Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

Joggare ska locka fler att kryssa

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Moderaterna ska i höstens val trefaldiga antalet kandidater som kommer in i riksdagen via personkryss. Vägen dit går bland annat genom deltagande i motionslopp och moderata hundpromenader.

Moderaterna ska i höstens val trefaldiga antalet kandidater som kommer in i riksdagen via personkryss. Vägen dit går bland annat genom deltagande i motionslopp och moderata hundpromenader.

Sedan möjligheterna till personval infördes i Sverige till valet 1998 har antalet moderater som tagit sig in i riksdagen med personkryss minskat stadigt. Lite ironiskt för ett parti som var en varm anhängare av reformen.

– Vår analys är att våra kandi­dater inte tillräckligt kraftfullt drivit personvalskampanjer, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson.

Därför har partiet haft en konferens där toppkandidaterna uppmanades av partiledningen att driva personvalskampanjer. I valet 2010 kom nio moderater in riksdagen tack vare personkryss. Det resultatet vill partiet tredubbla i september.

– Vi ska försöka nå målet att få in en personvald per valkrets, alltså 29 personvalda moderater, säger Kent Persson.

Han tror att engagerade kandidater kan fälla avgörandet i en jämn valrörelse.

– Det är ett bra sätt att få fart på vår kampanj, det visar bredden i partiet. Sedan är jag övertygad om att vi får många moderater som driver personvalskampanjer så kommer vi att öka det totala antalet rösterna för Moderaterna, säger Kent Persson.

För kandidater som planerar personvalskampanjer har Moderatledningen satt samman en handbok med tips: Att springa ett motionslopp i kampanjtröjor är ett råd. "Samla ihop ett gäng, dra på er kampanjtröjor och jogga, gå eller spring. De som inte vill eller kan delta kan dela ut vatten i M-muggar", uppmanar handboken.

Ett annat tips är att klä ut sin hund i moderata budskap. "Samla moderata hundägare. Sätt en skylt på hundarna med ett moderatbudskap och ta en gemensam promenad".

– Dörrknackning är vårt huvudsakliga sätt att berätta om vår politik. Men det är klart att det har betydelse om vi på promenaden med hunden är tillgängliga för att prata lite politik med väljarna eller kanske till och med i det där amatörloppet, säger Kent Persson som dock är osäker på hur mottagliga väljarna är för politik de sista kilometrarna i en löptävling.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.