Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Den olönsamma patienten

Kritiserad näringslivsmodell tar plats i vården

Initiativtagarna till Läkaruppropet reagerar i huvudsak mot New public management, NPM, ett samlingsnamn för en mängd ekonomiska metoder som gradvis introducerades inom offentlig sektor i flera länder under 1980- och 90-talet.

Så styr vinsttänkandet också inom högskolan

Förvaltningsprincipen ”New public management” har börjat ta över också på de svenska universiteten och högskolorna, som numera leker privata företag för skattepengar. Här pågår ett systemskifte i det tysta, skriver Jonas Elvander.

Chatt med Maciej Zaremba

Gensvaret på Maciej Zarembas artikelserie om vården har varit enormt. På onsdagen chattade Zaremba med DN:s läsare. Läs frågorna och svaren här.

”Om patienten överlevde kunde det kosta mig dyrt”

Gensvaret på Maciej Zarembas artikel­serie har varit enormt. Över tusen mejl har kommit. DN Kultur publicerar här några av reaktionerna in­ifrån vården.

Zarembas artikelserie blir bok

DN-journalisten Maciej Zarembas uppmärksammade artikelserie ”Patienten & prislappen” om systemskiftet i sjukvården blir till en bok. ”Patientens pris” bygger i huvudsak på serien, men också på reaktioner på materialet som gör att läsaren får en bredare bild av vad som pågår bakom stängda dörrar. – Det Maciej Zaremba berättar är unikt. Vi visste inte om de här sakerna, men systemet visste. Det är en helt avgörande fråga och därför vill vi vara snabba, säger Svante Weyler på Weyler förlag. B...

”Vårdens kontrollsystem bättre för andra områden”

Offentlig styrning. Den hårt drivna marknadsstyrningen av offentlig välfärdsproduktion (NPM) har medfört oönskade och rent av skadliga bieffekter. Där NPM verkligen skulle göra nytta, till exempel inom infrastrukturområdet, tillämpas systemet märkligt nog inte alls, skriver tre forskare.

Visar 12 av 12

Mer från förstasidan

Annons:
Annons:
gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

Annons:
Annons:
Annons:

Stoppa spöstraffet

 Bloggare. DN och Svenska PEN för Raif Badawi.

Bästa deckarna

 Från 100 till 1. DN:s Lotta Olsson listar 100 favoriter.