Skolan i Stockholm

Surfplattor ersätter skolböcker i Sollentuna

Publicerad 2012-01-30 07:28

Foto: Magnus Hallgren

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Först i tvåan får eleverna papper och penna och skolböcker är snart ett minne blott. År 2013 ska alla elever i Sollentuna ha surfplattor och datorer i stället för läromedel. ”Jämfört med övriga samhället ligger skolan i bakvattnet”, säger skolpolitikern Maria Stockhaus (M).

Först i tvåan får eleverna papper och penna och skolböcker är snart ett minne blott. År 2013 ska alla elever i Sollentuna ha surfplattor och datorer i stället för läromedel. ”Jämfört med övriga samhället ligger skolan i bakvattnet”, säger skolpolitikern Maria Stockhaus (M).

Det kan kännas som science fiction men ”framtidens skola” är snarare sent kommen tycker Maria Stockhaus, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Skolan ska ta klivet in i nutiden i stället för att hålla till i forntiden. Datorn är ju lika självklar som papper och penna, ändå har bara varannan lärare i Sverige i dag en dator, det är fullständigt vansinnigt, säger Maria Stockhaus.

Kommunen började med att utrusta alla lärare med dator. Och inom två år ska alla Sollentunas elever från förskoleklass till och med nian ha fasats in i den digitaliserade skol­eran. Satsningen väckte till en början en viss skepsis bland föräldrar när de fick veta att barnen fick penna och papper för att skriva bokstäver först i tvåan.

– Det är en väl beprövad pedagogik som heter skriva sig till läsning. Barn saknar finmotoriken och har svårt att skriva snyggt med penna. I stället för att sitta och traggla är det lättare att trycka på tangenterna och tangenter som dessutom är ljudande. Datorn ger eleven omedelbar och individuell feedback på ett sätt som läraren aldrig kan ge alla samtidigt, säger Maria Stockhaus.

Tre skolor, Helenelundsskolan, Sofielundsskolan och Runbacka, har nyligen fått sina nya hjälpmedel. Skolorna får själva välja mellan pc, Mac, Ipad eller Android.

Tegelhagen var tidigt ute. Där har eleverna haft en egen dator i tre år och förskoleklasserna har just fått Ipad-surfplattor.

Att ge alla barn och ungdomar samma förutsättningar har varit avgörande för satsningen.

– Vi vet att alla elever inte har tillgång till dator hemma. De elever som kommer från hem med tajtare ekonomi har sämre betyg. Det blir ytterligare en kil om de inte får samma digitala kompetens, säger Maria Stockhaus.

Satsningen kostar 16,5 miljoner kronor i startfasen och 3 miljoner fram till 2013. En del av kostnaden betalas med att man avskaffar skolböcker och traditionella läromedel och övergår till digitala läromedel.

– Föräldrar studsar när de hör detta först men när de sett hur det fungerar är det ingen som ifrågasätter det, säger Maria Stockhaus.

– Jämför Google Earth med en rullgardinskarta. Skolböcker kan innehålla fel och på internet finns många fler källor. Det finns en sådan kraft i tekniken, det blir som en upptäcktsfärd och gör att barnen tycker att det är roligt att lära sig saker.

Sollentuna har beslutat att ha ett öppet internet och diskutera med eleverna vad som är lämpligt eller inte, i stället för att låsa vissa sidor.

– Vi har valt att inte stänga internet, det är ju inte stängt någon annanstans. Det är bättre att skolan lär barnen att hantera det. Vi har tydliga regler, som att man inte får surfa på porrsidor eller använda Facebook på lektionstid. De som inte följer regelverket kan bli av med sina datorer, säger Maria Stockhaus.

Med hjälp av en webbaserad portal får eleverna bland annat tillgång till program och kan spara sina skolarbeten. För den skull är det inte meningen att eleverna ska sitta vid datorerna hela tiden. Lärarna ska precis som i dag variera arbetssättet.

Det faktum att barn i dag tillbringar för mycket tid vid datorer, åtminstone om man frågar föräldrarna, hur ser ni på det?

– Det är inget vi har diskuterat. Det handlar om ett vuxenansvar att se till att barnen inte sitter med datorerna hela tiden, säger Maria Stockhaus.

Sollentunas vision är att ha Sveriges bästa skola och att även gymnasieeleverna ska ha egen dator. Hur den digitala skolan påverkar elevernas kunskapsnivå finns ännu relativt lite forskning kring.

– Tegelhagsskolan presterar bra på nationella prov och den har varit helt digitaliserad i tre år. Men vi har inte gjort några före-, eller efterstudier. Däremot vet vi att vi förbereder eleverna väl inför arbetslivet och framtiden, säger Maria Stockhaus.

Tipsa via e-post

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

farja_500
Foto:TT/Viking Line

Viking Line-färja kolliderade med båt. Tre personer i vattnet. 11  1 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

Välbehållen. Svensk kvinna som anmäldes försvunnen i London har hittats.

dykare_500255
Foto:Lee Jin-Man/AP/TT

Dykare: Hörs inga ljud inifrån förlista färjan. 273 personer saknas.

Färjans kapten har gripits. Utreds för att ha övergett skeppet. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Sms gav hopp. Pappa säger sig ha fått sms från barn på färjan. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Passagerarfärja med 470 ombord sjönk. Stor räddningsinsats. 4  0 tweets  3 rekommendationer  1 rekommendationer

”Gjorde något för mitt land.” Hjärnan bakom CIA:s omstridda tortyrprogram försvarar sina metoder. 21  2 tweets  19 rekommendationer  0 rekommendationer

abughraib_144102
Foto:TT
Annons: