Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Opinionsmätningar

Fortsatt tungt för regeringen

Bokmärk artikel
Bild 1 av 3
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Regeringspartierna har ett fortsatt stort underläge i opinionen. Samtidigt tycker allt fler att Sverige är på väg åt fel håll, visar DN/Ipsos decembermätning. ”Det finns en oro över samhällsutvecklingen”, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos.

Regeringspartierna har ett fortsatt stort underläge i opinionen. Samtidigt tycker allt fler att Sverige är på väg åt fel håll, visar DN/Ipsos decembermätning. ”Det finns en oro över samhällsutvecklingen”, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos.

När valåret inleds om knappt två veckor har regeringen uppförsbacke i sina strävanden att bli omvald en andra gång. Tillsammans samlar de fyra allianspartierna 39,2 procent av väljarna. I den siffran ingår dock Kristdemokraterna, som inte skulle komma in i riksdagen om det vore val i dag.

Upp till de tre rödgröna partierna, som just nu når egen majoritet med 50,4 procent, är det 11,2 procentenheter. Precis som varje månad det senaste halvåret är Socialdemokraterna och Miljöpartiet större än alliansen.

Samtliga förändringar är inom felmarginalen och resultatet är snarlikt det vi sett under hela året.

– Med tanke på att det har varit en hel del politiska händelser under hösten som budgetbråket, Pisa-rapporten om skolan och Stefan Löfvens utspel i regeringsfrågan så har opinionsläget varit påfallande stabilt.

– Vi kan inte se att någonting av de här händelserna har haft någon direkt påverkan. Inte negativt på alliansens opinionssiffror och Socialdemokraterna har inte heller kunnat dra nytta av regeringens problem, säger Johanna Laurin Gulled.

Den enda riktigt stora förändringen under 2013 är att Moderaterna tappat ungefär en sjättedel av sitt väljarstöd.

– Moderaterna verkar ha stabiliserats kring 25 procent och Socialdemokraterna ligger ganska stabilt kring 33–34 procent. Inget av de stora partierna går riktigt bra, varken M eller S verkar locka till sig fler sympatisörer som det ser ut just nu, säger Johanna Laurin Gulled.

Utöver väljarbarometern har Ipsos även frågat vad människor tycker om utvecklingen i landet. Andelen som tycker att det går åt fel håll ökar, jämfört med juni, med fem procentenheter till 47 procent, en statistiskt signifikant förändring. Gruppen som anser att Sverige är på väg åt rätt håll är avsevärt mindre, 26 procent av de tillfrågade.

Annons:

– En delförklaring till alliansregeringens svaga stöd är att det finns en oro för samhällsutvecklingen. Efter sju år i regeringsställning förknippar naturligtvis fler väljare samhällsproblemen med den sittande regeringen, säger Johanna Laurin Gulled.

Att nära hälften tycker att Sverige är på väg åt fel håll är en av flera indikatorer som tyder på att regeringen har en krokig väg att vandra om den ska bli omvald.

– Att fler anser att utvecklingen i landet går åt fel håll, samtidigt som vi i oktober såg att förtroendet för regeringen sjunkit, tydliggör regeringens utmaning att vända opinionssiffrorna, säger Johanna Laurin Gulled.Kommentarer (24)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.