Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Nyval 2015

Kinberg Batras debut i nivå med Reinfeldts

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

En tredjedel av väljarna har förtroende för Alliansens statsministerkandidat Anna Kinberg Batra (M). Annie Lööf (C) är nu Alliansens mest populära partiledare, visar DN/Ipsos.

”Anna Kinberg Batra står inför en mycket tuff uppgift”, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

En tredjedel av väljarna har förtroende för Alliansens statsministerkandidat Anna Kinberg Batra (M). Annie Lööf (C) är nu Alliansens mest populära partiledare, visar DN/Ipsos.

”Anna Kinberg Batra står inför en mycket tuff uppgift”, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Anna Kinberg Batra väljs formellt till partiledare för Moderaterna den 10 januari, men redan nu fungerar hon i praktiken som M-ledare och är därmed också Alliansens stats­ministerkandidat.

DN/Ipsos har för första gången inkluderat Anna Kinberg Batra i en mätning om väljarnas förtroende för partiledarna i riksdagspartierna.

Annons:

Av de tillfrågade uppger 33 procent att de har stort eller mycket stort förtroende för henne. Våren 2004, när Fredrik Reinfeldt hade varit partiledare i ett halvår, åtnjöt han ett förtroende på 36 procent.

Ett år senare hade Reinfeldt nått 40 procent, för att månaden före segervalet 2006 ha ett förtroende på 46 procent.

– Förtroendet för Anna Kinberg Batra är i nivå med det Fredrik Reinfeldt hade som nyvald partiledare. Skillnaden är att Reinfeldt fick tre år på sig att komma in i rollen och bygga förtroende innan riksdagsvalet 2006. Anna Kinberg Batra får två månader, säger David Ahlin.

Den nya moderatledaren kastas in i en ny valrörelse utan att partiet på allvar har hunnit formulera någon ny politik än den som ledde till ett rejält väljartapp i september. Att en partiledare för Moderaterna är Alliansens självskrivna statsminister­kandidat gör utmaningen än tuffare.

Dessutom har flera erfarna M- politiker valt att lämna politiken innan extravalrörelsen.

– Nu ställs hon mot en stats­minister med betydligt starkare förtroendesiffror. Hon ska leda Moderaterna och Alliansens valrörelse som helt oprövad partiledare och statsministerkandidat. Det är ingen avundsvärd sits, säger David Ahlin.

Annons:

Den partiledare i Alliansen med högst förtroendesiffra, 36 procent, är Centerpartiets Annie Lööf.

– Den här hösten har inneburit ett genombrott för Annie Lööf. Stödet ökar bland övriga alliansväljare, inte alls bland rödgröna väljare, säger David Ahlin på Ipsos.

Förtroendet för Jan Björklund ökar signifikant trots att Folk­partiet haft det tufft i opinionen under hösten. Även i hans fall är det bland borgerliga väljare han ökar, på andra sidan blockgränsen är mot­tagandet betydligt svalare.

Statsminister Stefan Löfven tappar inom felmarginalen till 42 procent. Samtidigt ökar andelen väljare som har litet eller inget förtroende för S-ledaren, en förändring som är statistiskt säkerställd.

– Stefan Löfven behåller relativt starka förtroendesiffror, men väcker också mer antipatier. Han är mer splittrande än tidigare, säger David Ahlin.

Mätningens stora förlorare är Åsa Romson (MP). Förtroendet minskar till 18 procent samtidigt som gruppen som saknar förtroende för henne ökar till 66 procent. Båda förändringarna är statistiskt signi­fikanta.

– Åsa Romson väcker nästan lika mycket antipatier som Jimmie Åkesson, säger David Ahlin.

Åsa Romson sticker också ut eftersom ingen partiledare har sämre stöd bland de egna. Av MP-väljarna uppger 59 procent att de har förtroende för Åsa Romson.

Noterbart är också att Fredrik Reinfeldt i sin sista mätning som partiledare tangerar sin rekord­notering på 60 procent. Nära hälften av de rödgröna väljarna uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för den avgående moderatledaren.

Kommentarer (8)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

grekland-1000
Foto:TT

 DN:s Marianne Björklund. Kommer kännas i grekernas plånböcker framöver.

 Krisen i Grekland. Euroländernas finansministrar förhandlade i elva timmar.

turkiet-1000
Foto:Jonas Lindkvist

 Kan innebära hot mot Sverige. Säpo befarar ageranden på hemmaplan.

Annons:
Dronarattack
Foto: Abdul Malik/AP

 ”Religiös auktoritet.” Ersätter mulla Akthar Mansour som dödades i en drönarattack.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: