Svårt avgöra vad som är valfusk

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Bild

Saied Tagavi.

Valfusk är en allvarlig sak. Därom var alla eniga i måndagens rättegång i Stockholms tingsrätt mot två socialdemokratiska valarbetare. Knivigare blir att avgöra var ribban ligger och om de två verkligen velat fuska.

Valfusk är en allvarlig sak. Därom var alla eniga i måndagens rättegång i Stockholms tingsrätt mot två socialdemokratiska valarbetare. Knivigare blir att avgöra var ribban ligger och om de två verkligen velat fuska.

Efter valet hösten 2002 polisanmäldes fyra fall i Stockholms stad där socialdemokrater påstods ha fuskat. Tre av förundersökningarna lades ned i brist på bevis. Bara valmötet på äldreboendet Skolörten i Hässelby hamnade i rätten. Åklagaren Mats Åhlund tror inte att något liknande fall har prövats i svensk domstol.

Hur det gick till den 5 september 2002, tio dagar före valet, är hyfsat klarlagt. En av de boende, då 84 år och enligt egen utsago "född socialdemokrat", hade ordnat valmötet på servicehuset. För henne handlade det om att grannarna skulle få chansen att rösta. På socialdemokraterna förstås. Varför skulle hon hjälpa andra partier?

Annons:

Kaj Nordquist (nu i riksdagen som ersättare) var inbjuden, Klas Innergård och Saied Tagavi från den lokala s-föreningen kom också. 84-åringen ordnade gratis kaffe och satte upp lappar om mötet. Ta med röstkortet, skrev hon.

Innergård och Tagavi blev bestörta när de anlände. De begrep direkt att det inte borde röstas på ett socialdemokratiskt möte, och rev ned lapparna. Dessutom visste de att det var ordnat så att gamlingarna kunde rösta på servicehuset tre dagar efteråt.

Sedan blev det rörigt. 84-åringen och andra insisterade på röstning. Innergård sprang ned till posten för att kontrollera reglerna och fick intrycket att det nog var grönt. Han blev bud för nio väljare, Tagavi för en och dessutom vittne till att andra röstat genom ombud.

Varför ändrade de sig?

- När de kom och gav mig valkuvert och bad mig lämna dem på posten ville jag vara hygglig, säger Klas Innergård. Jag var klantig och skrev på, och nu behandlar åklagaren mig som en bandit.

- När Innergård kom tillbaka från posten ändrades samtidigt stämningen på mötet, säger Saied Tagavi. Jag tyckte inte att jag hade något val. Och de mer erfarna socialdemokraterna på mötet sa att det var okej.

Det tycker nu inte åklagaren. Han menar att Innergård och Tagavi medverkat till budröstning utan att lagens villkor är uppfyllda, att de åtalade försökt påverka de äldre att rösta på ett visst sätt och att det hur som helst bara gick att rösta på s eftersom bara deras valsedlar fanns på plats. Dessutom har valarbetarna enligt åklagaren felaktigt intygat att de äldre inte klarat att rösta under riktiga omständigheter, tre dagar efteråt.

- Det är så oerhört viktigt för det demokratiska samhället att sådana här procedurer fungerar, säger Mats Åhlund. Man hör många historier, och det är viktigt att någon gång låta pröva dem.

Själva rättegången gav åtskilligt att fundera på. Ett vittne hade hunnit avlida sedan utredningen drogs i gång. En 96-årig dam var klar över att hon hade röstat, men hörde illa och verkade osäker på om hon varit på möte eller bara ätit i matsalen. Många äldre behöver naturligtvis hjälp med att rösta - men ingen får utnyttja om de har problem med att reda sig själva.

Åklagaren yrkar på böter, de åtalades advokater på frikännande eftersom uppsåt saknas. Dom meddelas den 26 januari.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

 Pentagon bekräftar. USA och flera arabländer anfaller terrorgruppen.

flyktingbilar500
Foto:Privat Svenska hyrbilar som försvunnit.

 Polisen misstänker: Svensk flyktinghärva – stoppades i stulna hyrbilar. 17  10 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

 Allt fler kommer över havet. Och allt fler drunknar bland vågorna. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
kakar144
Foto:AFP

 ”En skymf.” Brittiska högerextrema använde kvinnan som symbol för radikal islamism. 8  2 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
livsstil500
Foto:Jonas Lindkvist, Paul Hansen, AFP

 Ny svensk studie. Forskare: Fyra av fem hjärtinfarkter kan hindras. 209  19 tweets  190 rekommendationer  0 rekommendationer

atombomb_500
Foto:AP, TT

 Putin och Ukraina ett skäl. NYT: USA i färd med kostsam modernisering. 45  10 tweets  35 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ryssland rustar – byter kärnvapen. Har i nuläget 1 800 stridsspetsar. 800  90 tweets  708 rekommendationer  2 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: