”Vi lyssnar på kaffet”

Joel Wredlert är en av fyra delägare i Kafé Esaias, som rankats på femte plats på matbloggen A life worth eatings lista över världens bästa espressotillverkare.

Foto: Thomas Karlsson Joel Wredlert är en av fyra delägare i Kafé Esaias, som rankats på femte plats på matbloggen A life worth eatings lista över världens bästa espressotillverkare.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

1. Sweetleaf Coffee and Tea, New York.

2. Bear Pond Espresso, Tokyo.

3. Nozy Coffee, Tokyo.

4. The Queens Kickshaw, New York.

5. Kafé Esaias, Stockholm.

Källa: Alifewortheating.com

Johan & Nyström, Swedenborgs­gatan 7.

Espresso Sosta Bar, Sveavägen 84 och Jakobsbergsgatan 5–7.

Drop Coffee, Wollmar Yxkullsgatan 10.

2011 års bästa espresso serverades i New York, enligt stora matbloggen A life worth eating. På Kafé Esaias i Stockholm finns den femte bästa. Bakom konceptet – lika bra mat som kaffe – står Joel Wredlert.

2011 års bästa espresso serverades i New York, enligt stora matbloggen A life worth eating. På Kafé Esaias i Stockholm finns den femte bästa. Bakom konceptet – lika bra mat som kaffe – står Joel Wredlert.

Kafé Esaias öppnade på Drottninggatan i slutet av sommaren 2011. Joel Wredlert är en av fyra delägare.

– Alldeles för ofta glöms den ena delen bort. Jag tycker att det hör ihop och ville göra det i ett kaféformat. Här bakar vi alla bakverk själva och lagar maten från grunden, säger han.

Annons:

Vad är det som gör espresson så bra?

– Vi är medvetna om var i världen kaffet har odlats. Vi lyssnar på kaffet. Det är förmodligen därför det smakar som det gör, för att det är så roligt att göra det. Vi justerar kvarnen, anpassar oss. Om du öppnar dörren för många gånger under en eftermiddag så kan kaffekvarnen ställa om sig. Det måste man vara med på.

– Vårt bryggkaffe gör vi med en metod från 1941 som heter chemex, det ger ett väldigt rent och ärligt kaffe. Det blir en blandning mellan brygg och presskanna.

I matväg är Joel Wredlerts idé att göra internationellt kända rätter i svensk tolkning. Exempelvis två surdegstoast.

– Den ena är en Reuben sandwich med svensk oxbringa, surkål, Grevéost och en dijonmajonnäs på grovkornig skånsk senap. Den and­ra en croque monsieur med samma senapsbas, flatrökt skinka från prisbelönta Wadstens charkuteri, västerbottensost, krasse, tomat och senapskål. Senapskål växer vilt i Sverige, men vi köper den från Italien och kallar den ruccola ...

Hela området har fått ett lyft. Bland annat Köttbaren och ekologiska tehandeln My Tea Store kompletterar restaurang Grill och klassiska Rolfs kök.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

Annons:

 Hustrun gör miljonaffär. Familjens privata flygplan ska säljas för 184 miljoner kronor.

schumiplanny2
Foto:Wenn.com
Annons:
hettapuff
Foto:TT

 Som att få hög feber. Experten ger råd om hur du skyddar dig i hettan. 190  8 tweets  182 rekommendationer  0 rekommendationer

 Patienter lider i värmen. Nära 30 grader på Huddinge sjukhus.

 Dubbelt så många söker vård på SÖS. Främst äldre drabbas. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Olyckor på flera platser. Minst tre döda under fredagsdygnet.

 Varmaste dagen kan vara att vänta. Då når värmeböljan sin kulmen. 7  1 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

 Hur varmt blir det hos dig? Lokal prognos från Weatherpal.

Värme sänker din prestation och försämrar koncentration.  Värmebölja i Sverige. 83  10 tweets  73 rekommendationer  0 rekommendationer

kontor144
Foto:Alamy

Hur är temperaturen på ditt jobb?

 Ny studie. Här är ansiktsdragen som kan göra det lättare att förhandla fram en betydligt högre lön. 61  15 tweets  46 rekommendationer  0 rekommendationer

pengar144
Foto:Alamy

 Höj din lön. 10 tips till dig som ska löneförhandla. 96  6 tweets  90 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: