Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Försvarets framtid

Bakslag för försvarsvänliga i M

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

norrköping Moderaternas stämma avslog på fredagskvällen ett förslag om att låta Försvarsmakten planera för ett större försvar, för att kunna möta ett sämre läge i omvärlden. Det röstades ned med stor majoritet.

Moderaternas stämma avslog på fredagskvällen ett förslag om att låta Försvarsmakten planera för ett större försvar, för att kunna möta ett sämre läge i omvärlden. Det röstades ned med stor majoritet.

Nu beslutade stämman i stället om att försvarsomställningen ska fortsätta som regeringen planerat, och att försvarsförmågan därigenom ska stärkas. Moderaterna upprepar också att partiet vill verka för en svensk anslutning till Nato. Men för att Sverige ska alliera sig med Nato krävs ”bred parlamentarisk förankring och folkligt stöd”. Helst ska Finland också gå med.

Förslaget om att låta Försvarsmakten planera för att kunna växa var de mest försvarsvänliga moderaternas försök att få sitt parti på att satsa ännu mer på det militära.

”För att i rätt tid kunna möta möjliga förändringar i omvärldsläget ska Försvarsmakten ge i uppdrag att planera för styrketillväxt”, lydde formuleringen som avslogs.

Under debatten bad partistyrelsens representant, riksdagsledamoten Hans Wallmark, ombuden att betänka att Sverige på Socialdemokraternas tid präglades av nedlagda regementen och nedskärningar. Mot dem ställde han regeringens insatsorganisation, som ännu inte är färdigbyggd.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.