Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

C: Ska bli lättare att jobba i Sverige

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Sverige har redan ett av världens mest liberala system för arbetskraftsinvandring. Nu vill Centerpartiet förenkla reglerna ytterligare. Fler arbetsgivare ska få snabbfil hos Migrationsverket, enligt förslaget.

Sverige har redan ett av världens mest liberala system för arbetskraftsinvandring. Nu vill Centerpartiet förenkla reglerna ytterligare. Fler arbetsgivare ska få snabbfil hos Migrationsverket, enligt förslaget.

Uppgörelsen om migrationspolitiken mellan regeringen och Miljöpartiet är den enda större blocköverskridande uppgörelsen som alliansen genomfört under sina snart åtta år vid makten.

Som ett resultat av förändringarna har Sverige ett av världens mest öppna system för arbetskraftsinvandring. Sedan december 2008 kan den som har ett erbjudande om jobb i Sverige få arbetstillstånd i Sverige i två år.

Nu vill Centerpartiet förenkla reglerna ytterligare. Partiet vill med ett antal förändringar minska handläggningstiderna.

– Ett sådant här enkelt ärende bör inte behöva ta mer än två månader. I dag tar det åtta månader, vilket är på tok för länge. Det säger sig självt att det inte är bra för ett företags verksamhet, säger Fredrick Federley, Centerpartiets talesperson i migrationspolitiska frågor.

För att nå dit vill C förenkla för personer som redan är på plats att förnya sitt tillstånd och i de fall då myndigheterna inte klarar handläggningstiden ska det bli möjligt att utfärda ett tillfälligt tillstånd.

Men den största förändringen bland förslagen är att ge fler arbetsgivare snabbfil hos Migrationsverket. I dag krävs det att ett företag haft 25 arbetskraftsinvandrare utan anmärkning för att få tillgång till specialbehandlingen.

Fredrick Federley tycker att det ska räcka med att ha haft en arbetskraftsinvandrare.

– Har man haft en person här i ett år och vi inte hittat några konstigheter, då bör du direkt kunna kvalificera dig till det enklare ansökningsförfarandet, säger han.

Annons:

De svenska reglerna är omstridda eftersom det kommit flera larm, bland annat från Migrationsverket, om bluffkontrakt och slavliknande arbetsförhållanden. Inom kort väntas regeringen lägga fram en rad regelskärpningar till riksdagen.

Men Fredrick Federley ser ingen risk att en liberalisering av reglerna kan leda till att fler människor utnyttjas.

– Sanktionsinstrumentet är precis lika starkt ändå och det stärker vi dessutom upp nu. Enda skillnaden är att byråkratin för ansökningarna blir kortare, säger han.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.