”Vi lyssnar på kaffet”

Joel Wredlert är en av fyra delägare i Kafé Esaias, som rankats på femte plats på matbloggen A life worth eatings lista över världens bästa espressotillverkare.

Foto: Thomas Karlsson Joel Wredlert är en av fyra delägare i Kafé Esaias, som rankats på femte plats på matbloggen A life worth eatings lista över världens bästa espressotillverkare.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

1. Sweetleaf Coffee and Tea, New York.

2. Bear Pond Espresso, Tokyo.

3. Nozy Coffee, Tokyo.

4. The Queens Kickshaw, New York.

5. Kafé Esaias, Stockholm.

Källa: Alifewortheating.com

Johan & Nyström, Swedenborgs­gatan 7.

Espresso Sosta Bar, Sveavägen 84 och Jakobsbergsgatan 5–7.

Drop Coffee, Wollmar Yxkullsgatan 10.

2011 års bästa espresso serverades i New York, enligt stora matbloggen A life worth eating. På Kafé Esaias i Stockholm finns den femte bästa. Bakom konceptet – lika bra mat som kaffe – står Joel Wredlert.

2011 års bästa espresso serverades i New York, enligt stora matbloggen A life worth eating. På Kafé Esaias i Stockholm finns den femte bästa. Bakom konceptet – lika bra mat som kaffe – står Joel Wredlert.

Kafé Esaias öppnade på Drottninggatan i slutet av sommaren 2011. Joel Wredlert är en av fyra delägare.

– Alldeles för ofta glöms den ena delen bort. Jag tycker att det hör ihop och ville göra det i ett kaféformat. Här bakar vi alla bakverk själva och lagar maten från grunden, säger han.

Annons:

Vad är det som gör espresson så bra?

– Vi är medvetna om var i världen kaffet har odlats. Vi lyssnar på kaffet. Det är förmodligen därför det smakar som det gör, för att det är så roligt att göra det. Vi justerar kvarnen, anpassar oss. Om du öppnar dörren för många gånger under en eftermiddag så kan kaffekvarnen ställa om sig. Det måste man vara med på.

– Vårt bryggkaffe gör vi med en metod från 1941 som heter chemex, det ger ett väldigt rent och ärligt kaffe. Det blir en blandning mellan brygg och presskanna.

I matväg är Joel Wredlerts idé att göra internationellt kända rätter i svensk tolkning. Exempelvis två surdegstoast.

– Den ena är en Reuben sandwich med svensk oxbringa, surkål, Grevéost och en dijonmajonnäs på grovkornig skånsk senap. Den and­ra en croque monsieur med samma senapsbas, flatrökt skinka från prisbelönta Wadstens charkuteri, västerbottensost, krasse, tomat och senapskål. Senapskål växer vilt i Sverige, men vi köper den från Italien och kallar den ruccola ...

Hela området har fått ett lyft. Bland annat Köttbaren och ekologiska tehandeln My Tea Store kompletterar restaurang Grill och klassiska Rolfs kök.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

sapo_500234
Foto:TT

 Riktade mot svenska mål. Dåd ska ha planerats av islamister i Sverige.

 Fredrik Reinfeldt (M): Kan bli kriminellt att strida med terrorgrupper. 10  2 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

Gissapartiet500
Collage:TT

 Pricka rätt i ny tjänst på DN. Para ihop rätt parti med rätt manifest.

DN:s Kristoffer Örstadius och statsvetare Anders Sundell bakom manifesttestet.  DN Gissa partiet.

Annons:
taltpuff
Foto:Magnus Hallgren

 Utbytesstudent får bo i tält. ”Får jag inte tag i något måste jag åka tillbaka till Tyskland.”

Annons:
Alliansen-500
Foto:Robert Henriksson

 Alliansförslag: Ytterligare 1,3 miljarder till försvaret fram till 2018. 146  23 tweets  122 rekommendationer  1 rekommendationer

 DN Debatt 3/9. ”Förstärkt försvar mot allt aggressivare Ryssland.” 605  120 tweets  485 rekommendationer  0 rekommendationer

sol_144102
Foto:TT

 Temperaturer runt 20 grader. Det spår SMHI för södra och mellersta Sverige.

 Unik grafik. Siffrorna om sommaren som alla pratar om. 4  1 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: