Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Registreringen av romer

Thomas Hammarberg: Kritiken av polisen förödande

Skånepolisens register över romer urartade i ett anti-ziganistiskt projekt, skriver Thomas Hammarberg, tidigare kommissionär för mänskliga rättigheter i Europarådet, i en kommentar till DN. Han ser SIN:s kritik av polisen som ”förödande”.

Polisen tänker behålla registret

Skånepolisen hävdar bestämt att det register med rubriken ”Kringresande” som man upprättat inte har med personernas etnicitet att göra och att registret behövs. Det skriver man i ett svar till Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN).

SIN kräver fortfarande svar

På torsdagen får Skånepolisen en ny chans att svara på frågorna från Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN) om registren över romer.

Polisen får bakläxa om romregister

Skånepolisen får backning från Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN), som nu begär utförligare svar på den påstådda registreringen av romer.

Polisen svarar om romregister

Skånepolisen försvarar nu sin masskartläggning av romer – även det faktum att över tusen barn kartlagts och trots att majoriteten av de registrerade inte är kriminella.

Ingen har förhörts om romregister

Ännu är ingen polis förhörd eller delgiven misstanke i polisens intern­utredning om Skånepolisens register med tusentals romer.

JK utreder brott mot tystnadsplikt

Justitiekanslern inleder en förundersökning om misstänkt brott mot tystnadsplikten i fallet med Skånepolisens registrering av romer. Enligt JK Anna Skarhed ska Riksenheten för polismål utreda om allmänna handlingar oriktigt har lämnats ut.

Polisinspektör försvarar polisens romregister

I en debattartikel som publicerats i Norrköpings Tidningar försvarar Thomas Agnevik, nytillträdd presstalesman för polisen i Östergötland, polisens registrering av ”kringresande”. 

De romska registren blir en fråga för EU

På onsdagen kommer EU-parlamentet att debattera den svenska polisens register över romer. Samtidigt väntar rikspolis­chefen på resultatet av en ut­redning, där alla de inblandade hittills vägrat att uttala sig.

De ansvariga för registret tiger

Två veckor efter DN:s avslöjande har ännu ingen förhört de polismän som tros ha byggt upp och hanterat registren med tusentals romer. Poliserna vägrade tala med kontrollmyndigheten SIN vid förra veckans inspektion, och i överåklagare Mats Åhlunds brottsutredning har ännu inga förhör hållits.

De väntar ännu på svar från polisen

Snart två veckor efter DN:s avslöjande om polisens registrering av tusentals romer väntar familjen Lundman i Linköping fortfarande på en förklaring. Pappa Janek och mamma Eva lagar grönsakswok till middag och försöker förstå att tvååriga Charlie och fyraåriga Ylvali är två av över tusen registrerade barn. Varför finns de med i ett polisregister? Janek hade en strulig uppväxt med missbruk och brott – men han har kämpat sig in i samhället och lyckats få jobb som städare. ”När jag fick hör...

Ministrar mötte romer

Romska organisationer satt på måndagen i ett utdraget möte med justitieminister Beatrice Ask (M) och integrationsminister Erik Ullenhag (FP) angående Skånepolisens registrering av romer.

Beslut har förlängts tre gånger

Skånepolisens omfattande registrering av tusentals romer möjliggjordes av ett beslut 2009 av rikskriminalens nuvarande chef, Henrik Malmquist. Det rapporterar Sveriges Radio.

Barn i fler polisregister

Registret med romer i Skåne är inte det enda exemplet på att polisen samlar in uppgifter om barn på ett otillåtet sätt. Efter att ha upptäckt såväl spädbarn som barn i förskoleåldern i register riktade Datainspektionen i november 2012 skarp kritik mot polisen.

Skånepolisen uppmanades granska register

Polisen i Skåne uppmanades redan 2011 av Datainspektionen (DI) att noggrant granska om känsliga personuppgifter, som exempelvis etniskt ursprung, behandlades på ett lagligt sätt i registren. DI drog slutsatsen att det kunde finnas mer i registren än vad som dittills framkommit.

Romer kontrollerades i sina egna hem

○ Så sent som 1996 använde Stockholms stad ett stort register över romer med rasbiologiska inslag. Den kommunala Zigenarsektionen stämplade människor som ”hel Z”, ”halv Z” och ”icke-Z”. ○ Registret med Z-klassificeringar finns kvar i Stadsarkivet. ○ Uppgifterna framkommer i regeringens vitbok om Sveriges behandling av romer. DN har som första tidning fått ta del av rapporten.

Integritetskommission snart på plats

Efter avslöjandena om polisens registrering av romer kräver många en oberoende granskning. Men justitieministern vill i stället vänta på de utredningar som pågår.

Visa fler

Visar 20 av 50

Mer från förstasidan

EWAdebatt
Foto:TT och DN

 DN:s Ewa Stenberg: Här är tre ord som präglade partiledardebatten.

 Flyktingfrågan hetast i debatten. ”Fler poliser inte enda lösningen.”

 Så var debatten. DN rapporterar direkt från partiledardebatten i SVT.

Vowles
Foto:TT

Vad är det i ideologin som gör att de inte tar klimathotet på allvar?  Läs mer.

Annons:
konspiration_1600
Foto:AP, Alamy

 Så får teorierna fäste. ”Får vi någonsin veta sanningen bakom CIA?”

Annons:
Isabella-Lovin-1600
Foto:Jonas Ekströmer/TT

Jag blev väldigt förvånad, säger Isabella Lövin sammanbitet när Dagens Nyheter frågar.  Läs mer.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Läs dagens tidning

 I digital form. Läs dagens tidning i sin helhet här.
Annons:
DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.
Annons:

DN på Facebook

 Klicka på gilla-knappen. Få de viktigaste nyheterna direkt i ditt Facebookflöde.

DN på Twitter

 Här kan du följa oss. Det bästa ur nyhetsflödet.
Annons:

DN Debatt

”Nystarten en flopp”

 Karriärrådgivaren. Känner mig usel på nya jobbet.

Dagens Rocky

 Till serien. Missa inte Martin Kellermans antihjälte.

Dawit Isaak har suttit fängslad

 dagar,  tim,  min och  sek.

Kontakt DN.se

Nyhetschef:
Erik Ask
Redaktör:
Mats Areskoug
E-post DN.se: www@dn.se
Tel. DN.se: 08-738 23 23
DN:s växel: 08-738 10 00
Pren.ärenden: 08-738 26 00