”Vi lyssnar på kaffet”

Joel Wredlert är en av fyra delägare i Kafé Esaias, som rankats på femte plats på matbloggen A life worth eatings lista över världens bästa espressotillverkare.

Foto: Thomas Karlsson Joel Wredlert är en av fyra delägare i Kafé Esaias, som rankats på femte plats på matbloggen A life worth eatings lista över världens bästa espressotillverkare.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

1. Sweetleaf Coffee and Tea, New York.

2. Bear Pond Espresso, Tokyo.

3. Nozy Coffee, Tokyo.

4. The Queens Kickshaw, New York.

5. Kafé Esaias, Stockholm.

Källa: Alifewortheating.com

Johan & Nyström, Swedenborgs­gatan 7.

Espresso Sosta Bar, Sveavägen 84 och Jakobsbergsgatan 5–7.

Drop Coffee, Wollmar Yxkullsgatan 10.

2011 års bästa espresso serverades i New York, enligt stora matbloggen A life worth eating. På Kafé Esaias i Stockholm finns den femte bästa. Bakom konceptet – lika bra mat som kaffe – står Joel Wredlert.

2011 års bästa espresso serverades i New York, enligt stora matbloggen A life worth eating. På Kafé Esaias i Stockholm finns den femte bästa. Bakom konceptet – lika bra mat som kaffe – står Joel Wredlert.

Kafé Esaias öppnade på Drottninggatan i slutet av sommaren 2011. Joel Wredlert är en av fyra delägare.

– Alldeles för ofta glöms den ena delen bort. Jag tycker att det hör ihop och ville göra det i ett kaféformat. Här bakar vi alla bakverk själva och lagar maten från grunden, säger han.

Annons:

Vad är det som gör espresson så bra?

– Vi är medvetna om var i världen kaffet har odlats. Vi lyssnar på kaffet. Det är förmodligen därför det smakar som det gör, för att det är så roligt att göra det. Vi justerar kvarnen, anpassar oss. Om du öppnar dörren för många gånger under en eftermiddag så kan kaffekvarnen ställa om sig. Det måste man vara med på.

– Vårt bryggkaffe gör vi med en metod från 1941 som heter chemex, det ger ett väldigt rent och ärligt kaffe. Det blir en blandning mellan brygg och presskanna.

I matväg är Joel Wredlerts idé att göra internationellt kända rätter i svensk tolkning. Exempelvis två surdegstoast.

– Den ena är en Reuben sandwich med svensk oxbringa, surkål, Grevéost och en dijonmajonnäs på grovkornig skånsk senap. Den and­ra en croque monsieur med samma senapsbas, flatrökt skinka från prisbelönta Wadstens charkuteri, västerbottensost, krasse, tomat och senapskål. Senapskål växer vilt i Sverige, men vi köper den från Italien och kallar den ruccola ...

Hela området har fått ett lyft. Bland annat Köttbaren och ekologiska tehandeln My Tea Store kompletterar restaurang Grill och klassiska Rolfs kök.

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

 Greps på lördagen. Barnen påträffades döda i bostaden i Australien.

lofven500
Foto:Roger Turesson

 Ny mätning av Novus. Och lägst förtroende har väljarna för... 611  24 tweets  587 rekommendationer  0 rekommendationer

Svenskens "engelska" självförtroende är stort.  Läs mer. 48  7 tweets  41 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
nutidstestet_500
Foto:Henrik Montgomery/TT

Har du hängt med i veckans nyhetsflöde?  Gör veckans Nutidstest här. 39  4 tweets  35 rekommendationer  0 rekommendationer

loke500
Foto:Bildbyrån

 Får spela bronsmatch. Sverige fick inte stopp på de norska stjärnorna. 6  5 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Isabelle Gulldén: Vill bara gå in och göra om.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: