Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

”Vi lyssnar på kaffet”

Bokmärk artikel
Joel Wredlert är en av fyra delägare i Kafé Esaias, som rankats på femte plats på matbloggen A life worth eatings lista över världens bästa espressotillverkare.

Foto: Thomas Karlsson Joel Wredlert är en av fyra delägare i Kafé Esaias, som rankats på femte plats på matbloggen A life worth eatings lista över världens bästa espressotillverkare.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

1. Sweetleaf Coffee and Tea, New York.

2. Bear Pond Espresso, Tokyo.

3. Nozy Coffee, Tokyo.

4. The Queens Kickshaw, New York.

5. Kafé Esaias, Stockholm.

Källa: Alifewortheating.com

Johan & Nyström, Swedenborgs­gatan 7.

Espresso Sosta Bar, Sveavägen 84 och Jakobsbergsgatan 5–7.

Drop Coffee, Wollmar Yxkullsgatan 10.

2011 års bästa espresso serverades i New York, enligt stora matbloggen A life worth eating. På Kafé Esaias i Stockholm finns den femte bästa. Bakom konceptet – lika bra mat som kaffe – står Joel Wredlert.

2011 års bästa espresso serverades i New York, enligt stora matbloggen A life worth eating. På Kafé Esaias i Stockholm finns den femte bästa. Bakom konceptet – lika bra mat som kaffe – står Joel Wredlert.

Kafé Esaias öppnade på Drottninggatan i slutet av sommaren 2011. Joel Wredlert är en av fyra delägare.

– Alldeles för ofta glöms den ena delen bort. Jag tycker att det hör ihop och ville göra det i ett kaféformat. Här bakar vi alla bakverk själva och lagar maten från grunden, säger han.

Annons:

Vad är det som gör espresson så bra?

– Vi är medvetna om var i världen kaffet har odlats. Vi lyssnar på kaffet. Det är förmodligen därför det smakar som det gör, för att det är så roligt att göra det. Vi justerar kvarnen, anpassar oss. Om du öppnar dörren för många gånger under en eftermiddag så kan kaffekvarnen ställa om sig. Det måste man vara med på.

– Vårt bryggkaffe gör vi med en metod från 1941 som heter chemex, det ger ett väldigt rent och ärligt kaffe. Det blir en blandning mellan brygg och presskanna.

I matväg är Joel Wredlerts idé att göra internationellt kända rätter i svensk tolkning. Exempelvis två surdegstoast.

– Den ena är en Reuben sandwich med svensk oxbringa, surkål, Grevéost och en dijonmajonnäs på grovkornig skånsk senap. Den and­ra en croque monsieur med samma senapsbas, flatrökt skinka från prisbelönta Wadstens charkuteri, västerbottensost, krasse, tomat och senapskål. Senapskål växer vilt i Sverige, men vi köper den från Italien och kallar den ruccola ...

Hela området har fått ett lyft. Bland annat Köttbaren och ekologiska tehandeln My Tea Store kompletterar restaurang Grill och klassiska Rolfs kök.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

NYrinkeby
Foto:Magnus Hallgren

 I Rinkeby i Stockholm. Tre personer skadade, varav en allvarligt.

 Vet du mer om händelsen? Ring 08-738 23 23 eller mejla www@dn.se.

 ”Sunt förnuft är satt ur spel.” Använde 5.000 år gammal grav som grillplats. 99  23 tweets  76 rekommendationer  0 rekommendationer

Grillkorv-288
Foto:TT
matfusk
Foto:TT, DN

 Förfalskade livsmedel i svenska butiker. ”Olivolja”, vägsalt, syntetiska ägg. 99  21 tweets  77 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
hynde
Foto:AP

 Kritikstorm mot Chrissie Hynde. Ett uttalande från Pretenders frontfigur har väckt starka reaktioner. 8  3 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

årquiz-puff
Foto:TT

 Nittonhundra…vadå? Testa om du har koll på historiska händelser.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: