Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Ewa Stenberg: Utspel ökar pressen på samarbete

Bokmärk artikel

Foto: Anders Wiklund/TT

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Analys SD-ledaren Jimmie Åkesson skramlar redan med ett nyvalshot. Det ökar insatserna i Stefan Löfvens förhandlingsspel. Men det kan också öka pressen på FP och C att samarbeta med en Löfvenledd regering.

SD-ledaren Jimmie Åkesson skramlar redan med ett nyvalshot. Det ökar insatserna i Stefan Löfvens förhandlingsspel. Men det kan också öka pressen på FP och C att samarbeta med en Löfvenledd regering.

Jimmie Åkesson är egentligen latin och betyder ungefär ’Han som av­sätter statsministrar’”, twittrade SD:s stabschef Linus Bylund sent i måndags kväll.

I går illustrerade Åkesson det genom att antyda att SD kan fälla Stefan Löfvens budgetförslag i riksdagen i december.

Jimmie Åkesson öppnade för att Sverige­demokraterna, när partiets eget budgetförslag redan har fallit i en omröstning, skulle kunna rösta på det budgetalternativ som ligger närmast SD:s politik.

Blir det alliansens budgetförslag är risken överhängande att regeringen Löfven faller i december. Stefan Löfven (S) vill knappast regera med alliansens budget, som han tillbringat valrörelsen med att agitera mot.

Då skulle talmannen få försöka på nytt att hitta en fungerande regering. Risken för nyval skulle vara överhängande.

Vill Jimmie Åkesson det? Nej, knappast i höst i alla fall. Däremot vill Åkesson visa väljarna att han kan påverka politiken.

I går levererade han en första kravlista med höjd a-kassa och sänkt pensionärsskatt, men inga skattehöjningar eller liberaliseringar av kriminalpolitiken.

På sikt vill Åkesson gärna driva ihop de andra partierna i mitten. Då skulle Sverigedemokraterna framstå som det enda oppositionspartiet, och det är precis den beskrivning Åkesson brukar ge.

Annons:

Han kan se på Holland, med en blocköverskridande regering, där Geert Wilders anti­muslimska parti nu leder opinionsmätningar.

Stefan Löfvens strategi är att skapa ett mittensamarbete, med oppositionspartier åt både höger och vänster. Eftersom han inte vann valet kräver det att han för en borgerligare politik än han gick till val på. Det är lockbetet till C och FP.

Som del av ett borgerligt block är de annars större än MP och S, och de vet att SD oftare röstar med dem. Ska de bryta blockpolitiken behövs både morot och piska.

Det finns tre saker som pressar dem att sam­arbeta vänsterut. Näringslivsorganisationer och fackförbund kräver det för landets bästa. Deras statsministerkandidat har kastat in handduken och det är tveksamt om alliansen kommer att bestå.

Slutligen har C, FP och KD i egenskap av små partier ett intresse av att Sverige ska kunna regeras också med åtta partier i riksdagen (och ett nionde som knackar på dörren). Går det inte att regera Sverige i minoritet väntar reformer av valsystemet. Valforskningens nestor Sören Holmberg sade i tisdags att en reform behövs. Den kan innebära en höjd riksdagsspärr eller ett majoritetsvalsystem, alltså i praktiken tvåpartisystem. Något sådant vill inget av små­partierna se.

Kommentarer (7)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.