Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Het debatt om tiggeri på M-stämman

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Norrköping Frågan om kriminalisering av tiggeri orsakade den hetaste debatten hittills på M-stämman. Riksdagsledamoten Maria Abrahamsson menar att delar av partistyrelsens förslag är ”snudd på osmakligt”.

Frågan om kriminalisering av tiggeri orsakade den hetaste debatten hittills på M-stämman. Riksdagsledamoten Maria Abrahamsson menar att delar av partistyrelsens förslag är ”snudd på osmakligt”.

Men partiledningens linje vann omröstningen.

I Moderaternas förslag till ny rättspolitik finns flera kontroversiella förslag. Bland annat vill partistyrelsen utreda möjligheten att kriminalisera organiserat tiggeri.

Flera M-politiker från just Stockholm gick upp i talarstolen och talade i skarpa ordalag emot det förslaget.

– Det går inte med den typen av kriminaliseringen av situationer som partistyrelsen föreslår. Gör inte det här till en kriminalpolitisk fråga. Det är snudd på osmakligt, sade riksdagsledamoten Maria Abrahamsson.

Justitieminister Beatrice Ask gick senare upp och försvarade partiledningens förslag. Hon menar att definitionen av människohandelsbrottet är för snäv i Sverige.

– Det gör det svårt att komma åt vissa typer av företeelser där det deifinitivt handlar om grovt utnyttjande av andra, säger hon.

När ombuden röstade i frågan visade det sig att Beatrice Asks linje vann med stor majoritet. Samma sak gäller frågan om straffrabatt för tungt kriminella som erkänner och vittnar mot sina medbrottslingar. Där menade flera moderata ombud att så kallade kronvittnen kan undergräva rättssäkerheten och leda till en amerikansk situation där advokater och åklagare gör upp innan rättegången.

Debattlustan mattades dock av lite då man i utskottet fick in formuleringar om att domstolarna ska kontrollera frågan och partistyrelsens förslag vann med god marginal.

Kommentarer (12)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.