Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
EU–toppnamnen

Centerns doldis kämpar för att partiet ska överleva

Bokmärk artikel
”En person som har borgerliga värderingar skulle då inte ha någon med borgerliga värderingar som driver miljöpolitiken”, varnar Kent Johansson inför utsikten att C inte väljs in i  EU-parlamentet.

Foto: Magnus Hallgren ”En person som har borgerliga värderingar skulle då inte ha någon med borgerliga värderingar som driver miljöpolitiken”, varnar Kent Johansson inför utsikten att C inte väljs in i  EU-parlamentet.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Fakta.

Kent Johanssons hjärtefrågor

Miljö och klimat

Öppenhet

Rörlighet

Kent Johansson

Ålder: 62 år.

Bor: I Skara och på Öland.

Bakgrund: Är folkhögskolelärare. Har haft flera tunga uppdrag på regional nivå, bland annat som regionråd i  Västra Göta­land i tolv år. ­Sitter i EU-parlamentet sedan 2011 där han tog över efter Lena Ek när hon blev miljö­minister.

Centerpartiets ­kandidater

1. Kent Johansson.

2. Kristina Yngwe.

3. Fredrick Federley.

Kryss­joker*

Fredrick Federley är en av Centerpartiets mest kända politiker. Nu lämnar han riksdagen och satsar allt på att kryssa sig in i EU-parlamentet. Är populär men också kontroversiell.

* Chans att komma in med personkryss.

Serien. Alla intervjuer

Del 1. Gunnar Hökmark, ­Moderaterna. 6 maj.

Del 2. Marita Ulvskog, ­Socialdemokraterna. 7 maj.

I dag: Del 3. Kent Johansson, Centerpartiet.

Kommande delar:

Marit Paulsen, Folkpartiet.

Isabella Lövin, Miljöpartiet.

Christian Engström, Piratpartiet.

Lars Adaktusson, Kristdemokraterna.

Malin Björk, Vänsterpartiet.

Dessutom: Feministiskt initiativ, Junilistan och Sverigedemokraterna.

Läs mer inför valet Allt om EU-valet och riksdagsvalet samlat på dn.se/valet-2014.

Kent Johansson är doldisen som ska rädda Centerpartiet kvar i  Europaparlamentet. I sin hjärtefråga – klimatet – har han mer gemensamt med Miljöpartiet än allianspartnern Moderaterna.

Kent Johansson är doldisen som ska rädda Centerpartiet kvar i  Europaparlamentet. I sin hjärtefråga – klimatet – har han mer gemensamt med Miljöpartiet än allianspartnern Moderaterna.

Centerpartiet är ett av tre partier som riskerar att åka ur Europa­parlamentet efter valet den 25 maj. En förnedrande förlust i EU-valet är lika med en urusel start inför riksdagsvalet i höst – en val­rörelse som är avgörande för partiets framtid.

Därför satsar partiet avsevärda resurser på Europaparlaments­valet. Den som ska rädda kvar i partiet i  det europeiska finrummet är Kent Johansson, en centerveteran som gick direkt från regionpolitiken i  Västsverige till EU.

Att han i jämförelse med fler­talet av övriga partiers toppnamn är relativt okänd tar 62-åringen från Skara tämligen lätt på. Han menar att centerväljarna är mer intresserade och kunniga om EU-politik än snittet.

– Många av våra väljare är tydligt berörda av de frågor som påverkas av EU-budgeten. Mat och livsmedel är frågor som engagerar våra väljare och regionalpolitiken är våra medlemmar engagerade i.

– Jag känner att jag har ett stöd för det jag gör, säger han.

Vad skulle det betyda för Centerpartiet att åka ur?

– Framför allt skulle det betyda att de frågor vi står för skulle tappa en röst. En person som har borgerliga värderingar skulle då inte ha någon med borgerliga värderingar som driver miljöpolitiken.

Miljö- och klimatpolitiken är Kent Johanssons absolut främst prioritet. Han sitter redan i industri­utskottet där betydande delar av energifrågorna behandlas.

Annons:

– Jag kommer att vara vår parti­grupps förhandlare om de nya klimatmålen om jag blir invald, vilket jag räknar med. Det kommer att vara en av de absolut största frågorna de kommande åren, åtminstone i början av mandatperioden eftersom vi ska ta ställning till de europeiska klimatmålen, säger Kent Johansson.

När det gäller klimatmålen vill Kent Johansson gå betydligt längre än den svenska regeringen. EU-parlamentet beslutade nyligen att EU-länderna ska ha 30 procent förnybar energi till 2030. Regeringen ville inte ha några bindande mål.

– Jag kan tänka mig att ligga på 45 procent när det gäller förnyelse­bart. Jag tycker att det allra viktigaste är att man också har mål för förnyelsebart, för det handlar om vilket samhälle du vill ha. Man kan inte bara ha mål för utsläppen och energisparandet, man måste kunna peka på vad man vill göra annorlunda.

I miljöfrågan står Kent Johansson väldigt långt från Moderaterna, som Centerpartiet regerar tillsammans med i Sverige.

– Det får stå för Moderaterna att de har en sådan uppfattning. För mig handlar det om att det samhälle jag vill ha i större utsträckning måste ha förnyelsebar energi.

När DN frågar vilken partigrupp som det är lättast att samarbeta med svarar han utan att tveka ”den gröna gruppen”, där Miljöpartiet och Piratpartiet ingår.

– De är lite mer för förbud än vi, men när det gäller klimatmålen har vi samma mål.

Miljöengagemanget gör också att Kent Johansson har en rad reservationer mot ett eventuellt frihandelsavtal mellan EU och USA, även om han i grunden är positiv.

– Jag kommer inte att ge avkall på några principer som är viktiga för mig. Det kommer självklart finnas gränser för mig, exempelvis vad det gäller djurhälsa och synen på mat. Jag är motståndare till genmodifierad mat.

Kent Johansson poängterar att Europaparlamentet kommer att ha ett avgörande inflytande över av­talet.

– Vi måste godkänna detta, annars blir det inte av, säger han.

Kommentarer (3)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.