Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

M-politiker: Vi måste börja släppa in SD

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Moderaterna måste tänka om och börja samtala med Sverigedemokraterna. Det anser Sigtunas moderata oppositionsråd Olov Holst. Han har själv lovat SD att försöka se till att partiet kommer in i alla kommunens styrelser och nämnder.

Moderaterna måste tänka om och börja samtala med Sverigedemokraterna. Det anser Sigtunas moderata oppositionsråd Olov Holst. Han har själv lovat SD att försöka se till att partiet kommer in i alla kommunens styrelser och nämnder.

– Vi har gjort fel genom att låtsas som att de inte finns. De skulle inte ha 13 procent om vi skulle ha tagit in dem och haft en vettig politisk diskussion och exponerat vad de faktiskt är, säger Olov Holst till DN.

Efter valet, där SD blev Sigtunas tredje största parti, tog Sverigedemokraterna telefonkontakt med Holst. Han lovade då att slå vakt om antalet platser i kommunens nämnder och styrelser, vilket skulle garantera representation för SD. Även Centerpartiet och Kristdemokraterna i kommunen är inne på samma linje.

Uppgifter har gjort gällande att Socialdemokraterna och Miljöpartiet överväger att minska antalet platser för att utestänga SD, något Holst anser skulle vara fel.

– Den tiden är förbi när vi kan resonera så. Om 13 procent av Sveriges befolkning röstar på Sverigedemokraterna ökar man det demokratiska underskottet om man ändrar i strukturerna för att hålla ett visst parti ute, säger Olov Holst.

Han betonar att Moderaterna inte tänker göra upp med SD i några politiska frågor, men tror att SD-stödet skulle öka till det dubbla i nästa val om fyra år om partiet skulle stängas ute.

I ett tiotal kommuner i Stockholms län har SD efter valet fått en vågmästarroll, något som också är fallet i riksdagen. Även där anser Olov Holst att Moderaterna borde börja samtala med SD, något partiledaren Jimmie Åkesson länge krävt. Men under fyra år har han fått kalla handen av den avgående moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

– Man ska bjuda upp till dans. De får föra fram sina argument och sedan ska vi bevisa att de har fel rent politiskt, säger Olov Holst.

Men man brukar ju säga i Moderaterna att vi inte talar med Sverigedemokraterna?

– Att försöka stänga ute och inte låta SD komma till tals gynnar bara missnöjesröster. Det är det vi har sett i det här valet

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

gisslan-puff
Foto:AFP

 IS tar på sig dådet. Dödade polischefen – höll sedan familjen fången.

DN granskar

Tipsa oss på DN

 Lämna ditt tips anonymt DN:s reportrar granskar jäv och korruption.