Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Hen-debatten

Alla är ”hen” i Minecraft

Spelet Minecrafts skapare Markus Persson skriver på sin blogg att alla varelser i spelet är av samma kön – och därmed homosexuella. ”Ta DET, homofober!” skriver han.

Med ”Henerator” kan du surfa könsneutralt

Nu kan den som vill surfa könsneutralt få hjälp av ”Henerator”, en plugin som ersätter ”hon” och ”han” på nätet mot ”hen”.

Förskolor avråds använda ”hen”

Det genusneutrala ”hen” är inte korrekt att använda i Hägersten-Liljeholmens förskolor i Stockholm. En osäker chef rekommenderar personalen att låta bli begreppet i avvaktan på ny skolplan.

”Många är rädda för att könsrollerna ska ändras”

Många har upprörts och engagerats över DN.se:s artikelserie om ordet ”hen”. ”Många är rädda för att könsrollerna ska ändras”, säger Jorunn Friis Reset som skriver en masteruppsats vid Stockholms universitet om orden ”hen” och ”snippa”.

Starka reaktioner efter intervjuer om ”hen”

DN:s artikelserie om ”hen” har väckt starka känslor hos läsarna. Två av dem som har blivit intervjuade, Anette Skåhlberg och Linus Lindell, har mött blandade reaktioner efter att de berättat om sina ståndpunkter.

Andra barnboken med ”hen” på väg

Den andra barnboken om ”hen” har skickats till tryckeriet samtidigt som debatten rasar för fullt i Sverige. Med sin bok vill författaren Anette Skåhlberg varna för att verkliga problem kan kringås genom användningen av ”hen”.

Så ska skolan bli könsneutral

Flickor presterar bättre än pojkar i skolan i princip i alla ämnen. Ändå väljs inte yrke efter individens kompetens. Det vill Skolverket komma till rätta med, inte minst för samhällsutvecklingens skull, säger Annika Hjelm, som leder myndighetens projekt ”Genus och ämnesdidaktik”.

MP: Alla förskolor ska ha en genuspedagog

Miljöpartiet vill att fler förskolor i landet använder genuspedagogik i sitt arbete. I Stockholms stad vill man satsa 10 miljoner kronor så att alla förskolor får tillgång till en genuspedagog.

Kritiker: ”Hen gör barn förvirrade”

Att säga ”hen” till barn gör dem förvirrade. Det tycker debattören och socionomen Elise Claeson.

Visar 14 av 14

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: