyar över Järlasjön. Skäggdoppingar, hägrar och gräsänder rör sig runt stränderna. Men där kommer bävern! Runt udden, rakt mot teleobjektivet. Lika plötsligt dyker den och försvinner.

Annons:

Den sista svenska bävern sköts i en å vid Sjougdnäs i Jämtland 1871. Drygt 50 år senare inplanterades två norska bävrar, också det i Jämtland. Nu är de många tusen.

– De är oerhört inavlade, utan att det verkar ha någon negativ effekt. Men de är så lika att det inte går att skilja individerna åt, säger Per Risberg på Naturvårdsverket.

I Nacka har antalet bävrar ökat kraftigt. Göran Nilsson tror att de är ett par hundra i dag.

– De är överallt, jag tror inte att man kan hitta någon sjö i Nacka där de inte finns. Och de håller till i bräckt vatten vid Alphyddan i Saltsjö-Boo, säger han.

Hos Bertil Dahlin, som har ett sommarställe i Saltsjö-Boo, tog bävrarna en ek med en dryg halvmeters diameter.

– De j-vlarna satte i gång och bet runt om, grannarna såg dem. Eken stod i strandkanten men de gick upp mot huset också och bet av träd, 50 meter från vattnet, säger Bertil Dahlin.

I höstas sköt Göran Nilsson två bävrar vid Kvarnsjön i Saltsjö-Boo. Jakttiden löper från oktober till mitten av maj, då bävrarna börjar få ungar.

– Jag tycker att de är pittoreska, men de förstör så mycket, de fäller och dämmer upp. Efter gamla Saltsjöbadsvägen, i närheten av Österviks station, ser det ut som ett slagfält. De har fällt säkert 50 kubik ved, säger Göran Nilsson.

På bron vid Kranglan står Martin Rundkvist och dottern Signe och spanar. Nacka naturskyddsförening har ordnat bäversafari. Föreningens ordförande Ronny Fors tycker att det är bättre – och enklare – att skydda villaägarnas träd med att sätta hönsnät runt dem än genom att skjuta bävrarna.

– Jag tycker att det är jätteroligt att de har etablerat sig så här nära Stockholm. Det är en fin livsmiljö för dem och de skapar viktiga livsmiljöer för andra arter. Det blir mycket död ved, som vi annars inte har så gott om, säger Ronny Fors.

Bävrarna föredrar asp, björk och fruktträd. Ett träd med 50 centimeters diameter klarar de av på en natt. Bävrar avverkar av flera skäl. De äter bark och löv – och lägger upp ett matförråd för vintern. De använder träden för att dämma upp strömmande vatten och de gnager därför att de måste, tänderna växer hela tiden.

– Det finns gott om bäver i större delen av landet och de skapar problem på vissa ställen, problem som följer naturligt av deras livsföring, säger Per Risberg.

Översvämningar, underminerade väg- och järnvägsbankar och igensatta vägtrummor innebär, enligt Per Risberg, att det är ganska vanligt att länsstyrelserna ger tillstånd till att ta bort bäver.

Har de någon annan naturlig fiende än människan?

– Varg äter förvånansvärt mycket bäver, det är ett förhållandevis vanligt jaktbyte, säger Per Risberg.

Nacka kommun har diskuterat bäverproblematiken men bestämt sig för att inte ingripa.

– Det är tråkigt att folks äppelträd gnags, men bävrarna är inte en olägenhet enligt miljöbalken. Då ska de alltså vara en olägenhet för miljön eller för människors hälsa, säger miljöinspektör Robert Öjermark.

Det är en fråga om vilket perspektiv man har, menar han. Ska bävrarna finnas? Gör de skada eller är det, helt enkelt, naturligt?

– Men de har ökat markant de senaste åren och det kommer att dyka upp klagomål. Vi måste vara förberedda på att hantera bävrarna, säger Robert Öjermark.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

Örstadius-delad
Foto:Nils Öhman/Erik Ardelius

 Trots larm. Comhem har känt till allvarliga brister i mer än ett år. 85  17 tweets  64 rekommendationer  4 rekommendationer

 Lätt att ta över hemelktronik. DN styrde skrivare tre mil bort. 334  28 tweets  301 rekommendationer  5 rekommendationer

 Så lätt kan det hackas. Brister i Bredbandsbolagets modem. 953  135 tweets  766 rekommendationer  52 rekommendationer

 Tipsa DN om nyheter. Skriv till våra granskande reportrar.

 Tusen rum och kök. Turkiets presidentens nya bostad upprör både opposition och miljökämpar. 60  6 tweets  54 rekommendationer  0 rekommendationer

palats144
Foto:AFP
knark144102
Foto:TT

 Ny studie. Här är den mest effektiva metoden för att få kriminella att sluta begå brott.

Annons:
kladdkakapuff
Foto:Niki Norberg

Ingen tror den består av så nyttiga ingredienser.  Barnens favorit.

 Vinnaren av ”Hela Sverige bakar”: ”Jag gillar hälsosamma bakverk.”

ambassad2-500
Foto:TT

 Sverige erkänner Palestina. Israel kallar hem ambassadör i protest. 1511  48 tweets  1460 rekommendationer  3 rekommendationer

 DN Ledare. Regeringens beslut är dessvärre ett slag i luften. 35  9 tweets  25 rekommendationer  1 rekommendationer

 Testa dina kunskaper. Vad vet du om Palestina? 74  3 tweets  71 rekommendationer  0 rekommendationer

 Därför fördömer FP regeringens beslut. Borgerliga partierna splittrade om Palestina. 234  11 tweets  221 rekommendationer  2 rekommendationer

ohlssonliten
Foto:TT
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: