Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Utsatta elever i Stockholms skolor

Trots upprepad kritik mot Solbergaskolan hotas föräldrarna med vite

Bokmärk artikel
Fredriks föräldrar har kämpat för sitt barn under hela hans skolgång. (Bilden tagen vid ett tidigare tillfälle).

Foto: Lina Alriksson Fredriks föräldrar har kämpat för sitt barn under hela hans skolgång. (Bilden tagen vid ett tidigare tillfälle).

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Sankt Örjans skolor

S:t Örjans skolor ingår i utbildningsförvaltningens grundskoleavdelning och har i uppdrag att erbjuda en variation av specialpedagogiska inriktningar i särskilda undervisningsgrupper.

Erbjudandet gäller för elever i behov av stöd i grundskolan där rektor i samråd med vårdnadshavare och elevhälsan, under kortare eller längre tid, anser sig sakna förutsättningar att ge eleven undervisning vid hemskolan.

Verksamheten inom S:t Örjans skolor är intäktsfinansierad, vilket innebär att skolorna får köpa en plats.

Läs debattartikel på Newsmill

Efter DN.se:s artiklar om Fredrik skriver Anne Kierkegaard, Ordförande Föreningen Autism i Stockholms län, på debattsajten Newsmill.
 

"Skolan- en rättsfri zon?"

"STOCKHOLM" 13-årige Fredrik som har dubbeldiagnosen autism och adhd mobbades och har inte varit i skolan sedan i januari. Nu tvingas pojken tillbaka till Solbergaskolan som vid flera tillfällen fått skarp kritik från Skolinspektionen för sin behandling av Fredrik - annars måste föräldrarna böta.

13-årige Fredrik som har dubbeldiagnosen autism och adhd mobbades och har inte varit i skolan sedan i januari. Nu tvingas pojken tillbaka till Solbergaskolan som vid flera tillfällen fått skarp kritik från Skolinspektionen för sin behandling av Fredrik - annars måste föräldrarna böta.

- Alla elever har skolplikt och rätt till utbildning. Om de hålls hemma av sina vårdnadshavare är det väldigt allvarligt, säger Jonas Höglund, verksamhetssekreterare på Stockholms stads grundskoleavdelning, till DN.se.

Föräldrarna känner sig överkörda. När de får höra att de riskerar böter blir de upprörda.

Annons:

- Jag förstår inte hur de kan göra så här. De har inte träffat oss, de vill inte ens höra vad vi har att säga. Och nu ska vi straffas, säger Fredriks mamma till DN.se.

DN.se har tidigare skrivit flera artiklar om 13-årige Fredriks skolsituation. Efter många tuffa år på Solbergaskolan i södra Stockholm, kantade av slagsmål och mobbning, erbjöds han efter omfattande kritik från Skolinspektionen en plats på Sankt Örjans resursskola. Där gick han i tre år och allt fungerade bra.

Men i vintras beslutade Solbergaskolans rektor Ann-Katrin Averstedt att säga upp avtalet med Sankt Örjan. Fredrik, som har dubbeldiagnosen autism och adhd, skulle tillbaka till sin gamla skola. Efter beskedet mådde pojken så dåligt att han sjukskrevs av en läkare på barn- och ungdomspsykiatrin, BUP.

- Det har varit en fruktansvärt svår period. Fredrik har inte varit i skolan sedan juluppehållet. Han vill tillbaka till Sankt Örjan, säger mamman.

Skolinspektionen har vid upprepade tillfällen kritiserat Solbergaskolan och de ansvariga i Stockholms stad. Fredriks skolgång fungerade bra på Sankt Örjan och beslutet att säga upp avtalet föregicks inte av någon utvärdering av pojkens stödbehov. Detta var fel, fastslår Skolinspektionen återigen i en ny rapport som presenterades förra veckan.

- Man har misskött det här å det grövsta. Vi har påpekat bristerna flera gånger, ändå har man inte gjort något för att rätta till dem, säger Tommy Nilsson, handläggare på Skolinspektionen till DN.se.

Annons:

Men trots kritiken väljer nu Skolinspektionen att avsluta ärendet, eftersom man inte har några befogenheter att utöva tvång.

- Med det tillsynsområde vi har så kommer vi inte längre. Vi kan bara hoppas att de som är ansvariga tar till sig av kritiken, säger Tommy Nilsson.

Men enligt Jonas Höglund på grundskoleavdelningen är det inte aktuellt att låta Fredrik gå tillbaka till Sankt Örjan. Pojken får det stöd han behöver på Solbergaskolan, menar han.

- Beslutet att eleven ska gå tillbaka till sin hemskola är redan fattat, säger Jonas Höglund.

På en punkt är han dock självkritisk. Kommunikationen med Fredrik och hans föräldrar har varit dålig, medger han.

- Den har brustit, den kritiken måste vi ta till oss. Vi måste förbättra kommunikationen med både eleven och vårdnadshavarna, säger han.

Fredriks mamma är besviken på att Skolinspektionen nu väljer att avsluta ärendet.

- Vad är det för mening att anmäla om de inte har några befogenheter att göra någonting? Hur rätt man än har och hur rätt alla andra tycker att man har så känns det som att man inte har några rättigheter.

Solbergaskolans rektor har tidigare kommenterat händelseförloppet kring Fredrik: DN.se 31/5 2009 samt DN.se 1/6 2009

Vad tycker du? Diskutera i kommentarsfältet nedan!

Fotnot: Med tanke på Fredriks låga ålder har vi valt att låta honom vara anonym i texten, i verkligheten heter pojken något annat.

Läs mer:

Personal flyr krisen på Solbergaskolan

Kommentarer (144)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

estland_1000
Estlands enda asylboende utsattes för ett brandattentat. Foto:Privat, Anders Hansson

 Få flyktingar kommer till Estland. Historiskt arv göder asylmotstånd. 116  44 tweets  70 rekommendationer  2 rekommendationer

 Michael Winiarski: Är medkänslan med människor som flyr katastrofer svagare bland ester och balter? 8  3 tweets  4 rekommendationer  1 rekommendationer

stalin_488
Foto:TT
dodecember1000
Foto:TT

 Löven: Upprörande. Statsvetare: ”S kan söka stöd hos C eller FP.” 48  11 tweets  36 rekommendationer  1 rekommendationer

batra
Foto:Nicklas Thegerström

 Uppgörelsen är över. M-ledaren Anna Kinberg Batra: Nyval regeringens sak att besluta om. 100  6 tweets  93 rekommendationer  1 rekommendationer

 DN:s Ewa Stenberg: Det här skapar stor osäkerhet – men det behöver inte sluta i regeringskris. 101  11 tweets  89 rekommendationer  1 rekommendationer

Ewa-Stenberg-2
Foto:DN

 Vitryskt val på söndagen. Oppositionen varnar för att presidenten sprider falsk bild av mjukare klimat. 1  1 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

lukasjenko_288
Foto:AP
Annons:
svahn-144

 Clas Svahns blogg. När Jeffrey Alan Lash plötsligt föll död ner visste hans flickvän vad hon skulle göra.

zlatn-2-1000
Foto:Bildbyrån

 Playoffplatsen säkrad. Och litet hopp om en direktplats till fotbolls-EM 2016. 3  2 tweets  0 rekommendationer  1 rekommendationer

 Erik Hamrén: Det blir svårt. Skador stör inför sista gruppspelsmatchen.

 DN:s Johan Esk: Segern gav tre poäng. Den kunde ha givit mycket mer. 2  1 tweets  0 rekommendationer  1 rekommendationer

esk-288

 Spanien och Schweiz klara för EM. Här är alla klara landslag.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: