Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Hudhunger

"Beröring fick mig att börja leva"

Män behöver beröring som inte har med sex att göra, skriver två läsare. Hästar behöver också massage, skriver en annan. Men massage kan även vara en obehaglig upplevelse. Insidans serie "Hudhunger" väcker känslor och tankar.

Beröring är ett särskilt språk

Handtag, famntag, klapp eller kyss? Insidans serie "Hudhunger" har beskrivit vårt behov av beröring. Men hur mycket får vi röra vid varandra i vardagslivet? De kulturella skillnaderna avgör. Ett enkelt handslag kan innebära social katastrof.

"Många längtar efter kravlös beröring"

Att gå till massören kan kännas genant ibland. "Duger min kropp?" "Blir beröringen sexuell?" I seriösa massörutbildningar ägnas mycket tid åt etik. En professionell massör måste förstå sig på både anatomi och känslor.

"Positiv närhet förutsätter jämlikhet"

Rör vid mig. Ta i mig. Lägg din kind mot min. Håll om mig. Längtan efter fysisk beröring tycks större än någonsin. Det är som om skriet efter kroppslig beröring i samhället bara växer.

Gud får ersätta den fysiska närheten

Broder Johan är munk och har frivilligt valt bort den sexuella beröringen för att tjäna Gud och människorna. Syster Kristin tycker inte att det är något problem att leva utan sexuell närhet, det svåra är att inte få ha en egen familj.

För Camilla blev beröring smutsigt

När någon kommer nära vaknar skräcken. Camilla kastas tillbaka till åren av övergrepp och misshandel. Å andra sidan är det just beröring som har hjälpt henne ur helvetet på jorden. Huden hungrar och värjer sig på samma gång.

Händer som kan ge patienter lugn och lindring

Siv Ardeby och Gunilla Birkestad har förändrat många människors liv. Deras händer har lugnat, lindrat smärta, väckt dementa och tänt livsgnistor. Men det handlar varken om mirakel eller magi, utan om ren och skär fysiologi. Om beröring.

Ömsint beröring får kroppen att jubla

Den fysiska närheten till andra människor gör dig tryggare och friskare, den håller liv i relationer och gör till och med avtryck i världsekonomin. Forskarna börjar nu förstå varför.

Visar 8 av 8

Mer från förstasidan

Annons:
Annons:
gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

Annons:
Annons:
Annons: