Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Ewa Stenberg: Förvånas inte om en skandal dyker upp

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Analys. En blick i backspegeln säger att det inte kommer att hända. Den borgerliga alliansen kan inte vända underläget och vinna. Sena valraketer är ovanliga och går sällan högt. Men alliansen hoppas och vädrar en vändning.

En blick i backspegeln säger att det inte kommer att hända. Den borgerliga alliansen kan inte vända underläget och vinna. Sena valraketer är ovanliga och går sällan högt. Men alliansen hoppas och vädrar en vändning.

Den borgerliga partistrateg som fördjupar sig i valforskningen ser sannolikt upp från datorskärmen med slutsatsen ”glöm detta”. Avståndet mellan blocken är relativt stort, även om det krympt rejält i fredagens Sifo och gårdagens Novusmätningar. Och det är bara fem dagar kvar till valet.

Men det osannolika sker trots allt ibland, och alliansen tror att tiden är kommen. Det har förekommit tvära kast i tidigare valrörelser, om än inte stora nog för att kunna vända valutgången.

Den 15 september 2010 skrev Emelie Holmquist ett långt blogginlägg, fyra dagar före riksdagsvalet. Det handlade om hennes svårt sjuka mamma och regeringens försämringar av sjukförsäkringen. ”I dag sa man till min mamma att hon har fyra månader på sig att sälja sin lägenhet”, skrev hon.

Inlägget delades på Facebook 38.000 gånger och hamnade mitt i valspurten. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) fick gång på gång frågor om sjukfallet och S-ledaren Mona Sahlin lyfte sjukförsäkringen som en huvudfråga. S steg ett par procentenheter i opinionen.

Den största slutspurtseffekten i ett riksdagsval sedan millennieskiftet ligger SVT:s ”Uppdrag granskning” bakom. Reportaget om moderater som gör rasistiska uttalanden i valstugor sändes fyra dagar före riksdagsvalet 2002 och bidrog till att M tappade 4 procentenheter.

Nu kan en dagdrömmande partistrateg se framför sig hur alla motståndarpartier tappar 4 procentenheter och det egna laget ökar lika mycket. Men sådan dramatik har aldrig förekommit, de flesta byter parti inom blocken.

Därför räknar de rödgröna med att behålla ledningen denna vecka. S mål är att de tillsammans med MP och V ska få majoritet i riksdagen och bli större än alliansen och SD tillsammans. Då är utsikterna störst att kunna regera landet.

Moderaternas mål är förstås omvänt att alliansen ska bli större än de rödgröna. I andra hand hoppas de bli större än S och MP tillsammans. Det mest sannolika Löfvenregeringen är just S och MP. Fortsätter alliansen att hålla samman och får starkare stöd än de båda partierna i riksdagen, så kommer Stefan Löfven att få svårt att regera i ett läge där SD är vågmästare. Det kan öppna för en återkomst för alliansen.

Nu handlar det för partierna om att mobilisera de egna väljarna samtidigt som man vinner över så många över blockgränsen. En effektiv metod är att belysa motståndarnas tillkortakommanden. Räkna med att få höra mer om dem och förvånas inte om en skandal dyker upp.

Läs mer:

Historien talar för C och S på upploppet

Kommentarer (10)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.