Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Ewa Stenberg: S försöker fånga vänstervinden

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Analys. Socialdemokraterna försöker fånga vänstervinden. Stefan Löfven talade engagerat om rasism, solidaritet, feminism och inkomstklyftor i Almedalen. Men fortfarande saknas konkreta besked om hur målen ska nås.

Socialdemokraterna försöker fånga vänstervinden. Stefan Löfven talade engagerat om rasism, solidaritet, feminism och inkomstklyftor i Almedalen. Men fortfarande saknas konkreta besked om hur målen ska nås.

En av Socialdemokraternas tre viktigaste frågor inför valet är att minska inkomstklyftorna och hälsoklyftorna, sade Stefan Löfven. Det låter som en djärv vision, som travar större skattehöjningar och andra prioriteringar är de S hittills har gjort.

Men några sådana besked gav inte S-ledaren.

Däremot gav han ett annat besked. Som ett led i att förbättra skolan ska småbarnsgrupperna i förskolan minskas.

Skolan är väljarnas viktigaste fråga och mindre barngrupper för de allra yngsta har föreslagits av flera partier, som Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Men medan KD vill betala reformen genom högre maxtaxa så vill V finansiera med skattehöjningar. Och där ansluter sig alltså Socialdemokraterna till V, även om partiledaren Stefan Löfven inte avslöjar exakt vilken eller vilka skatter som S tänker höja för att kunna bekosta 1,1 miljardersreformen med max 15 barn per småbarnsgrupp.

Stefan Löfven ville inte ta ordet skattehöjning i sin mun. När han höll presskonferens inför sitt tal i Almedalen så berättade ha om en "skatteväxling" för att ge skolan mer pengar. Men en skatteväxling brukar betyda att skatten höjs på en sak och sänks i motsvarande mån på något annat. Ska man använda skatter för att betala nya reformer, som Socialdemokraterna vill,handlar det om skattehöjningar.

Några detaljer ville S- ledaren inte ge, han hänvisade till den ekonomiska talespersonen Magdalena Andersson som ska framträda här i Almedalen på tisdag. En okonventionell hållning för en partiledare.

Socialdemokraterna har dåliga opinionssiffror och problem med sin valstrategi, som är utformad för att fånga mittenväljarna.

S har använt en strategi som kallas triangulering, att lägga förslagen nära sin huvudmotståndares politik. Statsvetaren Anders Sundell, som bloggar för DN, har tidigare liknat strategin vid den hos mataffärerna i en stad, där Konsum ligger i hyreshusområdet i ena stadsdelen och Ica bland villorna i den andra stadsdelen. Så flyttar Ica in till centrum och kan locka kunder från båda stadsdelarna. Då väljer Konsum att flytta efter. Det kan ge Konsum tillbaka många kunder man förlorat och dessutom nya. Det fungerar så länge som inte Lidl väljer att öppna i Konsums gamla lokaler. Och det är just vad som Schyman och Sjöstedt har gjort i politiken.

Väljarkåren har dessutom polariserats, och söker sin inte in till centrum i samma omfattning. Den upplever en ny grön våg och söker ideologi. Den utvecklingen hade Socialdemokraterna inte förutsett.

Nu ser S ut att ändå försöka ta ett steg mot större skattehöjningar, även om Löfven fortfarande utesluter att öka inkomstskatten . Frågan är om det redan är för sent för S att fånga vänsterväljarna, och om partiet kan hitta en skattehöjning som inte skrämmer bort de mittväljare man designat hela sin politik för att kunna locka.

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.