Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Ewa Stenberg: Vänsterpartiet är störst vinnare

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Tre frågor till DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg om uppgörelsen om vinster i välfärden mellan regeringen och Vänsterpartiet.

Tre frågor till DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg om uppgörelsen om vinster i välfärden mellan regeringen och Vänsterpartiet.

Kommer vinster i välfärden att förbjudas nu?

– Nej. Möjligen kommer vinstuttag i privata välfärdsbolag att begränsas ordentligt, men det är osäkert. Regeringen och Vänsterpartiet är överens om att tillsätta en utredning med direktiv om att ta fram ett förslag till kraftig vinstbegränsning. De är också överens om att regeringen ska lägga en sådan proposition 2016. Men de har ingen majoritet i riksdagen för förslaget.

Så vem är vinnaren bland de rödgröna på dagens uppgörelse?

– Jonas Sjöstedts Vänsterparti. Inte på grund av innehållet i uppgörelsen, utan på grund av att den ytterligare försvårar samarbete mellan regeringen Löfven och de borgerliga. Och det ökar Vänsterpartiets inflytande över regeringspolitiken.

– Statsminister Stefan Löfven har ju talat mycket om att bryta blockpolitiken och samarbeta med FP och C. Men nu har regeringen givit Folkpartiet tre rejäla snytingar inomloppet av en vecka. Det gällde först kärnkraftsuppgörelsen mellan S och MP, där regeringens ingång är en avveckling av kärnkraften tvärtemot vad FP vill. I fredags deklarerade Stefan Löfven att regeringen ska erkänna Palestina, vilket FP är starkt emot. Och nu alltså en uppgörelse med Vänsterpartiet om vinst i välfärden, som går mycket längre än den uppgörelse som redan finns med de borgerliga partierna och MP inom ramen för den parlamentariska friskolekommittén.

Betyder det att regeringen givit upp planerna på att samarbeta med borgerliga partier?

– Nej, det tror jag inte. Stefan Löfven hoppas nog att de borgerliga ska läsa det finstilta och se att när det gäller både kärnkraften och vinst i välfärden så finns det förhandlingsutrymme.

– Regeringen måste ha Vänsterpartiets stöd för sin budget, om inte alliansens budgetförslag istället ska gå genom riksdagen. Regeringen har nu uppfyllt Vänsterpartiets första krav och gjort en fyra A4-sidor lång överenskommelse om hur vinstintresse i välfärden ska begränsas och kommunernas makt över skoletableringar öka. Nu ska regeringen förhandla vidare med V om budgeten.

Regeringen har inget val, man måste ha vänsterns stöd eftersom de borgerliga partierna väljer att släppa sitt samarbete först efter att budgeten är lagd. Alternativet är att regeringen antingen får styra med en borgerlig budget eller avgå.
  

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.