Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Ewa Stenberg: Uppgörelsen bäddar för samarbete med borgerliga

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Analys. S och MP har enats om ökade försvarsanslag och en liberal invandringspolitik. Därmed ställer de sig bakom de två största blocköverskridande uppgörelserna som gjordes förra mandatperioden. De vill bädda för samarbete med borgerliga partier.

S och MP har enats om ökade försvarsanslag och en liberal invandringspolitik. Därmed ställer de sig bakom de två största blocköverskridande uppgörelserna som gjordes förra mandatperioden. De vill bädda för samarbete med borgerliga partier.

Boom! Där rök försvaret”, varnade Moderaterna på sina valaffischer i Stockholm. Men så blir det inte. Försvaret kommer inte att bantas utan successivt kommer hålen i försvarsbudgeten i stället att fyllas igen. Socialdemokraterna får tio Jas-plan och en u-båt av MP, alltså en acceptans för den blocköverskridande uppgörelsen i försvarsberedningen som Miljöpartiet reserverade sig mot i maj.

Nya stridsflygplan svider säkert i själen på ett grönt parti som blivit alltmer pacifistiskt. Å andra sidan smärtar den andra delen av uppgörelsen sannolikt för försvarsindustrivänliga S.
Miljöpartiet får nämligen acceptans för att skärpa reglerna för vapenexport. De får också lägga ned myndigheten som ska underlätta den export som blir kvar. Sammantaget ökar det notan för det svenska försvaret om riksdagen vill hålla liv i företag som Saab och Hägglunds.

Miljöpartiet får också stöd för migrationsuppgörelsen med alliansen. Den har S stått utanför och så sent som i maj gick partiet till EU-val på att skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring.

Genom att MP också ansluter sig till pensionsuppgörelsen, som slöts när partiet inte satt i riksdagen, så legitimeras en tredje blocköverskridande överenskommelse.
Men även om både S och MP har gett efter så är motsättningarna mellan dem långt ifrån raderade. S släpper inte sin kritik mot reglerna för arbetskraftsinvandring.

Miljöpartiet har en annan syn på Ryssland och på försvaret. Partiet opponerade i våras mot Försvarsberedningens överenskommelse och ville öka försvarsbudgeten ytterligare 900 miljoner kronor, mot bakgrund av Rysslands upprustning. Sedan dess har Ryssland bland annat kränkt svenskt luftrum och beslutat om en total modernisering av sina strategiska kärnvapen. Alliansen vill nu höja anslagen ytterligare. Kommer MP att köpa också det?

I överenskommelsen mellan S och MP  står det att Sverige inte ska vara medlem i Nato. Men Sverige har redan ett mycket nära samarbete med Nato. Det nämns inte alls när S och MP beskriver Sveriges framtida säkerhetspolitik: "En modern svensk säkerhetspolitik byggs på ett ökat nordiskt samarbete, en aktiv Östersjöpolitik, ett samarbete i EU och ett starkare Förenta Nationerna.”står det i uppgörelsen.

Läs mer:

MP böjer sig för att komma överens med S

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.