Svårt avgöra vad som är valfusk

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Bild

Saied Tagavi.

Valfusk är en allvarlig sak. Därom var alla eniga i måndagens rättegång i Stockholms tingsrätt mot två socialdemokratiska valarbetare. Knivigare blir att avgöra var ribban ligger och om de två verkligen velat fuska.

Valfusk är en allvarlig sak. Därom var alla eniga i måndagens rättegång i Stockholms tingsrätt mot två socialdemokratiska valarbetare. Knivigare blir att avgöra var ribban ligger och om de två verkligen velat fuska.

Efter valet hösten 2002 polisanmäldes fyra fall i Stockholms stad där socialdemokrater påstods ha fuskat. Tre av förundersökningarna lades ned i brist på bevis. Bara valmötet på äldreboendet Skolörten i Hässelby hamnade i rätten. Åklagaren Mats Åhlund tror inte att något liknande fall har prövats i svensk domstol.

Hur det gick till den 5 september 2002, tio dagar före valet, är hyfsat klarlagt. En av de boende, då 84 år och enligt egen utsago "född socialdemokrat", hade ordnat valmötet på servicehuset. För henne handlade det om att grannarna skulle få chansen att rösta. På socialdemokraterna förstås. Varför skulle hon hjälpa andra partier?

Annons:

Kaj Nordquist (nu i riksdagen som ersättare) var inbjuden, Klas Innergård och Saied Tagavi från den lokala s-föreningen kom också. 84-åringen ordnade gratis kaffe och satte upp lappar om mötet. Ta med röstkortet, skrev hon.

Innergård och Tagavi blev bestörta när de anlände. De begrep direkt att det inte borde röstas på ett socialdemokratiskt möte, och rev ned lapparna. Dessutom visste de att det var ordnat så att gamlingarna kunde rösta på servicehuset tre dagar efteråt.

Sedan blev det rörigt. 84-åringen och andra insisterade på röstning. Innergård sprang ned till posten för att kontrollera reglerna och fick intrycket att det nog var grönt. Han blev bud för nio väljare, Tagavi för en och dessutom vittne till att andra röstat genom ombud.

Varför ändrade de sig?

- När de kom och gav mig valkuvert och bad mig lämna dem på posten ville jag vara hygglig, säger Klas Innergård. Jag var klantig och skrev på, och nu behandlar åklagaren mig som en bandit.

- När Innergård kom tillbaka från posten ändrades samtidigt stämningen på mötet, säger Saied Tagavi. Jag tyckte inte att jag hade något val. Och de mer erfarna socialdemokraterna på mötet sa att det var okej.

Det tycker nu inte åklagaren. Han menar att Innergård och Tagavi medverkat till budröstning utan att lagens villkor är uppfyllda, att de åtalade försökt påverka de äldre att rösta på ett visst sätt och att det hur som helst bara gick att rösta på s eftersom bara deras valsedlar fanns på plats. Dessutom har valarbetarna enligt åklagaren felaktigt intygat att de äldre inte klarat att rösta under riktiga omständigheter, tre dagar efteråt.

- Det är så oerhört viktigt för det demokratiska samhället att sådana här procedurer fungerar, säger Mats Åhlund. Man hör många historier, och det är viktigt att någon gång låta pröva dem.

Själva rättegången gav åtskilligt att fundera på. Ett vittne hade hunnit avlida sedan utredningen drogs i gång. En 96-årig dam var klar över att hon hade röstat, men hörde illa och verkade osäker på om hon varit på möte eller bara ätit i matsalen. Många äldre behöver naturligtvis hjälp med att rösta - men ingen får utnyttja om de har problem med att reda sig själva.

Åklagaren yrkar på böter, de åtalades advokater på frikännande eftersom uppsåt saknas. Dom meddelas den 26 januari.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

cykel1000
Foto:TT, Beatrice Lundborg

 Fler rullar – fler dör. Förra året fördubblades antalet dödade cyklister. 9  7 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Satsar på underhåll. Stockholm ska öka cyklandet och minska olyckorna.

facebook288
Foto:AP

 Bryter mot lagen. Räcker med gå in på sajten för att ditt beteendemönster ska börja kartläggas. 6  6 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
zlatan-1000
Foto:Bildbyrån

 Fest på Friends arena. ”Även om det var för Irans räkning kändes det kul.” 85  15 tweets  70 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Kanske inte är arenan det är fel på.” Andreas Granqvist om publiktrycket.

esk-144

 DN:s Johan Esk. Mars 2015 blev månaden då Hamréns lag tinade upp. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Tinnerholm: Det här var stort. Framgångarna fortsätter för 24–åringen.

 Zlatan på spelhumör. Ett mål och en assist. 14  4 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

iran-288
Foto:Bildbyrån

 Protester mot kvinnoförtryck. Inför Sveriges landskamp mot Iran. 459  8 tweets  451 rekommendationer  0 rekommendationer

 Kan du de svåra orden från lördagens högskoleprov? Testa dina kunskaper här! 11335  65 tweets  11265 rekommendationer  5 rekommendationer

hogskoleprovspuff
Foto:TT
Annons:
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: