”Vi lyssnar på kaffet”

Joel Wredlert är en av fyra delägare i Kafé Esaias, som rankats på femte plats på matbloggen A life worth eatings lista över världens bästa espressotillverkare.

Foto: Thomas Karlsson Joel Wredlert är en av fyra delägare i Kafé Esaias, som rankats på femte plats på matbloggen A life worth eatings lista över världens bästa espressotillverkare.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

1. Sweetleaf Coffee and Tea, New York.

2. Bear Pond Espresso, Tokyo.

3. Nozy Coffee, Tokyo.

4. The Queens Kickshaw, New York.

5. Kafé Esaias, Stockholm.

Källa: Alifewortheating.com

Johan & Nyström, Swedenborgs­gatan 7.

Espresso Sosta Bar, Sveavägen 84 och Jakobsbergsgatan 5–7.

Drop Coffee, Wollmar Yxkullsgatan 10.

2011 års bästa espresso serverades i New York, enligt stora matbloggen A life worth eating. På Kafé Esaias i Stockholm finns den femte bästa. Bakom konceptet – lika bra mat som kaffe – står Joel Wredlert.

2011 års bästa espresso serverades i New York, enligt stora matbloggen A life worth eating. På Kafé Esaias i Stockholm finns den femte bästa. Bakom konceptet – lika bra mat som kaffe – står Joel Wredlert.

Kafé Esaias öppnade på Drottninggatan i slutet av sommaren 2011. Joel Wredlert är en av fyra delägare.

– Alldeles för ofta glöms den ena delen bort. Jag tycker att det hör ihop och ville göra det i ett kaféformat. Här bakar vi alla bakverk själva och lagar maten från grunden, säger han.

Annons:

Vad är det som gör espresson så bra?

– Vi är medvetna om var i världen kaffet har odlats. Vi lyssnar på kaffet. Det är förmodligen därför det smakar som det gör, för att det är så roligt att göra det. Vi justerar kvarnen, anpassar oss. Om du öppnar dörren för många gånger under en eftermiddag så kan kaffekvarnen ställa om sig. Det måste man vara med på.

– Vårt bryggkaffe gör vi med en metod från 1941 som heter chemex, det ger ett väldigt rent och ärligt kaffe. Det blir en blandning mellan brygg och presskanna.

I matväg är Joel Wredlerts idé att göra internationellt kända rätter i svensk tolkning. Exempelvis två surdegstoast.

– Den ena är en Reuben sandwich med svensk oxbringa, surkål, Grevéost och en dijonmajonnäs på grovkornig skånsk senap. Den and­ra en croque monsieur med samma senapsbas, flatrökt skinka från prisbelönta Wadstens charkuteri, västerbottensost, krasse, tomat och senapskål. Senapskål växer vilt i Sverige, men vi köper den från Italien och kallar den ruccola ...

Hela området har fått ett lyft. Bland annat Köttbaren och ekologiska tehandeln My Tea Store kompletterar restaurang Grill och klassiska Rolfs kök.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

 Norwegianplan fick mellanlanda i Köpenhamn. Var tvungna att slänga av en passagerare.

norwegian
Foto:TT

 Pentti om attacken i Stockholm: ”Den var helt lugn men sedan flög den på mig som ett skott.” 406  98 tweets  308 rekommendationer  0 rekommendationer

baverpuff
Foto:Läsarbild
Annons:
bukarest
Foto:Alamy

De 3.100 rummen är utspridda över 330.000 kvadrat.  Här är sex andra arkitektoniska underverk. 6  3 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 Kan du de svåra orden från lördagens högskoleprov? Testa dina kunskaper här! 9900  61 tweets  9834 rekommendationer  5 rekommendationer

hogskoleprovspuff
Foto:TT

 Facit: Här är alla rätt på högskoleprovet. Kolla hur det gick för dig! 10  6 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 Hittar du de försvunna orden? Kräver bra ordförståelse. 2091  18 tweets  2070 rekommendationer  3 rekommendationer

 Hur bra är du på engelska? Slipa på dina språkkunskaper. 1284  33 tweets  1246 rekommendationer  5 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: