Utsatta elever i Stockholms skolor

Trots upprepad kritik mot Solbergaskolan hotas föräldrarna med vite

Fredriks föräldrar har kämpat för sitt barn under hela hans skolgång. (Bilden tagen vid ett tidigare tillfälle).

Foto: Lina Alriksson Fredriks föräldrar har kämpat för sitt barn under hela hans skolgång. (Bilden tagen vid ett tidigare tillfälle).

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Sankt Örjans skolor

S:t Örjans skolor ingår i utbildningsförvaltningens grundskoleavdelning och har i uppdrag att erbjuda en variation av specialpedagogiska inriktningar i särskilda undervisningsgrupper.

Erbjudandet gäller för elever i behov av stöd i grundskolan där rektor i samråd med vårdnadshavare och elevhälsan, under kortare eller längre tid, anser sig sakna förutsättningar att ge eleven undervisning vid hemskolan.

Verksamheten inom S:t Örjans skolor är intäktsfinansierad, vilket innebär att skolorna får köpa en plats.

Läs debattartikel på Newsmill

Efter DN.se:s artiklar om Fredrik skriver Anne Kierkegaard, Ordförande Föreningen Autism i Stockholms län, på debattsajten Newsmill.
 

"Skolan- en rättsfri zon?"

"STOCKHOLM" 13-årige Fredrik som har dubbeldiagnosen autism och adhd mobbades och har inte varit i skolan sedan i januari. Nu tvingas pojken tillbaka till Solbergaskolan som vid flera tillfällen fått skarp kritik från Skolinspektionen för sin behandling av Fredrik - annars måste föräldrarna böta.

13-årige Fredrik som har dubbeldiagnosen autism och adhd mobbades och har inte varit i skolan sedan i januari. Nu tvingas pojken tillbaka till Solbergaskolan som vid flera tillfällen fått skarp kritik från Skolinspektionen för sin behandling av Fredrik - annars måste föräldrarna böta.

- Alla elever har skolplikt och rätt till utbildning. Om de hålls hemma av sina vårdnadshavare är det väldigt allvarligt, säger Jonas Höglund, verksamhetssekreterare på Stockholms stads grundskoleavdelning, till DN.se.

Föräldrarna känner sig överkörda. När de får höra att de riskerar böter blir de upprörda.

Annons:

- Jag förstår inte hur de kan göra så här. De har inte träffat oss, de vill inte ens höra vad vi har att säga. Och nu ska vi straffas, säger Fredriks mamma till DN.se.

DN.se har tidigare skrivit flera artiklar om 13-årige Fredriks skolsituation. Efter många tuffa år på Solbergaskolan i södra Stockholm, kantade av slagsmål och mobbning, erbjöds han efter omfattande kritik från Skolinspektionen en plats på Sankt Örjans resursskola. Där gick han i tre år och allt fungerade bra.

Men i vintras beslutade Solbergaskolans rektor Ann-Katrin Averstedt att säga upp avtalet med Sankt Örjan. Fredrik, som har dubbeldiagnosen autism och adhd, skulle tillbaka till sin gamla skola. Efter beskedet mådde pojken så dåligt att han sjukskrevs av en läkare på barn- och ungdomspsykiatrin, BUP.

- Det har varit en fruktansvärt svår period. Fredrik har inte varit i skolan sedan juluppehållet. Han vill tillbaka till Sankt Örjan, säger mamman.

Skolinspektionen har vid upprepade tillfällen kritiserat Solbergaskolan och de ansvariga i Stockholms stad. Fredriks skolgång fungerade bra på Sankt Örjan och beslutet att säga upp avtalet föregicks inte av någon utvärdering av pojkens stödbehov. Detta var fel, fastslår Skolinspektionen återigen i en ny rapport som presenterades förra veckan.

- Man har misskött det här å det grövsta. Vi har påpekat bristerna flera gånger, ändå har man inte gjort något för att rätta till dem, säger Tommy Nilsson, handläggare på Skolinspektionen till DN.se.

Men trots kritiken väljer nu Skolinspektionen att avsluta ärendet, eftersom man inte har några befogenheter att utöva tvång.

- Med det tillsynsområde vi har så kommer vi inte längre. Vi kan bara hoppas att de som är ansvariga tar till sig av kritiken, säger Tommy Nilsson.

Men enligt Jonas Höglund på grundskoleavdelningen är det inte aktuellt att låta Fredrik gå tillbaka till Sankt Örjan. Pojken får det stöd han behöver på Solbergaskolan, menar han.

- Beslutet att eleven ska gå tillbaka till sin hemskola är redan fattat, säger Jonas Höglund.

På en punkt är han dock självkritisk. Kommunikationen med Fredrik och hans föräldrar har varit dålig, medger han.

- Den har brustit, den kritiken måste vi ta till oss. Vi måste förbättra kommunikationen med både eleven och vårdnadshavarna, säger han.

Fredriks mamma är besviken på att Skolinspektionen nu väljer att avsluta ärendet.

- Vad är det för mening att anmäla om de inte har några befogenheter att göra någonting? Hur rätt man än har och hur rätt alla andra tycker att man har så känns det som att man inte har några rättigheter.

Solbergaskolans rektor har tidigare kommenterat händelseförloppet kring Fredrik: DN.se 31/5 2009 samt DN.se 1/6 2009

Vad tycker du? Diskutera i kommentarsfältet nedan!

Fotnot: Med tanke på Fredriks låga ålder har vi valt att låta honom vara anonym i texten, i verkligheten heter pojken något annat.

Läs mer:

Personal flyr krisen på Solbergaskolan

Kommentarer (144)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

is_500
Foto:AOP

 Visar en ny studie. ”En terroristgrupp som drivs av sociala medier.” 18  10 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

 Osäkert om assyrier släppts. Uppgift från brittiskbaserad organisation.

 23 km/h för fort. ”Det är alltså det här som är rättvisa. Nu funderar jag på att flytta utomlands.” 156  23 tweets  131 rekommendationer  2 rekommendationer

wallenberg
Foto:Pontus Lundahl/TT

 Jacob Wallenberg om Saudiavtal: Det är principen man ska lyfta fram. 64  12 tweets  52 rekommendationer  0 rekommendationer

 SEB får kritik för dubbla budskap. ”Anmärkningsvärt.” 7  6 tweets  0 rekommendationer  1 rekommendationer

 Vänsterpartiet: Det här är genant för näringslivet. 28  10 tweets  18 rekommendationer  0 rekommendationer

Persson-144-TT
Foto:TT

 Birgitta Forsberg: Näringslivets elit på barrikaderna i onödan? 7  0 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 X:et fick ingen hemmafest. Det blir en femte och avgörande semifinal i Sandviken på söndag.

sandviken244
Foto:TT
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: