Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

STHLM

Stureplan ska rensas från reklamekorrar

Ulla Hamilton kräver en tydlig förklaring från City i samverkan om hur filmreklamen kunde hamna på Stureplan.
Ulla Hamilton kräver en tydlig förklaring från City i samverkan om hur filmreklamen kunde hamna på Stureplan. Foto: Magnus Hallgren
Reklamekorrarna på Stureplan var en kupp. Borgarrådet Ulla Hamilton (M) trodde att hon avtäckte en gran och fyra tomtar. Men nu ska jordekorrarna bort.

– Jag blev väldigt förvånad. Det är otroligt tråkigt att sabba julbelysningen med ett taffligt försök att bryta mot regelverket, säger Ulla Hamilton.

DN:s artiklar om hur stadens juldekorationer blev reklam för en amerikansk film har upprört oppositionen i Stadshuset. Jordekorrarna på Svampen har också gett upphov till en mängd skämt och spydiga kommentarer på nätet.

Det är organisationen City i samverkan som ansvarar för det praktiska arbetet med stadens julbelysning.

– Vi accepterar inte ett sådant här agerande. Det är ännu värre att City i samverkan sagt att julinstallationen skulle innehålla någonting annat än vad den gjorde, säger Ulla Hamilton.

Du funderade inte på att gå därifrån när du såg jordekorrarna?

– Nej, jag visste ju inte om avtalet var ändrat. Jag föredrar att ta reda på omständigheterna innan jag agerar, säger hon.

Trafikkontorets chef Per Anders Hedkvist hade ett möte med City i samverkan på tisdagsförmiddagen. De konstaterade gemensamt att det inte fanns något tillstånd för en reklaminstallation på Svampen, även om det inte ha varit någon hemlighet att City i samverkan har arbetat med sponsorer i julbelysningsprojektet.

– De hade tillstånd för en gran och fyra tomtar. Jordekorrarna ska bort innan veckan är slut, säger Per Anders Hedkvist.

Ska staden säga upp samarbetet med City i samverkan?

– Nej, de är en viktig samarbetspartner. Vi lägger det här bakom oss och fortsätter när jordekorrarna är borta, säger Per Anders Hedkvist.

Enligt City i samverkans vd Per Eriksson handlar det om en missbedömning från deras sida.

– Vi var inte omedvetna om ekorrarna, men det var den skiss som togs fram i ett tidigt skede och vi har inte gjort en uppdatering. Installationen har blivit för kommersiell under resans gång. Där har vi missat och det har brustit i kommunikationen med Trafikkontoret, säger han.

På fredag ska reklamekorrarna tas bort från Svampen. Men de kan dyka upp igen. City i samverkan ska söka tillstånd för en ny plats, bland annat på Sergels torg, Norrmalms torg och kringliggande gator.