Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Tors torn skrotas - för nytt skrytbygge

Bokmärk artikel
Bild 1 av 8
Stadshuset. Stadsfullmäktige bestämde 1907 att Stockholm skulle bygga ett nytt stadshus på tomten vid Riddarfjärden där Eldkvarn brann ned 1878. Det tog tolv år att bygga det stadshus med inspiration från Venedig som Ragnar Östberg ritade. Ett bekymmer var den dåliga grunden. Elva meter lera betydde bland annat 20 kilometer pålar i armerad betong. 1923 invigdes det magnifika huset. Foto: Jan E Carlsson
Stockholms Rådhus. Ritades av Carl Westman som vann en arkitekttävling om byggnaden som anses vara ett av den svenska nationalromantikens huvudverk. Byggnaden för tankarna till medeltida slott och rymmer fortfarande Stockholms tingsrätt efter en omfattande ombyggnad för några år sedan. Foto: Henrik Montgomery
Stockholmsoperan. Eller det Oscarianska operahuset som det heter för att inte förväxla med den tidigare operan på samma plats – den Gustavianska. Ritades av Axel Anderberg i en stil som kallas nybarock för att ersätta det gamla operahuset som då ansågs för litet. I dag anses operahuset vara för litet, mest kanske för att Köpenhamn, Oslo och Göteborg byggt nya operahus. Foto: Hasse Holmberg
Stockholm Stadsbibliotek. Invigdes 1928 och är troligen den byggnad i Stockholm som är mest känd i internationella arkitektkretsar. Gunnar Asplunds byggnad med sin ståtliga cylinder är nära nog varumärke för en arkitektstil som kallas ”Swedish grace”. Den gigantiska arkitekttävling om en utbyggnad av stadsbiblioteket som startade 2006 vill de flesta stockholmspolitiker glömma. Foto: Roger Turesson
Dramaten. Den vita marmorbyggnaden vid Nybroplan blev ungefär dubbel så dyr som planerat. Det var ändå inga ledsna miner vid invigningen 1908 med August Strindbergs Mäster Olof. Bygget finansierades med penninglotterier som inbringade mycket mer pengar än beräknat. Ritad av Fredrik Liljekvist. Foto: Claudio Bresciani/ Scanpix
Globen. Invigdes den 19 februari 1989 och anses i stadsbyggnadsdebatten vara den senaste märkesbyggnaden i huvudstaden. Världens största sfäriska byggnad är resultatet av en projekttävling – inte en arkitekttävling. Globen ritades av Berg arkitektkontor. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Hötorgscity. I synnerhet de fem höghusen blev en symbol för det moderna Stockholm som inte behövde ett världskrig för att riva halva innerstaden. Höghusen byggdes mellan 1953 och 1966. Stadsplanedirektören Sven Markelius och arkitekten David Helldén är de två som betytt mest för Hötorgscity. Foto: Jan Collsiöö/Scanpix
Nationalmuseum. Invigdes 1866 efter omkring 50 år av diskussioner och planering. När huset, som är ett verk av Friedrich August Stüler och Fredrik Wilhelm Scholander, var klart var det redan för trångt. Snart ska museet byggas om radikalt. Foto: Bertil Ericson
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Fakta: Detta är en märkesbyggnad

Byggas för att märkas

Märkesbyggnad finns inte med i Svenska Akademiens Ordlista, SAOL. Men ju mer ordet används desto större är chansen/risken att det i framtiden kläms in mellan märkesbutik och märkesdag.

En märkesbyggnad är en byggnad som byggs för att märkas, men den ska helst märkas på ett positivt sätt. Det betyder att Hötorgsskraporna och Operan inte var klockrena märkesbyggnader när de byggdes, men väl senare. Stadshusets granne – Waterfront – är med den definitionen ingen märkesbyggda – ännu i alla fall.

I Gasverksområdet planeras ett bostadstorn i femtio våningar med en form som påminner om den gasklocka av stål som ska rivas. Det kan mycket väl bli en ny märkesbyggnad. I samma område finns planer på ett ännu högre bostadstorn – över 200 meter – vid Ropstens tunnelbanestation. Även om det varit tyst om de planerna i flera år har de inte övergivits.

En märkesbyggnad som med all sannolikhet kommer att byggas är det nya Nobelcentret på Blasieholmen.

Stockholm ska få en ny märkesbyggnad. Staden bjuder in till en tävling om vad som ska ersätta skrotade Tors torn i kanten av Hagastaden. Hågade byggherrar får föreslå både utseende och innehåll – inom vissa ramar. Det kan bli byggstart nästa år.

Stockholm ska få en ny märkesbyggnad. Staden bjuder in till en tävling om vad som ska ersätta skrotade Tors torn i kanten av Hagastaden. Hågade byggherrar får föreslå både utseende och innehåll – inom vissa ramar. Det kan bli byggstart nästa år.

Det finns byggnader – och så finns det de som sticker ut. Globen är den senaste märkesbyggnaden som har satt Stockholm på världskartan. Men det finns några till.

Tors torn skulle resa sig omkring 40 våningar upp mot skyn som en synlig sydlig entré till Hagastaden. Tornen möttes av kritik – både för att de var höga och för att de inte höll tillräckligt hög arkitektonisk klass.

Annons:

Detaljplanen för bygget togs efter ganska omfattande debatt, men projektet föll förra året. Då drog sig finansiären Oslo Naeringseiendom ur eftersom man inte klarade projektet ekonomiskt.

Nu blir det en öppen tävling om vad som ska byggas på de båda tomterna som heter Helix och Innovationen. Byggbranschen ska bjudas in för att både räkna och rita på de mycket attraktivt belägna tomterna.

– Det här är entrén till Hagastaden. Det ska bli märkesbyggnader. Den enda begränsningen är den detaljplan som finns som har plats för Tors torn. Men vi har inga som helst krav på att allt som detaljplanen tillåter vare sig på höjden eller på bredden ska utnyttjas, säger finansborgarrådet Sten Nordin, (M).

Politikerna i Stadshuset ser detaljplanen som något positivt för en öppen tävling om de båda tomterna. Eftersom detaljplanen finns går det inte att överklaga det som byggs så länge det ryms inom planen.

– Det gör att det här kan gå snabbt och att den som vinner tävlingen kan börja bygga i närtid, säger Sten Nordin.

Han räknar med att segraren i tävlingen ska koras senast nästa vår och att bygget kan starta ett halvår senare.

Annons:

Hagastaden är en stadsdel som ska präglas av forskning, vetenskap, studenter, näringsliv och bostäder. De begravda planerna för Tors torn innehöll ett stort hotell och kontor. Varken Sten Nordin eller någon annan vet vad de byggnader som nu ska ritas in på tomten ska innehålla.

– Det är väldigt öppet. Men det är klart att det måsta vara sådant som hör hemma i stadsdelen. En del i tävlingen är att det ska gå att få ekonomi i projektet. Stockholms stad satsar två miljarder på att lägga E4 i en tunnel under Hagastaden. Vi kan inte satsa en massa miljoner på enskilda byggprojekt i stadsdelen, betonar Sten Nordin.

Att det måste gå att räkna hem storbygget vid dagens Torsplan begränsar deltagarantalet i byggherretävlingen. Sten Nordin tror ändå att det finns ett stort intresse att vara med.

– Utan att nämna några namn kan jag säga att flera byggherrar knackat på min dörr för att prata om just den här platsen, säger Sten Nordin.

Han vägrar svara på frågan om ekonomin eller byggnadens gestaltning är det viktigaste men trycker hårt på att det ska byggas en – eller kanske fler – märkesbyggnader på de båda granntomterna. Ingen annan stans används förmodligen ordet märkesbyggnad så ofta som i stadsbyggnadsdebatten som i Stockholm. En rad politiker och debattörer hävdar med eftertryck att Stockholm behöver en eller flera nya märkesbyggnader och att det som byggts i Stockholm sedan Globen invigdes 1989 mest har varit vita glasdominerande fyrkanter.

Köpenhamn med ny opera, nytt teaterhus, nytt konserthus, nytt bibliotek och mycket annat framhålls ofta som exempel på en stad som satsat på att bygga hus som både syns och har inneboende kvaliteter. Men även Göteborg – Operan – och Malmö – Turning torso – har byggt mer uppmärksammade hus än Stockholm på senare år.

– Visst är det så att märkesbyggnader är ett sätt att hävda sig i den internationella konkurrensen mellan städer. De gör staden roligare och de uppmärksammas, säger Sten Nordin.

Globen är för övrigt produkten av det som kan kallas en byggherretävling. Om Tors torns efterträdare blir lika uppmärksammade efter en liknande tävling återstår att se.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

nederlanderna
Foto:Reuters

 Utredarna om MH17-kraschen. Delar av missilen hittad i flygplanet.

 Svenskutvecklad hyvel rakar med laser. Därmed förlorar företaget de insamlade miljonerna. 26  8 tweets  17 rekommendationer  1 rekommendationer

laserhyvel-288
Foto:Skarp Technologies
jasgripen222
Foto:TT

 Polisanmäls för mutbrott. Officerare fick gratis universitetsutbildning.

Annons:
hundpuff
Foto:Elisabeth Ubbe

 Forskarens tips: Tricken som gör att du kan lära känna din hund på djupet. 6962  57 tweets  6903 rekommendationer  2 rekommendationer

byggnadsQuiz
Foto:Allover/AFP

 Quiz. Du har sett dem massor av gånger – men vet du var de ligger?

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: