Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Regeringens sjukfrånvaro

Ewa Stenberg: Få saker retar som att inte leva som man lär

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Kommentar. Tre frågor till DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg om DN:s avslöjande om att ministrarna struntar i att sjukskriva sig när de är sjuka:

Tre frågor till DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg om DN:s avslöjande om att ministrarna struntar i att sjukskriva sig när de är sjuka:

Hur påverkar nyheten förtroendet för regeringen?

- Det finns få saker som retar människor så mycket som politiker som inte lever som de lär. Den här regeringens stora projekt har varit arbetslinjen. Regeringen Reinfeldt har skärpt reglerna i sjukförsäkringen för de långtidssjuka och talat om ordning och reda i ersättningssystemen. Därför är det mycket kontroversiellt när ministrar låter bli att sjukskriva sig trots att de är sjuka.

- Sedan är det långt ifrån säkert att den socialdemokratiska regeringen var bättre på att följa reglerna än vad denna regering är. DN har ingen statistik på perioden före 2006, men det var en offentlig debatt 2004 när statsminister Göran Persson (S) lät bli att sjukskriva sig när han opererade sin höftled. Och statsrådsberedningens rättschef, Christina Weihe, säger till DN att det är en praxis att statsråden alltid är i tjänst. Hon var rättschef också under Göran Perssons sista två år.

Ministrarna jobbar ju jämt, om de stannar i sängen med feber någon dag är det väl inget att bråka om?

- Det stämmer att toppolitiker arbetar oerhört mycket och jag skulle säga att de gör skäl för sina höga löner. De där sjukdagarna hade med stor sannolikhet arbetats in under långa kvällar och helger om statsråden haft vanliga tjänstemannavillkor. Men om reglerna säger att de ska sjukskriva sig när de är sjuka så borde de också göra det. Alternativet är att avskaffa eller ändra reglerna och försvara det för allmänheten.

Säger reglerna verkligen att de ska sjukskriva sig? Statsrådsberedningens rättschef säger ju till DN att statsråden inte behöver det, de är alltid i tjänst.

- Om statsråden inte kan vara sjukskrivna utan alltid är i tjänst är det väldigt svårt att förstå varför regeringen Bildt år 1992 föreslog en ändring i lagen som reglerar statsrådens arvoden, samtidigt som man införde karensdagen. I lagen står att ministrarna ska sjukanmäla sig om de inte kan fullgöra sina uppdrag. När den skulle beslutas meddelade också regeringskansliet riksdagen att statsråden önskade samma ordning (alltså med karensdag) som skulle införas för vanliga löntagare. Skulle det bara ha varit ett spel för galleriet då?

- Det faktum att några ministrar i denna regering ändå har sjukskrivit sig och att det står i regeringskansliets personalhandbok talar ju för att det som står i lagen också betyder något i praktiken.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.