Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Löfven redo att bilda regering

Bokmärk artikel
Bild 1 av 26
Fredrik Reinfeldt Foto: Paul Hansen
Stefan Löfvens tal efter valresultatet Foto: Roger turesson
Gudrun Schyman och Jimmie Åkesson Foto: Lotta Härdelin
Sverigedemokraternas valvaka Foto: Magnus Hallgren
Anders Borg på Moderaternas valvaka Foto: Nicklas Thegerström
Stefan Löfven på Socialdemokraternas valvaka Foto: Roger Turesson
FI:s valvaka Foto: Lotta Härdelin
Maria Larsson På KD:s valvaka Foto: Beatrice Lundborg
Jonas Sjöstedt på Vänsterpartiets valvaka Foto: Anders G Warne
SD:s valvaka Foto: Magnus Hallgren
Valvaka FI Foto: Lotta Härdelin
Miljöpartiets Peter Eriksson och Isabella Lövin Foto: Eva Tedesjö
Björn Söder på Valvaka hos Sverigedemokraterna. Foto: Magnus Hallgren
Carl Bildt på Moderaternas Valvaka Foto: Nicklas Thegerström
Stefan Löfven på Socialdemokraternas valvaka Foto: Thomas Karlsson
Gudrun Schyman på FI:s valvaka Foto: Lotta Härdelin
Centerpartiets valvaka, t.v. Martin Ådahl Foto: Beatrice Lundborg
Kent Persson, moderaternas partisekreterare Foto: Paul Hansen
Moderaternas valvaka Foto: Agnes Stuber
Sverigedemokraternas valvaka Foto: Magnus Hallgren
Folkpartiets valvaka Foto: Jonas Lindkvist
Centerpartiets valvaka Foto: Beatrice Lundborg
Vänsterpartiets valvaka Foto: Anders G Warne
Stefan Löfven Foto: Thomas
Folkpartiets valvaka Foto: Jonas Lindkvist
Carin Jämtin Foto: Thomas Karlsson
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Efter valfiaskot kom bomben. Klockan 23.18 meddelade Fredrik Reinfeldt att han avgår. Inte bara som statsminister – utan även som partiledare för Moderaterna. Stefan Löfven är redo att bilda ny regering och sträcker ut handen till alla partier utom SD.

Efter valfiaskot kom bomben. Klockan 23.18 meddelade Fredrik Reinfeldt att han avgår. Inte bara som statsminister – utan även som partiledare för Moderaterna. Stefan Löfven är redo att bilda ny regering och sträcker ut handen till alla partier utom SD.

Moderaterna blev valets stora förlorare med ett tapp på nästan 7 procentenheter. De fyra allianspartierna förlorade valet stort.

När Fredrik Reinfeldt klockan 23.18 mötte anhängarna på partiets valvaka så gick han längre än någon hade väntat sig.

– Valrörelsen är över. Svenska folket har fattat sitt beslut. Därför kommer jag att i morgon lämna in min avskedsansökan. Det har varit fantastiska år där alliansen tagit ansvar för Sverige.

Reinfeldt, som lett Moderaterna i elva år, nöjer sig inte med att avgå som statsminister. Han lämnar även uppdraget som partiledare.

– Min förhoppning är att resan fortsätter. Men det blir utan mitt deltagande, jag kommer till våren att överlämna ordförandeskapet till någon annan.

I avskedstalet tog han upp sin kamp mot främlingsfientlighet och Moderaternas förnyelse.

– Jag är stolt över att jag har stått upp för öppenhet och utmanat invanda föreställningar och lyssnat på hur människor tänker över hela Sverige. Det har varit en fantastisk tid, jag är stolt över vårt parti och vår allians. Det känns som en familj, säger Reinfeldt.

Alliansen slutade på 39,3 procent.

Annons:

De tre rödgröna partierna får tillsammans 43,8 procent av rösterna. Under de sista dagarna tycks Social­demokraterna ha spurtat bra och når ett resultat något över valresultatet från 2010. Men valresultatet ligger en bra bit under målsättningen på 35 procent.

Partiet har inte lyckats dra nytta av regeringens opinionsmässiga kräftgång.

Sent i natt sträckte Stefan Löfven ut handen över blockgränsen. Han sade i sitt tal att han förutom till Miljöpartiet är beredd att sträcka ut handen till alla demokratiska partier.

– Vi ska inte låta Sverigedemokraterna bli vågmästare.

På Socialdemokraternas valvaka på konferensanläggningen Stockholm Waterfront var stämningen dämpad, men lättad eftersom partiet i de sista mätningarna såg ut att backa.

– För två år och åtta månader sedan var vi nere på 21,9 procent i vissa mätningar. Det känns för alla partiarbetare som varit ute och kampanjat och knackat dörr och samtalat som ... inte en seger, men att ett riktigt hårt arbete har lett till en positiv utveckling. Men det är också så att man jublar åt att Stefan Löfven kan bli Sveriges nästa statsminister, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

Miljöpartiet är en av valrörelsens stora förlorare. Partiet hade hoppats på att nå över 10 procent och bli tredje största parti. Nu tappar partiet jämfört med valet 2010. Stämningen var dämpad på partiets valvaka men Gustav Fridolin gjorde ett tappert försök att lätta upp den när han sent i går kväll mötte sina anhängare.

– Resultatet är tydligt. Svenska folket vill ha en ny regering, och svenska folket ska få en ny regering, säger Gustav Fridolin.

Vänsterpartiet har drivit en valrörelse med en stor huvudfråga – att stoppa vinsterna i välfärden. Men partiet lyfte inte utan landar på samma nivå som i förra valet.

Valets stora vinnare är Sverige­demokraterna som med god marginal blir tredje största parti med ett stöd på nära 13 procent.

Sverigedemokraterna har fått väljare från nästan alla partier, men flest från Moderaterna. En tredje­del av SD:s nya väljare kommer därifrån, enligt SVT:s vallokalsundersökning.

– Vi sa att vi skulle behålla vår vågmästarställning och det har vi gjort. Vi sa, Sverigevänner, att vi skulle dubbla vårt stöd och vi har dubblat vårt stöd, säger Jimmie Åkesson inför jublande anhängare i natt.

Valresultatet öppnar för en komplicerad regeringsbildning. Stefan Löfven behöver förhandla med såväl Miljöpartiet som Vänsterpartiet för att bilda regering och få ihop en budget.

Stefan Löfven har under valrörelsen med en dåres envishet förespråkat blocköverskridande lösningar efter valet. Något som kan bli nödvändigt då Jimmie Åkesson gjorde klart att han inte tänker rösta ja till en statsminister om han inte får något i utbyte.

Flera borgerliga företrädare varnade i går för en mycket besvärlig regeringsbildning.

– Det är en förfärande situation med 13 procent för Sverigedemokraterna. De rödgröna är inte ens i närheten av riksdagsmajoritet, säger utrikesminister Carl Bildt.

Men sent i natt började flera partiföreträdare prata om block­överskridande lösningar. Krist­demokraternas Maria Larsson gjorde ett oblygt försök att locka Miljöpartiet över blockgränsen.

– Vi har samarbetat med Miljöpartiet tidigare och kan göra det igen, säger hon.

Den tidigare justitieministern Thomas Bodström (S) uppmanade i natt partierna att tänka nytt.

– Det här ställer krav på båda sidor att man måste samarbeta. Annars får Sverigedemokraterna stort inflytande, säger han till SVT.Kommentarer (10)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.