Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Ewa Stenberg: Stefan Löfven borde svalt ett par Alvedon med segerdrycken

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Stefan Löfven borde ha svalt ned ett par Alvedon med segerdrycken i natt. Han får troligen chansen att bli statsminister - men det kommer att bli mycket svårt att regera.

Stefan Löfven borde ha svalt ned ett par Alvedon med segerdrycken i natt. Han får troligen chansen att bli statsminister - men det kommer att bli mycket svårt att regera.

Det blir ett regeringsskifte. Regeringspartierna gör ett mycket dåligt val. Men Stefan Löfven kommer trots det att få det mycket bekymmersamt.

Det var läget strax före elva på söndagskvällen, innan alla röster var färdigräknade.
De som ser ut att ha störst anledning att fira valresultatet är Sverigedemokraterna som ser ut att bli mer än dubbelt så stora. Fi såg inte ut att klara spärren på fyra procent.

Annons:

Den största skrällen är att Sverigedemokraterna mer än fördubblar antalet mandat i riksdagen och når sitt mål med råge att bli tredje största parti. Nu återstår att se om de andra partierna kommer att fortsätta praxis att det tredje största partiet får en vice talmanspost och någon utskottsordförandepost.

Trots att SD är det parti som vinner mest kommer partiet inte att få något inflytande över regeringsbildningen. Socialdemokraterna och Miljöpartiet får istället börja diskutera ministerposter och program för en kommande regering.

Frågan är om också Vänsterledaren Jonas Sjöstedt får vara med. Vid denna upplagas pressläggning såg det ut som om S och MP blir mindre än den borgerliga alliansen. I så fall är det inte osannolikt att Stefan Löfven väljer att ta in Vänsterpartiet i regeringen. Jonas Sjöstedt hotade på valkvällen att agera oppositionsparti om S och MP inte släpper in honom.

Om Stefan Löfven väljer att lämna V utanför måste han först förhandla i regeringen med Miljöpartiet om en politik, och när den äntligen är utmejslad ska det resultatet förhandlas ännu en gång med Sjöstedt.

Därför kan han välja att ta med Vänsterpartiet, för att göra den nödvändiga kompromissen från början och försäkra sig om Vänsterpartiets lojalitet.

De gröna gör ett mycket dåligt valresultat, jämfört med hur de legat i opinionsmätningarna och framgången i EU-valet. De båda språkrören har inte gjort någon bra valrörelse.
Det har inte Socialdemokraterna och Stefan Löfven heller, även om det jublades på partiets valvaka när vallokalsundersökningen presenterades i SVT. Partiet lyckades med liten marginal att ta sig över det historiska bottenrekordet 2010 som ledde till att Mona Sahlin tvingades sluta som partiledare.

Annons:

Stämningen på den moderata vallvakan var mer gravlik. Trots att partiet har den i särklass populäraste partiledaren och delvis lyckades sätta dagordningen i valrörelsen gör Fredrik Reinfeldts parti ett tapp i väljaropinionen som är det näst största i partiets historia. M har bland annat förlorat till SD, och partiet får nog anledning att fråga sig om det var så klokt att börja tala om flyktingmottagning i termer av kronor och statsfinanser.

Nu avgår Fredrik Reinfeldt som statsminister i morgon och som moderatledare i vår.
De borgerliga såg vid denna upplagas pressläggning ut att samla mindre än 40 procent av väljarna, vilket är sämre än förlustvalet för regeringen Bildt 1994, efter kronans fall, djup ekonomisk kris och stort budgetunderskott.

Frågan är om alliansen kommer att fortsätta hålla ihop framöver. Regeringspartierna har sagt att de ska lägga en gemensam budget i höst, och det mesta talar ändå för att de kommer att hålla samman för att avvakta om Stefan Löfven klarar av att regera. I annat fall kan det öppna sig en plats på scenen för en ny regering Reinfeldt.

Stefan Löfven har en svårare uppgift att regera i minoritet med SD som vågmästare än vad alliansregeringen har haft. Reinfeldt gillar status quo, Stefan Löfven har lovar förändring. Och för att förändra kan han inte ha riksdagens majoritet emot sig. Fortsätter SD att rösta mer med M än med S kommer Löfven att få det mycket svårt.
Jublet på S valvaka ter sig mer och mer märkligt.

Kommentarer (1)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

brasilien_1000
Många har slutit upp under parollen ”Inga fler våldtäkter”. Foto:AP

 Brutala övergrepp skakar Brasilien. Film spreds på sociala medier.

kimjongun_1000
Foto:AFP

 Bor i en bostad betald av CIA. Avslöjar detaljer om uppväxten i intervju.

Annons:

 För första gången. Räddade livet på en människa med den enkla teknik han uppfann 1974.

heimlich
Foto:AP
maramat
Foto:Anette Nantell

 Fyra recept för löpare. Tips på hur man äter och dricker rätt.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: