Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Valet 2014

LO: Reinfeldt kan regera med SD

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson varnar för ett parlamentariskt kaos efter valet.

Ett oklart valresultat kan leda till att Fredrik Reinfeldt regerar vidare med stöd av Sverigedemokraterna, menar LO-basen.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson varnar för ett parlamentariskt kaos efter valet.

Ett oklart valresultat kan leda till att Fredrik Reinfeldt regerar vidare med stöd av Sverigedemokraterna, menar LO-basen.

Med en månad kvar till valet tyder mycket på att de tre rödgröna partierna blir större än alliansen, men att de inte får egen majoritet. I ett sådant läge tror LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att alliansen kommer att regera vidare med stöd av Sverigedemokraterna.

- Jag är väldigt säker på att vi då väljer en statsminister som heter Fredrik Reinfeldt. Jag tror inte väljarna är medvetna om att det är på väg att hända, säger han.

Annons:

Thorwaldsson som sitter i Socialdemokraternas innersta krets, det verkställande utskottet, befarar att många väljare tror att valet är avgjort och att Stefan Löfven blir statsminister efter riksdagsvalet den 14 september.

- En blåbrun sörja efter valet är något som väljarna inte är beredda på. Sveriges löntagare är värda svar på vad som händer om det finns en blåbrun majoritet i riksdagen i höst, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Fredrik Reinfeldt har vid flera tillfällen avfärdat möjligheten att regera vidare om alliansen blir mindre än de rödgröna. DN har sökt Fredrik Reinfeldt för en kommentar men hans medarbetare hänvisar till tidigare uttalanden. DN frågade i början av juli moderatledaren om han kunde tänka sig att sitta kvar även om alliansen blir mindre än de tre rödgröna partierna.

- Det har jag aldrig ställt i utsikt utan vad jag har sagt är att mitt besked är om man vill ha kvar alliansen så ska man rösta på alliansen och jag är beredd att ta politiskt ansvar för att isolera Sverigedemokraterna från politiskt inflytande. Jag har sagt att det finns möjlighet att regera Sverige med en relativ majoritet, där det ena regeringsalternativet är större än det andra, det är grunden för att isolera Sverigedemokraterna. Jag har sagt att det är så man bör göra, sade Fredrik Reinfeldt då.

LO-basen tror inte på statsministerns försäkringar.

- Jag slår vad om att han regerar vidare, säger Thorwaldsson och hänvisar till erfarenheterna från Norge och Danmark där Fremskrittspartiet och Dansk Folkeparti ingår eller har ingått i regeringsunderlaget.

Annons:

Karl-Petter Thorwaldsson är inte bara bekymrad över själva regeringsbildningen. Även om Stefan Löfven skulle lyckas bilda en minoritetsregering fruktar LO:s ordförande att det blir stökigt i riksdagen med ständiga regeringskriser. Därför förordar han något slags samarbete över blockgränsen.

- Det här är inte bara en lek med ord. Det här är på allvar. Inom en månad kan vi ha en mycket allvarlig parlamentarisk situation.

- Sverige måste regeras. Vi kan inte ha en regering som avgår vid varje budgetmotion.

Även om Folkpartiet och Centerpartiet ligger närmast till hands utesluter LO inte ens att Socialdemokraterna kan göra upp med Moderaterna.

- Det finns ingenting som är givet i ett läge när vi inte får en regering som kan regera Sverige. Av de över 400.000 arbetslösa är en mycket stor grupp LO-medlemmar, om jag skulle säga till dem att det är viktigare vem som regerar med vem än att vi får en regering som kan regera Sverige, då skulle jag underskatta deras oro för framtiden, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

antibiotika
Foto:Magnus Hallgren

 Försäljningen sker utan kontroll. Och köp för personligt bruk är lagligt.

terror-landslag1000
Foto:Alamy/TT

 Potentiellt mål. ”Vi kan bara lita på franska myndigheter och arrangörerna.”

 Strejkhot och kaos. Nya sammandrabbningar mellan ungdomar och polis under torsdagen.

nyfrance
Foto:AFP

 Många svenskar lider av sömnbesvär. Med enkla medel kan du råda bot på problemen.

somn-288
Foto:Alamy
Annons:

 Våg av bluffmejl. Med länk till skadlig kod som krypterar datorn.

takanen
Anna Takanen, teaterchef på Kulturhuset Stadsteatern. Foto:Magnus Hallgren

 Tvingar fram sparpaket. Beläggningen på Stora scenen sämsta på 14 år.

 DN:s Leif Zern: Stockholms stadsteaters problem är akuta och riskerar att bli kroniska.

Leif Zern
Foto:DN
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: