Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Förtidsröstningen pekar mot rekordval

Bokmärk artikel

Foto: Per Larsson/TT

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Att förtidsrösta till EU-parlamentet fortsätter vara populärt.Över  en halv miljon har redan lagt sin röst, över 20 procent fler än inför förra valet.

Att förtidsrösta till EU-parlamentet fortsätter vara populärt.Över  en halv miljon har redan lagt sin röst, över 20 procent fler än inför förra valet.

– Antalet förtidsröstande har ökat de senaste valen, men nu ser ökningen ut att vara så stor att det faktiskt kommer att landa i ett högre valdeltagande än vid förra valet, säger Richard Öhrvall, statistiker vid SCB:s demokratistatistikenhet och forskare vid Linköpings universitet.

528.879 svenska röster har till och med måndagen registrerats inför EU-parlamentsvalet som avgörs på söndag. Det är 99.179 fler, 23,1 procent mer, än vid samma tid före förra valet. Bara i Västmanland har väljarna förtidsröstat i mindre utsträckning jämfört med 2009, men bara knappt.

Annons:

– Förmodligen är ökningen ännu större för att rapporteringen in till Valmyndigheten har varit sisådär. Exempelvis hade Leksands kommun inte en enda förtidsröst häromdagen och sedan kom de in för alla dagar, säger Richard Öhrvall, en av författarna till rapporten ”Förtida röstning i Sverige”.

I förra valet noterades 3.227.561 röster, ett valdeltagande på 45,53 procent – det högsta valdeltagandet i ett svenskt EU-relaterat val. Totalt finns nu 7.359.567 röstberättigade i landet och om antalet röster fortsätter ligga på samma nivå som förtidsröstningen ser ut i dag kan man vänta sig ett valdeltagande på närmare 56,04 procent.

Är det billigare att hantera förtidsröster?

– Det måste ju sitta personal i vallokalerna, så det är klart att det kostar pengar. Men sedan är det också en fråga om säkerhet. Ju fler ställen som tar emot förtidsröster, desto lättare är det att något går snett. Strulet som uppstod i samband med förra valet hade just med förtidsröster att göra, säger Richard Öhrvall.

I årets EU-parlamentsval kan du förtidsrösta på en av 3.038 olika röstningslokaler i landet sedan den 7 maj, 18 dagar före valet. Både id-handling och röstkort ska vara med. I åtminstone någon lokal i varje kommun finns möjlighet att skaffa dubblettröstkort i det fall du glömt eller tappat bort det.

Om du ångrar ditt val kan du inte förtidsrösta igen med mindre än att bägge rösterna diskvalificeras. Däremot kan du uppsöka din vallokal före klockan 21 på valdagen och lägga din slutliga röst.

Förtidsröstning har funnits i begränsad form sedan 1942 i Sverige och dagens system har i princip sett likadant ut sedan 1982. Andelen förtidsröstande i riksdagsval har legat kring 30 procent sedan dess. En del forskning tyder på att valdeltagandet påverkas positivt av förtidsröstning, enligt andra studier syns inga effekter alls. 

Läs mer:

Så röstar du i valet till Europaparlamentet

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

nato-1000
Foto:TT

 Värdlandsavtalet splittrar MP. Ledningen kritisk till utspelet på DN Debatt.

 DN Debatt: ”Vi röstar för att skjuta upp värdlandsavtalet med Nato”

 V försöker frysa värdlandsavtal med Nato. Men sannolikt fördröjs det bara några veckor.

Baltops
Foto: AP

 SD backar om vilandeförklaring. Svänger i Natofrågan.

egyptair
Foto:Egyptisk militär/AP

 Egyptair. Enligt loggboken var planet felfritt timmarna innan det försvann.

Annons:
TrumpFleraNY
Foto: AP, BEI/REX

 Slog lärare i andra klass. Historien om Donald Trumps väg mot makten.

Clinton
Foto: AP

 Tagit ledningen. Avståndet mellan presidentkandidaterna krymper.

turkiet-1000
Foto:Jonas Lindkvist

 Kan innebära hot mot Sverige. Säpo befarar ageranden på hemmaplan.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: