Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

DN granskar tiggeriet

Livsvalen: Tiggeri eller prostitution

 Förfallna betongkomplex . Högar med kanyler. Sopor.Här i Rumäniens mest fruktade getto lever tusentals romer i en verklighet där det minst dåliga valet för ett barn är att sälja droger eller resa till Västeuropa för att tigga eller prostituera sig.Miljarderna från EU:s fonder skulle göra det bättre för romerna. Men hit nådde aldrig pengarna.– Om inte något radikalt görs kommer situationen i de romska gettona att explodera, säger den romskrumänske människorättsaktivisten Valeriu Nicolae, som a... 2236  0 tweets  2233 rekommendationer  3 rekommendationer

Motiv till avhysning förbluffar polisen

I onsdags fick romerna återigen flytta från stadens mark i Högdalen. Som ett av motiven till vräkningen anges säkerhetsproblem – och att polisen avrått tjänstemän från att besöka platsen utan poliseskort.  Läs artikeln 163  0 tweets  163 rekommendationer  0 rekommendationer

Åklagaren om Petrina: Det är inte människohandel

Tiggaren Petrina polisanmälde att hon utsatts för människohandel i Stockholm. Nu lägger åklagaren ned fallet. – Det finns inget hot eller tvång. Det handlar om fattiga människor som utnyttjar andra fattiga, men det är inte människohandel, säger Christina Voigt på internationella åklagarkammaren.  Läs artikeln 261  0 tweets  261 rekommendationer  0 rekommendationer

Fel av tågpersonal att ingripa mot tiggare

”Ge inte tiggare några pengar och riv sönder deras lappar.” Den uppmaningen fick pendeltågsresenärer som i förra veckan reste mot Tumba höra från föraren.  Läs artikeln 201  0 tweets  196 rekommendationer  5 rekommendationer

Petrinas fall utreds av den rumänska polisen

 Rumänsk polis har nu kopplats in i fallet Petrina . I torsdagens DN berättade Petrina att hon och flera andra tvingats tigga för två män i Stockholm. ”Vi jobbar för fullt med det här”, säger Johan Vlaicu, polisman vid rumänska ambassaden. 49  0 tweets  49 rekommendationer  0 rekommendationer

Chatta om tiggeriet

DN:s Josefine Hökerberg och Roger Turesson har i en serie artiklar granskat tiggeriet i Stockholm. Hur har de arbetat, vad har de kommit fram till? Chatta med Josefine Hökerberg

Polisen: Vi undersöker misstänkt människohandel

Gränspolisen i Stockholm har inlett en förundersökning om misstänkt människohandel för tiggeri gällande Petrina. ”Vi jobbar med det här och det finns två utpekade”, säger Per-Uno Johansson, chef för utredningsenheten vid gränspolisen.

Tiggarna vräks från sin boplats

Här, i fallfärdiga husvagnar och bilar i Högdalen, bor många av tiggarna från byn Malu Vinat i Rumänien. På torsdagen ska Kronofogden, med polisens hjälp, få bort husvagnarna. ”Livet är svårt. Vi har ingenstans att ta vägen”, säger Elena.

Fler städer vill förbjuda tiggare

Moderaterna är inte enda partiet som vill förbjuda tiggeriet på våra gator. Allt fler partier och städer vill införa liknande förbud. Samtidigt visar en ny EU-rapport att romernas situation i Europa blir allt sämre med fattigdom och svält i hemländerna.

Pengarna från svenska gator håller byn vid liv

Tiggarna Claudia och Nico Sbircea reser fram och tillbaka mellan Stockholm och hembyn Malu Vinat i Rumänien. DN åkte dit och återsåg många av människorna från Stockholms gator. Flera är på väg tillbaka till kylan redan denna vecka. ” Jag måste åka för min handikappade dotters skull”, säger Claudia Sbircea.

”Jag vill inte titta folk i ögonen och be”

Han har lämnat sin fru och sin 14-åriga dotter för att åka till drömlandet i norr och jobba. Men i Sverige fanns inga lediga byggjobb. Nu tigger han på Drottninggatan. ”Det är svårt. Jag saknar att känna mig mänsklig”, säger byggarbetaren Claudiu.

Ambassaden: En del är rumäner, det stämmer

En stor del av tiggarna på Stockholms gator är från ­Rumänien. DN har talat med konsul Mihai Blaj på rumänska ambassaden.

Frågor och svar, tiggarna i Stockholm

Gränspolisen, Rikspolisstyrelsen och DN:s Josefine Hökerberg svarar på frågor med anledning av DN:s granskning av tiggeriet i Stockholm.

Snart ska Claudia hem till sin sjuka dotter

Tiggaren Claudia Sbircea sitter böjd över ett fotografi på sin handikappade dotter. Men stämmer verkligen historien? Spåren leder DN till byn Malu Vinat i Rumänien.

”Vi trodde det skulle vara bättre i Sverige”

De sitter på gatan åtta timmar om dagen – men vad händer sedan? DN har följt med tiggarna Claudia och Nico Sbircea hem. I ett skogsparti utanför Stockholm står två uppställda husvagnar. Därinne bor tolv rumänska tiggare.

Chatt om tiggeriet i Stockholm

Chatta om tiggeriet i Stockholm Har du frågor och tankar kring tiggeriet i Stockholm? Chatta med DN:s reporter Josefine Hökerberg och tolken Marius Gaspar kl.14. Ställ dina frågor här.

Visa fler

Visar 20 av 22

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Dagens Rocky

 Till serien. Missa inte Martin Kellermans antihjälte.
Annons:

Kontakt STHLM

E-post:
sthlm@dn.se
Nyhetstips om Stockholm:
08-738 23 23

Kontakt På Stan

Kontakta På Stan om du har synpunkter eller frågor. Tipsa klubb, konsert, konst, scen, barn eller övriga evenemang om något som händer i Stockholm.

Annons: