Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

DN granskar: Det sårbara digitala samhället

Polisen chanslös när bedrägerier ökar lavinartat

Antalet internetbedrägerier har ökat lavin­artat sedan 2006. Men 90 procent av brotten klaras aldrig upp och polisens resurser räcker inte till för att följa med i utvecklingen.

Alla delarna

I åtta delar har DN granskat IT-säkerheten i Sverige. Här kan du läsa alla artiklarna i serien ”Det sårbara digitala samhället”.

FRA:s system sårbart för dataintrång

○ Försvarets radioanstalt (FRA) har en allvarlig säkerhetslucka som gör att utomstående skulle kunna hacka sig in hos myndigheten. ○ ”Det är naturligtvis pinsamt”, säger FRA:s talesperson när Dagens Nyheter konfronterar myndigheten med uppgifterna. ○ DN har testat IT-säkerheten hos myndigheter och storföretag. Nästan varannan, till exempel Luftfartsverket, domstolarna och Swedbank, slarvar med viktiga säkerhetsuppdateringar.

Polisen tar inte IT-brottslighet på allvar

Polisen tar inte IT-brottslighet på allvar. Trots uppenbara bevis läggs utredningar om dataintrång ned på löpande band. DN har granskat 2.124 polisutredningar från tre månader förra året. Endast två ärenden har hittills lett till att någon dömts i domstol.

Nio IT-brottsfall som lagts ned

En person i Skåne har fått sitt Tradera­konto hackat. Någon ­eller några har bytt ut lösenordet och även lyckats genomföra en trans­aktion. ”Tradera sitter på all information om händelsen såsom tidpunkter och ip-adress som använts”, enligt anmälan. Trots bevisen inleder polisen inte ens någon förundersökning och lägger ned ärendet några timmar senare. Någon har utnyttjat ett Stockholmsföretags telefonisystem och ringt samtal för en halv miljon kronor. Det finns loggfiler, men polisen begär inte...

Polisen efter larmet: ”Vi slet ut kabeln till internet”

"Vi slet ut kabeln till internet", säger Johan Brun, presstalesperson på polisen i Kalmar efter DN:s avslöjande om att polishusets fastighetssystem legat helt öppet på nätet.

IT-expert: Bristerna ett hot mot rikets säkerhet

Åtskilliga samhällsviktiga fastigheters styrsystem i Sverige ligger helt öppna mot internet, bland dem polishus, tågstationer, datorhallar och rymdstationen i Kiruna. Med bara några musklick skulle DN kunna manipulera värme, belysning, ventilation, larm och andra känsliga system i hundratals fastigheter. I vissa fall går det till och med att öppna dörrar. De allvarliga säkerhetsbristerna är ett hot mot rikets ­säkerhet, enligt experter.

Comhem granskas efter DN:s avslöjande

Efter DN:s avslöjande inleder Post- och telestyrelsen (PTS) nu även en granskning av Comhem. Enligt Staffan Lindmark, jurist på PTS, är det allvarligt att företaget känt till en säkerhetsbrist, utan att åtgärda den.

Visa fler

Visar 20 av 27

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN på Facebook

 Klicka på gilla-knappen. Få de viktigaste nyheterna direkt i ditt Facebookflöde.
Pensionsskolan

Allt om pensionen

 DN guidar. Så får du ut så mycket som möjligt.

Kontakt Ekonomi

Redaktör:
Kristoffer Törnmalm
Tel:
08-738 10 29