Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Svenska bolag i odemokratiska länder

Så mjölkar regimen telekombolagen

Telia Sonera köpte 3G-licens i Uzbekistan av en 24-åring i klädbranschen. En konkurrent gjorde affär med en popsångare och utpekad pojkvän till diktatorsdottern Gulnara Karimova — med samma brevlåda i Gibraltar som 24-åringen.

Detta har hänt

Telia Soneras affärer med Uzbekistan.

Telia Soneras koncernchef tvingas gå i förtid

Telia Soneras koncernchef Lars Nyberg kommer att sluta i förtid. Jakten på en ersättare är i full gång, erfar DN. Ifrågasatta affärer i Eur­asien, märkliga kontakter med Uzbekistans hårdföre diktator och en polisutredning om mutbrott blev för mycket.

Telia-partner har bolag med Karimova

För första gången kan det nu beläggas svart på vitt att Telias Soneras uzbekiska partner har direkta band till den styrande diktatorns familj.

Misstänkta mutaffären – detta har hänt

Det delvis statligt ägda telebolaget Telia Sonera har kritiserats för affärer med flera diktaturer. De senaste veckorna har uppmärksamheten gällt misstänkta mutor i Uzbekistan.

Fyra miljarder frysta i Uzbekistan–affären

Schweiziska myndigheter har med anledning av sin penningtvättsutredning av fyra misstänkta uzbeker fryst stora belopp.

Åklagare fryser pengar i Teliahärva

Telia Soneras affärspartner i Uzbekistan, det Gibraltarbaserade bolaget Takilant, har fått 30 miljoner dollar på ett konto i Nordea tagna i förvar. ”Jag anser att det handlar om brottsliga pengar”, säger överåklagare Gunnar Stetler till TT.

Telias tillväxt kommer från diktaturer

Telia Soneras tillgångar i Eurasien uppgår till cirka 40 miljarder kronor. Hela bolagets tillväxt kommer från diktaturländerna, skriver Dagens Industri.

Telia Sonera-ordförande: Allvarligt

Telia Soneras styrelseordförande Anders Narvinger säger till Dagens Industri att han har valt att avstå från kommentarer om företagets köp av licenser i Uzbekistan eftersom besluten togs innan han blev ordförande.

Karimovas stab visste om SVT-jobb

Staben som jobbar åt Gulnara Karimova, diktatorn Islam Karimovs dotter, har någonstans ifrån fått uppgifter om Sveriges Televisions arbete med Telia Soneras ifrågasatta affärer i Uzbekistan.

Telias vd förnekar mutbrott – annars avgång

Telia Sonera har betalat miljarder till ett företag misstänkt för pengatvätt. Näringsutskottet begär nu att vd och koncernchef Lars Nyberg kommer och förklarar sig. Skulle anklagelser om mutor och pengatvätt stämma avgår Nyberg, säger han till P1-morgon.

Teliasonera: Vi kunde inte säga nej

Begäran om begränsningar i nätet i Tadzjikistan har framförts på ett korrekt sätt och då kan Teliasonera inte säga nej om man vill fortsätta att verka i landet. Så motiverar företaget att man medverkar till censur.

Telia gör en pudel

Efter avslöjandet att Telia Sonera hjälper hårdföra regimers säkerhetstjänster med övervakning lovar bolaget en översyn. Men styrelseordförande Anders Naringer kan inte lova faktisk förbättring.

Saabs vd sågar krav på demokrati

Om Sverige inför ett demokratiskt kriterium för att exportera vapen kommer stora delar av vapenindustrin att gå om intet, enligt försvars-Saabs vd Håkan Buskhe som intervjuas i Dagens Industri.

”Bra när tveksamma affärer avslöjas”

Ericssons telekomutrustning används av vitryska säkerhetstjänsten för att övervaka regimkritiker. DN.se:s avslöjande är det senaste på temat svenska företag på människorättsligt tveksamma marknader. Lisa Emelia Svensson, regeringens ambassadör för ansvarsfullt företagande, tycker att det är bra att fler fall dyker upp.

Visa fler

Visar 20 av 55

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN på Facebook

 Klicka på gilla-knappen. Få de viktigaste nyheterna direkt i ditt Facebookflöde.
Pensionsskolan

Allt om pensionen

 DN guidar. Så får du ut så mycket som möjligt.

Kontakt Ekonomi

Redaktör:
Kristoffer Törnmalm
Tel:
08-738 10 29