Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Alla partier vill se över karensdagen

Bokmärk artikel

Foto: Fredrik Sandberg/TT

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

DN.se. Se premiären av ”Veckans Nyheter” där S-toppen Tomas Eneroth intervjuas om sin kritik mot karensdagen.

Karensdagen

• Karensdag är en självrisk i sjukförsäkringen som innebär att arbetstagaren står utan ersättning första sjukdagen.

• Det var den borgerliga regeringen under dåvarande statsministern Carl Bildt som införde den 1993, med stöd av Socialdemokraterna. Beslutet var en del av den stora krisöverenskommelsen över blockgränsen för att spara pengar i de offentliga välfärdssystemen.

• Bara Vänsterpartiet invände mot krisåtgärderna som skulle få ordning på den svenska ekonomin och få ned sjukfrånvaron.

• Karensdagen var hett omdebatterad. Från början ville M ha två karensdagar, något som partiet tvingades backa från.

• Lagen började gälla den 1 april 1993.

• Några månader senare infördes en lag som retroaktivt gav även statsråden en karensdag.

Samtliga riksdagspartier ifrågasätter karensdagen. Det finns en bred majoritet i socialförsäkringsutredningen för att hitta en rättvisare självrisk i sjukförsäkringen, visar en rundringning som DN gjort.

Samtliga riksdagspartier ifrågasätter karensdagen. Det finns en bred majoritet i socialförsäkringsutredningen för att hitta en rättvisare självrisk i sjukförsäkringen, visar en rundringning som DN gjort.

– Jag är beredd att inom ramen för utredningen se över om vi kan hitta en lösning som fungerar bättre än i dag, säger Gunnar Axén (M), ordförande i socialförsäkringsutredningen.

I fredagens premiär av DN:s webb-tv-program ”Veckans Nyheter” riktade socialdemokraten Tomas Eneroth hård kritik mot karensdagen. Han anser att DN:s uppgifter i veckan att 17 ministrar avstått från att sjukanmäla sig – trots att de varit sjuka – ”sätter spetsen på karensdagen som sådan”.

– Vill vi från politiskt håll att det ska finnas en riskpremie, då måste vi nog hitta ett annat system än dagens karensdag, säger Eneroth.

Sedan tidigare har det varit känt att Vänsterpartiet vill avskaffa karens­dagen och att Sverigedemokraterna vill ta bort den för offentliganställda. Argumentet har varit att den slår orättvist. En under­sköterska som arbetar nattetid kan få tre dagars löneavdrag för en sjukdag.

Eftersom kvinnor står för 80 procent av sjukskrivningarna har ­karensdagen även ur genusperspektiv ifrågasatts av Miljöpartiet. Nu kan även de borgerliga partierna tänka sig att skrota karensdagen i sin nuvarande utformning.

– Från Centerpartiets sida vill vi ha kvar någon form av självrisk. Men det här drabbar kvinnor inom vårdyrken med oregelbunden arbetstid, så jag kan tänka mig att man behöver se över det här, säger Solveig Zander (C), ledamot i socialförsäkringsutskottet.

Hon kan tänka sig att följa en modell där en femtedel av veckolönen eller en 30-del av månadsinkomsten tas som karens i stället för dagens modell. Även Kristdemokraterna anser att dagens system är orättvist.

– Vi är öppna för att titta på detta för att hitta en bättre konstruktion än den som finns i dag, säger Lars Gustafsson (KD), ledamot i sjukförsäkringsutredningen.

Annons:

Folkpartiet anser att det bästa vore om det gick att lösa i förhandlingar mellan fack och arbetsgivare.

– Jag tror att det är viktigt att det finns en självrisk i systemet. Men det är bekymmersamt att vissa grupper drabbas flera gånger, för det är ofta kvinnodominerande akademikeryrken med ganska låg lön i förhållande till sin utbildning, säger Christer Nylander (FP), ledamot i socialförsäkringsutredningen.

Han tror att det går att hitta en bättre modell än dagens system.

– Kan vi komma på en annan modell, så ska vi självfallet diskutera det i utredningen, säger Christer Nylander.

Ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, Gunnar Axén (M), leder socialförsäkringsutredningen som ska lägga fram sitt förslag för regeringen i januari nästa år och uttrycker sig försiktigt i sin roll som ordförande. Han är den som ska försöka få partierna att komma överens, men han medger att dagens system, som funnits i över 20 år, har problem.

– Jag har haft diskussioner med fackförbundet Kommunal om det här och jag ser att det finns saker som slår olika beroende på vilken arbetssituation man har. Jag är beredd att se över det här inom utredningens arbete och se om man kan göra andra varianter, säger Axén.

Nästa möte i socialförsäkringsutredningen hålls den 25 maj. Det är första tillfället för partierna att komma med förslag om karens­dagen som därefter ska diskuteras i socialförsäkringsutredningen som också rör andra delar av socialförsäkringssystemet som a-kassan och Försäkringskassans rehabilitering.

Läs mer:

Pia Jönsson: Man kanske inte har råd att vara hemma när man är sjuk

Kommentarer (4)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.