Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Internt storbråk inom KD

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

”Jag mår illa.” Riksdagsledamoten Désirée Pethrus och flera andra högt uppsatta kristdemokrater upprörs av DN Debatt-artikeln av ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttedal. KDU-ordföranden efterlyser en diskussion om en gräns för hur många asylsökande som Sverige kan ta emot.

”Jag mår illa.” Riksdagsledamoten Désirée Pethrus och flera andra högt uppsatta kristdemokrater upprörs av DN Debatt-artikeln av ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttedal. KDU-ordföranden efterlyser en diskussion om en gräns för hur många asylsökande som Sverige kan ta emot.

– Jag blev väldigt besviken när jag läste den. Det är inte alls den politik som vi för för övrigt. Då kändes det väldigt tråkigt att den kommer också så här nära valet, säger Caroline Szyber (KD), riksdagsledamot och ledamot av KD:s partistyrelse.

På mikrobloggen Twitter förfäras riksdagsledamoten Désirée Pethrus när DN: politiska kommentator Ewa Stenberg frågar om hennes reaktion:

Annons:

”Spontant. Jag mår illa”, svarar hon.

Ella Bohlin, tidigare KDU-ordförande och politiskt sakkunnig i statsrådsberedningen, skräder inte orden:

”Förmodligen det sämsta jag läst. Jag skäms. Vad hände med mitt gamla ungdomsförbund?”, skriver hon på Twitter.

​Sara Skyttedal anses tillhöra partiets högerfalang sedan ungdomsförbundet under den tidigare ordföranden Charlie Weimers omvandlats från att stå på den bistånds- och flyktingvänliga vänsterkanten i partiet. I DN Debatt-artikeln anser hon att bristen på bostäder skapar problem för flyktingmottagandet.

”Vi måste på ett seriöst och faktabaserat sätt börja diskutera var gränsen går för hur många asylsökande Sverige kan ta emot på kort sikt. Utifrån detta måste vi sedan sätta press på andra länder inom Europeiska unionen”, skriver hon.

KD:s partisekreterare Acko Ankarberg Johansson informerades först på torsdagskvällen när det redan var klart att artikeln skulle publiceras. Någon diskussion har inte ägt rum internt i partiledningen, trots att Sara Skyttedal sitter med i partistyrelsen.

Annons:

– Jag vet att vi har utmaningar i Sverige, men flyktingarnas situation är mycket allvarligare som det är i norra i Irak och Syrien. Att i förväg kunna planera hur ett mottagande ska vara, det kan man inte göra. Det handlar om människor som akut har drappats av våld och förföljelse, säger Acko Ankarberg Johansson.

Kristdemokratiska ungdomsförbundet är liksom andra ungdomsförbund till riksdagspartierna en fristående organisation från moderpartiet.

Har KDU rätt att avvika från partiledningen på det här sättet från partilinjen?

– Det är rätt att ungdomsförbundet är en egen organisation och själva fattar beslut. Samtidigt har vi antagit ett valmanifest som är för hela partiet som också Skyttedal står bakom. Jag vet att hon står bakom en generös flyktingpolitik, säger Ankarberg Johansson.

KD-ledaren Göran Hägglund håller inte med Skyttedal.

– Jag tror att vi ska vara öppna med att vi står inför en del utmaningar. Men vi väljer inte vår omvärld. Och just nu pågår en konflikt av historiska mått där människor halshuggs, dödas, korsfästs och drivs på flykt på ett sätt som vi inte har sett på långa tider, säger Hägglund till Sveriges radios Eko-redaktion.

Hägglund vill inte att Sverige ska dra en gräns för hur många flyktingar som får komma hit.

– Slutsatsen kan för mig aldrig bli att stänga dörrarna, säger han.


Läs mer:

”Vi måste börja diskutera gräns för antalet flyktingar”

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

 Gävleborgs- och Upplandskusten. Stor risk för översvämmade vägar.

Bankrusning
Foto:DN/TT

 ”Vi har aldrig sett så kraftig ökning.” Många skyndar att låna inför kravet.

Annons:
tunneln
Foto:Hannes Ortlieb/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Gotthardbastunneln tar över som längsta tågtunneln i världen.  Läs mer.

masten
Foto:TT

 Rapporterar Borås Tidning. Tre av femton vajrar till tv-masten hade lossats.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: