Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Alliansen vill ha två nya brottsrubriceringar

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Skärpta straff för allvarliga våldsbrott och sexualbrott. Det är några förslag som den borgerliga alliansen presenterar idag.

Skärpta straff för allvarliga våldsbrott och sexualbrott. Det är några förslag som den borgerliga alliansen presenterar idag.

Under rubriken "Ett tryggare Sverige" vill de fyra partierna även minska straffrabatterna och begränsa den villkorliga frigivningen.

Alliansen vill därför höja minimistraffen för dråp, synnerligen grov misshandel, grov misshandel, grovt rån, grov utpressning, grovt olaga hot och grovt olaga tvång.

– Det är den grövsta och mest hänsynslösa brottslighet som finns i Sverige, säger Reinfeldt.
Han uppger att domstolarna i de allra flesta fall i dag utdömer straff som ligger på miniminivån, därför är det mest effektivt att höja den nivån.

– Vi tycker att de utdömda straffen inte återspeglar den kränkning och den avsky som finns i landet när det gäller våldsbrott, säger Reinfeldt.

Alliansen vill också ändra regler så att fotboja oftare används när en man har belagts med kontaktförbud, exempelvis efter att ha misshandlat en kvinna.
 
– Tusentals kvinnor lever i dag skräckslagna för de män de tidigare levt med. Det svenska samhället har inte gett dessa kvinnor tilräckligt skydd, säger Folkpartiets ledare Jan Björklund på en presskonferens i Rosenbad.

Alliansen vill se två nya brottsrubriceringar: synnerligen grov våldtäkt samt oaktsamhet vid våldtäkt. Dessutom ska en utredare se på möjligheten att införa ett så kallat samtyckeskrav i sexuallagstiftningen.
 
Även åtgärder för att bättre anpassa dömda till ett liv efter fägelsetiden ingår i det borgerliga paketet.
 
– Vi måste se till att de här männsikorna tas emot på ett annat sätt så att de kommer tillbaka till ett normalt liv där de inte hänfaller till ny brottslighet, säger Göran Hägglund (KD).

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) medger att skärpta straff inte automatiskt minskar brottsligheten. Väl så viktigt enligt honom är att domarna ska spegla den allmänna känslan för rättvisa.
 
– Vi tycker att vi ser många exempel på att de utdömda straffen inte återspeglar kränkningen och den avsky som svenska folket känner för den grova brottsligheten, säger Reinfeldt.

Kommentarer (14)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.